Prancūzė „išsiuntė trumpąją žinutę vienam iš savo draugų kelios minutės prieš savo mirtį, kad jos ketinimai būtų žinomi“, – sakė prokuroras Ericas Lallementas.

„Ji taip pat padarė pareiškimą interneto vartotojams per „Periscope“ programėlę, kuriame paaiškino savo poelgį“, – nurodė jis.

Esant įjungtai filmavimo kamerai auka „kalbėjo apie išprievartavimą ir įvardino agresorių“, sakė vienas šaltinis teisėsaugoje, kuris pridūrė, kad kol kas šį pareiškimą reikia vertinti atsargiai.

Merginos savižudybės įrašas, kuris buvo padarytas antradienį į pietus nuo Paryžiaus esančioje Egli stotyje, buvo pašalintas iš „Periscope“ tinklo, tačiau dalis su savižudybe susijusių vaizdo įrašų dar liko tinkle „YouTube“.

Vaizdo įraše ant sofos sėdinti mergina rūko cigaretę ir sako, kad šis įrašas „yra skirtas ne sensacijai sukelti..., o priversti žmones sureaguoti, atverti savo protus ir nieko daugiau“.

Vėliau vaizdo įraše ekranas užtemsta, silpnai girdėti, kaip manoma, gelbėtojų balsai. Ekrane pasirodo susirūpinusių „Periscope“ vartotojų žinutės.

„Periscope“ yra išmaniesiems telefonams skirta programėlė, kuri leidžia jos vartotojui tiesiogiai transliuoti vaizdo įrašus per savo paskyrą tinkle „Twitter“. Paprastai vaizdo įrašas būna saugomas ir prieinamas vartotojams 24 valandas.

Policijos pareigūnai sakė, kad juos informavo asmuo, kuris matė tiesioginę to įrašo transliaciją.

„Mums maždaug 16 val. 30 min. pranešė vienas „Periscope“ vartotojas, kuris užmezgė (internetinį) ryšį su auka ir mus perspėjo, kad jai nėra gerai“, – sakė šaltinis policijoje.

„Twitter“, kuri įsigijo šią programėlę 2015 metais, sakė nekomentuojanti privačių savo vartotojų paskyrų.

Prokuratūra pradėjo tyrimą dėl šios savižudybės aplinkybių.

„Turėdami pirmuosius aukos mobilaus telefono tyrimo duomenis ir vaizdus, išplatintus per „Periscope“, tyrėjai mėgins nustatyti tokio jos akto motyvus, ir jeigu prireiks, išplės tyrimą“, – sakoma E.Lallemento pranešime.

Nerimą keliančių incidentų, susijusių su tiesioginio transliavimo paslauga, vis labiau daugėja.

JAV Ohajo valstijoje praėjusį mėnesį vieną 18-metę teismas apkaltino tuo, kad ji filmavo, kaip jos 17-metė draugė mylisi su 29-erių vyriškiu, ir visa tai buvo tiesiogiai transliuota per „Periscope“.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą


Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko,
psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose).