Netrukus gauta žinia, kad beveik 2 mln. litų neteko ir Švedijos įmonė. LKPB pareigūnai susidomėjo ir įsigilinę į įvykio aplinkybes apčiuopė pasauliniu mastu veikiančią nusikalstamą grupuotę, kurios nariai vykdo itin didelės vertės stambių verslo kompanijų turto grobimus visoje Europoje. Po intensyvių parengiamųjų ikiteisminio tyrimo veiksmų, LKPB pareigūnai sulaikė tris Lietuvos Respublikos ir Izraelio piliečius.

LKPB pareigūnai infotrmuoja, kad buvo pamatytos sudėtingos tarptautinių nusikaltimų schemos. Įtariama, kad Izraelio piliečiai, taip pat asmenys iš Honkongo, Kinijos ir kitų valstybių, subūrę gerai organizuotą grupę, nuo 2013 m. kovo mėn. Europoje apgaulės būdu organizavo stambių piniginių lėšų, Europos Sąjungoje veikiančių verslo kompanijų, įgijimą.

Tiriamus nusikaltimus vykdę asmenys įsigydavo bendroves, panaudodami kitų asmenų – užsieniečių – asmens duomenis ir atidarydavo bankuose sąskaitas, taip pasirengdami legalizuoti pagrobtas pinigines lėšas. Grupuotės nariai susisiekdavo su Europos Sąjungos valstybėse veikiančiomis didelėmis kompanijomis, kurių atžvilgiu naudodavo išradingas manipuliacines technologijas, taip sukurdami neva egzistuojančią prievolę įvykdyti stambų mokėjimą, kuris ir būdavo įvykdomas.

Tiriama, kaip įžūliai veikianti asmenų grupė apgaulės būdu iš Švedijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje veikiančių stambių verslo kompanijų pagrobė didelės vertės pinigines lėšas. Nusikalstamu būdu įgytų piniginių lėšų suma, keliavusi vien per Lietuvos finansų institucijas, viršija 10 mln. litų.

Tarptautiniu mastu veikiančios organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai įtariami sukčiavimu, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimu, dokumentų klastojimu bei įmonių, naudojamų neteisėtai veiklai nuslėpti, steigimu. Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas už šiuos nusikaltimus numato aukščiausią laisvės atėmimo bausmę iki aštuonerių metų.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja LR generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras atkreipia verslo bendruomenės dėmesį į tai, kad tobulos komunikavimo technologijos, greitas piniginių srautų valdymas tarnauja ne vien verslui vystyti. Deja, šiuos procesus yra gerai įvaldę ir nusikaltėliai, kurie meistriškai geba juo naudoti piktiems kėslams, be kita ko, ir prisistatyti užšifruota tapatybe bei pastarąją keisti.

Tokia apgaulės schema Europoje itin sparčiai plinta, atnešdama milžinišką žalą. Tokie tyrimai sudėtingi dėl nusikalstamos schemos sudėtingumo ir išsklaidymo po visą pasaulį. Nusikalstamas veiksmas atliekamas pakankamai greitai. Tai verčia telktis visas Europos teisėsaugos institucijas, pamatyti, kiek veiksmingai jos gali bendradarbiauti tarpusavyje ir geba perprasti tai, kaip veikia nusikaltėliai. Tyrimą atliekantys LKPB pareigūnai dėl labiausiai pasistūmėto į priekį tyrimo ir gebėjimo pamatyti bei atskleisti nusikalstamos grupės Lietuvoje padarytus nusikaltimus, yra kviečiami į Europos teisėsaugos įstaigas pasidalinti patirtimi ir perteikti savo įdirbį.