Antradienį (balandžio 25 d.) Šilalės rajono apylinkės teismas paskelbė sprendimą, kuriuo nuspręsta, kad naminio gyvūno savininkas turės atlyginti dviem nukentėjusiems asmenims turtinę ir neturtinę žalą, patirtą eismo įvykio metu, kurį sukėlė į kelią išbėgusi karvė.

Byloje nustatyta, kad 2015 m. spalio mėnesio pabaigoje Vitgirės kaime (Šilalės r. sav.) 19 m. vaikino vairuojamas automobilis partrenkė į kelią išėjusią karvę. Eismo įvykio metu buvo nepataisomai sugadintas automobilis, užmuštas gyvulys bei sunkiai sužalota vairuotojo nepilnametė sesuo, praneša teismas.

Naminio gyvūno savininkas savo kaltės dėl naktį pabėgusios karvės nepripažino. Tvirtino, kad žala kilo dėl vairuotojo viršyto leistino greičio bei nepakankamo atidumo. Taip pat vyras nesutiko ir su keleivei padarytu sveikatos sutrikdymo mastu. Teigė, kad sužalojimus mergaitė patyrė dėl to, kad nesegėjo saugos diržo.

Teismas, įvertinęs bylos medžiagą, išklausęs byloje dalyvaujančius asmenis, nustatė, kad dėl naminio gyvūno savininko veiksmų, t. y. karvės nepriežiūros, vairuotojui ir jo keleivei buvo padaryta turtinė ir neturtinė žala. Todėl teismas iš kaltininko nukentėjusiam vaikinui priteisė beveik 600 eurų dydžio žalos atlyginimą už sugadintą transporto priemonę bei 1000 eurų dydžio neturtinę žalą dėl patirto streso, išgąsčio, pablogėjusio miego, atsiradusios vairavimo baimės ir kitų pergyvenimų.

Teismas, remdamasis ekspertizės aktu, specialisto išvada, ištyręs kitus bylose surinktus įrodymus, nustatė, kad nepilnametei keleivei buvo padarytas sunkus sveikatos sutrikdymas. Jai buvo atliktos nosies, žandikaulio operacijos, veide liko randas. Įvertinęs nukentėjusiosios patirtas traumas, teismas iš karvės savininko mergaitei priteisė 5000 eurų dydžio neturtinę žalą.

Be to, šioje byloje nustatyta, kad naminio gyvūno savininkui buvo skirta ir administracinė bauda už gyvulio nepriežiūrą, sąlygojusią Kelių eismo taisyklių pažeidimą.

Šį sprendimą galima skųsti Klaipėdos apygardos teismui.