Sutraiškė gerklas

„Nužudytojo kūno vaizdas buvo baisus. Žmogus nužudytas itin žiauriai, jis turėjo patirti daug kančių. Muštas – užmuštinai, smaugtas – pasmaugtinai“, – taip Klaipėdos apygardos teisme liudijo teismo medicinos ekspertas Diomenas Vitkus.

Klaipėdos apygardos teisme vis dar narpliojama byla, kurioje trys jaunuoliai kaltinami 57 metų K. Besevičiaus nužudymu iš savanaudiškų paskatų ir jo apiplėšimu.

K. Besevičius nužudytas pernai naktį iš birželio 17-osios į 18-ąją. Tačiau jo kūnas, kuris buvo numestas pamiškėje, rastas po kelių dienų, kai vietą parodė vienas iš kaltinamųjų.

Kaltinimai dėl nužudymo ir plėšimo pateikti 22 metų Viliui Uzniui, jo bendraamžiui Juliui Gečui ir 21 metų Vytautui Jogminui.

Kaltinamajame akte teigiama, kad birželio 17-ąją apie 23 valandą į taksi automobilį, kurį vairavo K. Besevičius, Plungės rajone, Alksnėnų kaime, įsėdo minėta trijulė. Ant galinės sėdynės atsisėdęs V. Uznys netrukus iš nugaros savo ranka apglėbė taksisto kaklą ir pradėjo smaugti. Kiti jo draugai tuo metu aukai kumščiais daužė per galvą. Po kurio laiko jie taksistą ištraukė iš automobilio. Vyras pakrito ant žemės, o vaikinai jį daužė ir spardė. Nustatyta, kad įvairias kūno vietas suduota ne mažiau nei 20 smūgių.

Kai K. Besevičius jau buvo sumuštas lyg bokso kriaušė, vaikinai apieškojo jo kišenes, rado 30 eurų, kuriuos pagrobė. Vyriškio kūną jie įkrovė į automobilį, nuvežė į pamiškę ir išmetė iš automobilio. V. Uznys K. Besevičių dar smaugė automobilio saugos diržu, o vėliau koja prispaudė aukos gerklę, kad jis visiškai uždustų.

Taksistas mirė nuo pasmaugimo, tačiau, anot, teismo medicinos eksperto Diomeno Vitkaus, jei auka nebūtų pasmaugta, K. Besevičius veikiausiai būtų miręs nuo daugybinių galvos sumušimų, nes niekas jam neketino suteikti pagalbos ar ją iškviesti.

„Manytina, jog auka ant žemės gulėjo aukštielninka, tačiau galva buvo pasukta, nes koja kaklas prispaustas ne iš priekio, o iš šono. Koja spausta stipriai, nes lūžo gerklos. Manytina, kad toks smaugimas truko 5-7 minutes“, – dėstė D. Vitkus.

Dirbo paskutinę dieną

Pamiškėje K. Besevičiaus kūną išmetusi trijulė pagrobė aukos taksi automobilį, kuriuo jis dirbo paskutinę dieną, nes šalių susitarimu nutraukė darbo sutartį.

Vaikinai taksi automobiliu „Audi 100“ dar kurį laiką juo važinėjosi po Plungės rajono kaimus, tačiau galiausiai mašinos nebesuvaldė, atsitrenkė į medį, ją paliko ir pabėgo. Eismo įvykį užfiksavo Plungės pareigūnai Jie išsiaiškino, kad automobilis priklauso vienai taksi įmonei, o tada paaiškėjo, kad be žinios dingo jį vairavęs K. Besevičius.

Jo dukra policijoje parašė pareiškimą, kad būtų pradėta tėvo paieška. Operatyvūs pareigūnų veiksmai lėmė, jog po kelių parų buvo sulaikyti įtariamieji, kurių vienas ir parodė, kur numestas K. Besevičiaus kūnas.

Norėjo nusipirkti naminės degtinės

Iš pradžių V. Uznys savo kaltę pripažino visiškai, o J. Gečas ir V. Jogminas – iš dalies. Jie nepripažino, kad jų veiksmai lėmė taksisto mirtį.

Tačiau duodami parodymus teisme, kaltinamieji juos pakeitė. V. Uznys pripažino, jog mušė K. Besevičių, smaugė jį automobilio saugos diržu, tačiau neigė, jog koja užspaudė aukos kaklą ir taip jį pasmaugė.

Tik V. Jogminas paliudijo matęs, jog būtent V. Uznys koja prispaudė aukos gerklę.

Pats V. Jogminas prisipažino K. Besevičiui sudavęs kelis smūgius kumščiu į galvą. Ir V. Jogminas, ir V. Uznys teisme pakeitė parodymus ir ėmė liudyti, jog trečiasis vaikinas J. Gečas, dalyvavęs šiame siaubo filmą primenančiame nužudyme, esą nieko nedarė, aukai nesudavė nė vieno smūgio.

Kaltinamieji teisinosi, kad jų veiksmus lėmė alkoholis. Esą visi jie buvo apsvaigę, norėjo dar išgerti, todėl ir išsikvietė taksi automobilį, kad šiuo nuvažiuotų į vieną kaimą, kur pardavinėjama naminė degtinė. Kai jie įsėdo į atvykusią mašiną, tuomet ir gimė kraupia žmogžudyste pasibaigęs apiplėšimo planas.

Vaikinams už padarytus nusikaltimus gresia laisvė atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Nužudytasis turėjo du vaikus. Abu jie yra pareiškę civilinius ieškinius kaltinamiesiems, kad jie atlygintų patirtą neturtinę žalą – po 30 tūkst. nužudytojo dukrai ir sūnui.