Balandžio 8 d., apie 17 val. 45 min., vienintelio Lietuvoje padalinio, užsiimančio kišenvagysčių išaiškinimu ir užkardymu, pareigūnai viename prekybos ir pramogų centre su įkalčiais sulaikė 55 metų amžiaus čigonę kišenvagę, į sostinę atvykusią iš Marijampolės prabangiu „BMW X3“.

Ji batų parduotuvėje iš moters rankinės slapčia pavogė piniginę su pinigais, kortelėmis ir asmens dokumentais. Čigonė nenumanė, kad kriminalistai, gaudantys kišenvagius, dirba ir savaitgaliais, todėl sulaikymas jai buvo labai netikėtas ‒ moteris tesugebėjo ištarti ‒ „gražiai dirbate“.

Sulaikytoji jau anksčiau buvo susidūrusi „akis į akį“ su pareigūnais ‒ kovo mėnesio pradžioje, per Kaziuko mugę, su šia marijampoliete kriminalistai „profilaktiškai“ pasikalbėjo ir įspėjo dėl gresiančios baudžiamosios atsakomybės. Tąkart moteris kartu su bendrininke tuo pačiu BMW išvažiavo iš sostinės. Moteris į Lietuvą atvykusi iš Rusijos, Kaliningrado srities ir iki šiol gyveno Marijampolėje, tačiau leidimo nuolat gyventi Lietuvoje galiojimas baigėsi balandžio 4 d.

Dėl kišenvagystės pradėtas ikiteisminis tyrimas. Įtariamoji uždaryta į areštinę. Bus kreipiamasi į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo jai skyrimo. Pareigūnai šį ikiteisminį tyrimą ketina užbaigti pagreitinto proceso tvarka.

Balandžio 7 d. dėvėtų drabužių parduotuvėje tų pačių pareigūnų sulaikytai kišenvagei iš Kauno sekmadienį paskirta kardomoji priemonė ‒ suėmimas. Ir šį ikiteisminį tyrimą tyrėjai ketina perduoti teismui jau šią savaitę.

Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos tyrėjai turi pagrindo manyti, kad ši moteris Lietuvoje padarė ir daugiau panašaus pobūdžio nusikaltimų, todėl asmenų, nukentėjusių nuo šios įtariamosios ar turinčių kitokios informacijos apie jos nusikalstamą veiklą, prašo kreiptis į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą nurodytu tel. (8 5) 271 6053.

Pareigūnai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad būnant visuomeniniame transporte, turgavietėse, prekybos centruose ar kitose masinėse susibūrimo vietose, būtina atsakingai saugoti savo turtą ‒ stengtis pinigines, mobiliuosius telefonus ar kitus vertingus daiktus laikyti vidinėse rūbų kišenėse ar užsegtose rankinėse, rankines, kuprines laikyti ne už nugaros, o priešais save, atsiskaitant nedemonstruoti aplinkiniams piniginės turinio, o pastebėjus šalia savęs įtartiną asmenį, demonstratyviai atkreipti jo dėmesį, kad jūs jį matote ir stebite.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas už svetimo turto pagrobimą iš asmens drabužių, rankinės ar kitokio nešulio (kišenvagystė) numato baudą arba areštą, arba laisvės apribojimą, arba laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.