Įtarimų sulaukę ir gimtinėje sulaikyti įtariamieji patys sutiko, kad prokurorai juos perduotų užsienio valstybių pareigūnams – esą taip jie nori greičiau išsiaiškinti, kokius nusikaltimus jiems inkriminuoja tyrėjai.

Vokietijos pareigūnų nuo praėjusių metų gegužės ieškoti Egidijus Navickas ir Remigijus Vaivada sutiko, kad būtų išduoti tik už tuos nusikaltimus, kurie yra nurodyti Europos arešto orderyje (EAO).

Prokurorė Meilutė Mejerienė teisme pagarsino, kad jiems inkriminuojama net po keliolika nusikalstamų veikų – prekyba narkotinėmis medžiagomis, neteisėtas laisvės atėmimas ir kūno sužalojimas. Įtariama, kad jie veikė organizuotoje grupėje.

Arešto orderyje teigiama, kad nuo 2010-ųjų lapkričio iki 2011-ųjų gruodžio lietuvių grupuotė iš Olandijos į Vokietiją E. Navickas ir R. Vaivada per septynis kartus atvežė 11,7 kg aukštos kokybės heroino mišinio. Jis čia buvo atskiedžiamas ir per kitus gaujos narius parduodamas Heilborno, Manheimo ir Pforcheimo apylinkėse.

Manoma, kad grupuotė uždirbo mažiausiai 1,4 mln. eurų pelno. Tuo metu, pasak pareigūnų, E. Navickas uždirbo apie 564 tūkst. eurų.

Be to, Vokietijos pareigūnai nurodė, kad E. Navickas įtariamas dalyvavęs nubaudimo akcijoje, kurios metu nukentėjo vienas gaujos narys. T

Nustatyta, kad trys asmenys 2011-ųjų rugsėjo 25-ąją Pforcheime užpuolė, stipriai sumušė, spardė ir įkalino vieną lietuvį.

„Noriu, kad viskas greičiau paaiškėtų ir pareigūnai viską išsiaiškintų, kaip yra“, – teisme sakė E. Navickas.

Tuo metu kitai grupuotei, įtariama, priklausęs Tomas Adomaitis atsisakė įstatyme numatytos specialiosios taisyklės ir sutiko, kad Vokietijos pareigūnai galėtų jam inkriminuoti ir tas nusikalstamas veikas, kurios nėra nurodytos EAO. Žinoma, jeigu paaiškėtų, kad yra įrodymų, jog jis jas galėjo padaryti.

Miuncheno prokurorų išduotame orderyje nurodyta, kad T. Adomaitis, įtariama, veikė su kitais lietuviais, ir įvykdė net 48 vagystes, padarydami maždaug milijoną litų žalos.

Įtariama, kad lietuvių grupuotė Vokietijoje iš automobilių vogė navigacines sistemas ir jas pargabenę į Lietuvą parduodavo. Tyrėjai išsiaiškino, kad automobilinę techniką vogę grupuotės nariai net gaudavo specialius užsakymus – būtent kokių navigacinių sistemų pageidauja pirkėjai.

Vokietijos pareigūnai EAO dėl T. Adomaičio sulaikymo išdavė dar 2009-ųjų vasarį, tačiau jį pavyko sulaikyti tik šių metų birželį.

Jeigu bus įrodyta, už nusikaltimus turės atsakyti ir Marius Gaidamovičius – pagal balandžio mėnesį Austrijoje išduotą orderį įtariamasis namuose buvo sulaikytas liepą. Pareigūnai įtaria, kad Zalcburgo apylinkėse vyras įvykdė keliolika vagysčių bei sukčiavimo būdu bandė užvaldyti svetimą turtą už 120 tūkst. eurų.

Austrijos pareigūnų išduotame orderyje nurodyta, kad M. Gaidamovičius, įtariama, įsilauždavo į įvairias patalpas ir pavogdavo vertingus daiktus. Vyrui inkriminuojamos ir vagystės iš parduotuvių, kai jis, įtariama, vogė moteriškas rankines, kvepalus, šampaną ir net prezervatyvus.

Įtariamieji baudžiamajam persekiojimui į užsienio valstybes turėtų būti perduoti maždaug per 10 dienų. Jiems už inkriminuojamas veikas, jeigu bus įrodyta kaltė, gresia įkalinimas iki 10 metų.