Joniškio rajone Gaižaičių kaime – gedulas. Laukiama, kol bus parvežtas šarvoti vakar avarijoje žuvęs paauglys. Į mokyklą važiavęs paauglys pakeleivingoje mašinoje atsidūrė, kai Joniškio autobusų parko vairuotojas paprašė mokinio pažymėjimo, berniukas jo neturėjo. Tai berniukui pasakyta, kad be pažymėjimo dykai jo neveš ir liepta susimokėti už kelionę. Vieną eurą, 60 centų. Pasak Joniškio autobusų parko vairuotojo, vaikas tuomet pasakė, kad pinigų neturi, apsisuko ir išlipęs iš autobuso nuėjo kaimo keliu Gaižaičių link.

Berniukas pasuko namų link. Greičiausiai atsitiktinai jis pakeliui pamatė draugą su pažįstamu važiuojantį mašina. „Rover“ sustojo į mokyklą pavežti dar vieno vaiko. Kaip viskas baigėsi, jau „Rover“ vairuotojas ne laiku išsuko iš šalutinio kelio ir susidūrė su kita mašina, „Toyota Camry“.

„Rover 620“ važiavę abu paaugliai merdintys nuo sužalojimų atvežti į Šiaulių Moters ir vaiko kliniką. Valandą kovoję dėl penkiolikmečio gyvybės medikai kovą su mirtimi pralaimėjo. Kiek vyresnis berniukas reanimacijoje. Yra vilčių, kad jo būklė neblogėja. Sunkiai sužaloti dar du suaugę, važiavę tuo pačiu „Rover“.

Dabar Joniškio rajono savivaldybėje, Žagarės gimnazijoje, Joniškio autobusų parke – įtampa. Keliamas klausimas, ar verta buvo rizikuoti vaiko saugumu vien dėl to, kad jis neturėjo mokinio pažymėjimo.

Joniškio rajono savivaldybės administracijos direktorius autobusų parko vadovo paprašė išsiaiškinti situaciją, kaip buvo iš tikrųjų. Apklaustas vairuotojas. Pusamžis vairuotojas patvirtino, kad tuo maršrutu važiavo pirmą kartą, taigi vaikų, už kurių pavežėjimą sumoka savivaldybė, nepažinojo. Liepė parodyti mokinio pažymėjimus, kad įsitikintų, ar vaikai gali važiuoti nemokamai. Pažymėjimo neturėjęs berniukas neturėjo ir pinigų bilietui. Tai, neva, net nevaromas išlipo iš autobuso. Ir vairuotojas, išeitų, teisus. Tokia instrukcija – nemokamai vežami tik tie mokiniai, kurie parodo pažymėjimą.

Po nelaimės vaiko mama sakė, kad sūnus mokinio pažymėjimo šiemet iš vis neturėjo. Tiesiog nepasidarė. Ar pametė. Bet į mokyklą kasdien važinėjo nemokamai. Ankstesnis vairuotojas mokinius pažinojo iš matymo ir, greičiausiai, pažymėjimų net netikrindavo. O kišenpinigių berniukas dažniausiai neturėdavo.

Seniūnė sako, kad, matyt, dėl to, jog mama tiesiog neturėjo iš ko vaikui įdėti kelių eurų, tam atvejui, jeigu netikėtai prireiktų. Šeimoje septyni vaikai. Nuo 19-kos metų iki mažutės naujagimės. Žuvęs paauglys buvo trečias iš vyresnių. Nors vaikai tėvą turi, bet gausia šeima rūpinasi tik mama. Tėtis tai dirba, tai ne, tai kartu su šeima, tai atskirai. Taigi, sužiūrėti septynis vaikus iki pedantiškų smulkmenų, misija labai sudėtinga.

Taigi, kas kaltas, kad penkiolikmetis, turėdamas galimybę saugiai į mokyklą nuvažiuoti autobusu, buvo paliktas kaimo laukuose ir sėdo į pakeleivingą mašiną?

Joniškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Aivaras Rudnickas sako, kad net nežinantis, kaip vertinti daugiaprasmę situaciją. Tvarka yra tvarka. Visi jos privalo laikytis- vairuotojas tikrinti mokinių pažymėjimus, neturintiems jų, pasiūlyti bilietą įsigyti už pinigus. Vaikai privalo pažymėjimus vežiotis. Arba turėti pinigų kelionei. O atsitiktinumų grandinė lėmė tai, kas ir nutiko.

Joniškio autobusų parko direktorius Algirdas Lataitis kalba panašiai. Bet pripažįsta, kad jeigu būtų vairavęs ankstesnis vairuotojas, kuris vaikus pažinojo, tai pažymėjimo net nebūtų prašęs. Tai nusižengimas tvarkai, tačiau pažymėjimą pamiršęs ir pinigų neturėjęs berniukas mokyklą būtų saugiai pasiekęs kartu su dar keliolika mokinių. O dabar gaila ir naujojo vairuotojo, kuris nieko nepažeidė, tačiau atsidūrė lyg nelaimės epicentre. Būtent nuo to nelemto pokalbio, po kurio vaikas išlipo iš autobuso visa nelaimių grandinė ir pajudėjo.

Gaižaičių seniūnė sako, kad vaikai yra vaikai. Kuris iš vaikų pedantiškai susirankioja visus pažymėjimus, sąsiuvinius, pieštukus? Jeigu suaugę vaikams nepadėtų tokiose bėdose, nežinia, kas būtų.

O dabar visų nelemtų atsitiktinumų pabaiga – pakeleivinga mašina važiavusio ir žuvusio penkiolikmečio laidotuvės. Apie kaltuosius kalbant oficialiai dėl to kaltas „Rover“ vairuotojas, pažeidęs kelių eismo taisykles. Jeigu ir bus kas nubaustas, tai tik jis, ir tai, kažin. Priklausys nuo nelaimės tyrimo išvadų. Kalbėta, kad tą nelemtą rytą keliai buvo slidūs ir nebarstyti, tai irgi galėjo nulemti „Rover“ vairuotojo klaidą.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1611)