Skambutis iš Londono

Betygaloje Šiluvos gatvėje gyvenantis L. Jarilinas yra pensinio amžiaus, tačiau ne iš tų, kurie lengvai apvyniojami aplink pirštą. Vis dėlto patirties ir gud­rumo nestokojančiam betygališkiui teko atsidurti nepavydėtinoje situacijoje.

„Tai buvo labai nemalonu. Pasižiūri, kad jau nebėra automobilio. Aš tiems banditams iš karto nusiunčiau žinutę, kad policija jau pakelta ant kojų ir juos greitai sučiups. Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad policija nenuvylė“, – savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė inžinieriaus mechaniko išsilavinimą turintis L. Jarilinas.

Ši neįprasta istorija prasidėjo praėjusio penktadienio pavakarę, kai L. Jarilinui paskambino Londone gyvenantis sūnus. Jis pasakė, kad apie 20 valandą Betygaloje turi pasirodyti du latviai, planuojantys pirkti L. Jarilino kieme stovintį iš Anglijos atgabentą 2001 metų gamybos sidabrinės spalvos visureigį.

Kainą šiek tiek sumažino

Apie Betygaloje esantį visureigį latviai sužinojo interneto portale, kur buvo įdėtas skelbimas apie nebrangiai parduodamą solidų automobilį.

„Sūnus man pasakė sutaręs su latviais, kad BMW jiems parduos šiek tiek pigiau nei nurodyta skelbime. Automobilio vairas yra dešinėje pusėje, todėl ir kaina nedidelė. Planavome parduoti už 2 850 eurų, bet sūnus nusprendė sumažinti kainą iki 2500 eurų. Jis man sakė, kad tas latvis labai skundėsi savo bėdomis ir išmaldavo nuolaidą“, – pasakojo L. Jarilinas.

Netrukus paaiškėjo, kad maldavimai tebuvo akių dūmimas, matyt, siekiant įtikinti, kad 2 500 eurų pirkėjai tikrai pasirengę sumokėti.

Pasivažinėjęs sugrįžo

Pagal susitarimą pirkėjai Betygaloje turėjo pasirodyti apie 20 valandą. Tačiau jų vis nebuvo ir L. Jarilinas sutraukė ne vieną cigaretę belaukdamas vėlyvų svečių.

Jie pasirodė 22.20 val. Automobiliu „Mazda 626“ atvykę nepažįstamieji betygališkiui nesukėlė jokių įtarimų.

„Jie kalbėjo angliškai ir rusiškai. Viskas, atrodė, bus gerai. Bet dabar aišku, kad vaidino tokius, kuriais galima pasitikėti. Visi banditai bando sudaryti puikų pirmą įspūdį, ir jiems tai pavyko. Maždaug 35 metų vyras panoro sėsti į automobilį ir šiek tiek pavažiuoti. Aš jam padaviau raktelius“, – sakė L. Jarilinas.

L. Jarilinas su mergina, tariamo pirkėjo bendrininke, liko stovėti lauke. Šiek tiek šnektelėjo. BMW sugrįžo po kelių minučių.

„Iš visureigio išlipęs vyras pradėjo aiškinti, kad kažkas barška užpakalinėje dalyje. Be to, jis pasidarė kažkoks nervingas. Galvoju, tau, vyruti, galvoje jau barška. Bet nieko nesakiau, tik pasiūliau: tada varyk mašiną atgal į mano kiemą. Bet jis pasakė, kad vis tiek pirks. Duok, sako, viską greitai pasirašau. Gerai, sakau, bet man reikia nueiti į namą ir atsinešti pirkimo–pardavimo sutartį. Kai maždaug po trijų minučių sugrįžau, nebuvo nei BMW, nei „Mazdos“, – vėlyvo vakaro įvykius prisiminė Betygalos gyventojas.

Padėjo anūkai

L.Jarilinas greitai surinko numerį 112 ir papasakojo, kokioje situacijoje atsidūrė. „Maždaug po dešimties minučių pas mane atvažiavo policijos ekipažas. Iš policininkų pokalbių supratau, kad iš karto prasidėjo aktyvi plėšikų paieška“, – sakė L.Jarilinas.

Pareigūnams padėjo pastabūs L. Jarilino artimieji, atkreipę dėmesį į vėžes.

„Tą naktį labai snigo. Sankryžoje, kurioje kelias suka arba į Raseinių, arba į Baisogalos pusę, aiškiai matėsi Baisogalos link vedančios vėžės“, – svarbius paieškos epizodus prisiminė L. Jarilinas.
Buvo panašu, kad latviai valstybinės sienos link vengė važiuoti tiesesniu keliu pro Raseinius ar Kelmę ir pasirinko ilgesnį, bet, matyt, jų nuomone, saugesnį maršrutą – pro Baisogalą ir Šiaulius.

Sugaišo laiko

Vėliau paaiškėjo, kad netoli Baisogalos pagrobtas BMW buvo nuvažiavęs nuo kelio ir tai šiek tiek sugaišino bėglius.

Latviai buvo sustabdyti 00.53 val. Šiauliuose Tilžės gatvėje. Ši žinia nudžiugino L.Jariliną, kuris nebuvo tikras, ar pavyks atgauti visureigį. Jis svarstė, kad Latvijoje pagrobtas automobilis galėjo dingti negrįžtamai.

„Automobilius su vairu dešinėje pusėje Latvijoje leidžiama įregistruoti, tad jei banditai turėjo pažįstamų, gal automobilį būtų legalizavę. Bet mūsų policija veikė aukščiausiu lygiu. O aš padariau dvi klaidas: derėjausi vėlai vakare ir buvau vienas“, – dramatišką patirtį apibendrino nemalonų nuotykį patyręs Betygalos gyventojas.

Tikėtina, kad pagrobtą automobilį planuota išardyti pas bendrininkus Lietuvos teritorijoje ir parduoti dalimis.