Prokuratūros atstovas spaudai pranešė, kad byla iškelta pagal nusikaltimo požymius, numatytus Baudžiamojo kodekso 72 straipsnio 1 dalyje - viešas kurstymas smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar atskiru asmeniu dėl jų lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba tokios veiklos finansavimas ar kitoks materialus jos rėmimas.

Už šį nusikaltimą gali būti baudžiama laisvės atėmimu keleriems metams.

Parengtinį tardymą šioje baudžiamojoje byloje pavesta organizuoti Vilniaus miesto apylinkės vyriausiajam prokurorui.

Spalio pabaigoje Valstybės saugumo departamentas (VSD) paskelbė, kad "Lietuvos aido" rašiniuose yra įstatymais uždrausto tautinės nesantaikos kurstymo, ir perdavė tyrimo medžiagą Generalinei prokuratūrai.

VSD taip pat apklausė "Lietuvos aido" savininką ir direktorių Algirdą Pilvelį. Per apklausą A. Pilvelis teigė, kad už antisemitinius rašinius "Žydai, komunizmo teorija ir praktika" ir "Ar žydai vėl valdys Lietuvą" yra atsakingos budinčioji redaktorė ir atsakingoji sekretorė, ir joms už šį "aplaidumą" jau pareikšti papeikimai.

Vėliau A. Pilvelis pranešė atšaukęs nuobaudas redakcijos darbuotojoms.

"Lietuvos aido" paskelbtuose straipsniuose kvestionuojamas karo nusikaltėlių teisinio persekiojimo būtinumas, žydų tauta kaltinama marksizmo sukūrimu ir jo praktika, komunizmo platinimu, Lietuvos sovietinimu, net raginama organizuoti tarptautinį "žydų nusikaltimų" žmonijai tribunolą.

Vienas iš straipsnių, kaip nustatė VSD, pasirašytas pramanytomis Juozo Valionio, Viktorijos Žygaitės ir Pauliaus Stonio pavardėmis. VSD žiniomis, tokių žmonių Lietuvoje nėra.

Teisinė atsakomybė gresia tikriesiems rašinių autoriams bei laikraščio leidėjui.