Tačiau policija negali jo viešai įvardinti, nes visuomenės šiurpintojas yra nepilnametis.

Nerimą kelianti žinia tą vakarą žaibiškai mobilizavo policijos pareigūnus, greitosios pagalbos ir kitų spec. tarnybų darbuotojus. Iš pastato buvo evakuoti visi žmonės, daugumos jų automobiliai liko požeminėje aikštelėje ir jų pasiimti nebuvo leista.

Keletą valandų, ieškodami sprogmens, įtemptai dirbo iš Vilniaus iškviesti Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai. Apžiūrėję visą požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, jie konstatavo, kad jokių sprogmenų nėra. Vadinasi, pranešimas apie paliktą sprogmenį - tik pokštas. Dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir pradėta pokštininko paieška.

Pareigūnai nustatė, kad skambinta iš netoli prekybos centro esančio taksofono. Išklausę Bendrojo pagalbos centro užregistruotą pranešimą dėl sprogmens „Akropolyje“, kriminalistai nesuabejojo, kad skambinusysis - vaikas. Todėl kriminalistai, nešini garso įrašais, pasileido per mokyklas, praneša Šiaulių apskrities policija.

Vienos progimnazijos pedagogai atpažino jų mokykloje besimokančio 13-mečio balsą. Berniuko balso tembras – specifinis, tartis – su logopedinias sutrikimais, tad jį identifikuoti nebuvo sunku.

Berniuką iš balso atpažino ir Šiaulių miesto policijos komisariato pietinės nuovados nepilnamečių reikalų inspektorių grupės specialistė, kuri su juo per pastaruosius metus daug kartų turėjo ne pačių maloniausių reikalų, nes berniukas nuolat vagiliavo iš parduotuvių ir kitų vaikų, mušdavosi, net savo močiutę, su kuria gyveno, skriaudė. Berniukui 3 mėnesius buvo taikytos vaiko minimalios priežiūros priemonės, kurios jį sudrausmino. Tačiau pasibaigus jų skyrimo terminui, vaikas vėl paleido vadžias.

Pričiuptas nepilnametis, gynėsi šio telefoninio skambučio autorystės, tačiau garso įrašo fonoskopinis tyrimas pagal balsą, kalbą ir kalbėseną patvirtino, kad skambinusysis – tai šis trylikametis.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą už padarytas nusikalstamas veikas gali atsakyti tik asmenys, kuriems iki nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo padarymo buvo 16 metų, išskyrus kai kurias nusikalstamas veikas, už kurias atsakomybė numatyta jau nuo 14 metų. Todėl prokuroras turėjo ikiteisminį tyrimą dėl melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų nutraukti.

Atsakomybė bus perkelta ant nepilnamečio tėvų pečių. Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams numato baudą tėvams iki 400 litų. Be to, tėvams teks padengti ir specialiųjų tarnybų ieškinius žalai, patirtai dėl melagingo pranešimo, atlyginti.