Per dieną – nuo vieno iki dešimties klientų, o gauti pinigai – tik gyvenamajam plotui ir heroinui.

„Tuo metu svarbiausi buvo tik pinigai ir narkotikai – daugiau niekas. Nuolat būdavau euforijoje, šiandien pusės dalykų, kurie nutiko, net neprisimenu“, – prisipažįsta Aistė, prostitucija, kaip ji sakė, jau nebesiverčianti kelerius metus.

Taip pat ir nevartoja narkotinių medžiagų – ne kartą dalyvavo reabilitacijos programose, jas lanko iki šiol. Dėl to net specialiai grįžo į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės, į kurią išvažiavo bėgdama nuo savo praeities.

Aistė sunkiai, bet po truputį iriasi į kitokį gyvenimo kelią, nors praeities klaidų jai jau nepavyks ištaisyti – vis dėlto, ji viliasi, kad sugebės bent artimiausiems žmonėms įrodyti, jog suprato savo klaidas ir yra pasiryžusi pasikeisti. O stengtis moteriai tikrai yra dėl ko – jos motinos, su kuria ši kol kas tik retkarčiais bendrauja telefonu, namuose auga mažametis sūnus.

Narkotikai buvo tas nuodas, dėl ko Aistė ėmė verstis prostitucija.

„Viskas prasidėjo gana seniai, galima sakyti, net nuo vaikystės – įvairios problemos, uždarumas, nepasitikėjimas savimi, jausmų neišgyvenimas“, – Aistė sakė, kodėl pradėjo vartoti narkotikus.

Pasiūlė dirbti bute – nereikės ieškoti klientų

Apie savo gyvenimą ir praeities klaidas pirmadienį ji pasakojo Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur teisėja Viktorija Šelmienė nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl pelnymosi iš prostitucijos.

Šioje byloje prokurorai kaltinimus pateikė septyniems asmenims – įtariama, kad jie į prostituciją įtraukė vienuolika merginų, kurios sąvadautojams uždirbo apie 246 tūkst. eurų. Dar tiek pat, o gal ir daugiau, atiteko prostitucija besivertusioms merginoms.

Aistė buvo viena iš tų merginų, kuri parduodama savo kūną sąvadautojams padėjo krautis turtus. Tačiau apie tai ji nenori kalbėti – ikiteisminio tyrimo metu, kai policijos pareigūnai ją apklausinėjo po ilgą laiką trukusio reabilitacijos kurso, moteris prisipažino, kad dirbo sąvadautojams, jiems taip pat atiduodavo pusę savo uždarbio ir tik po konfliktų nutarė su jais nutraukti santykius – kurį laiką net slapstėsi, nes dėl to, jog nemokėjo pinigų ir nebenorėjo kartu toliau dirbti, buvo sulaukusi grasinimų susidoroti.

„Sakė, kad išveš į mišką“, – ikiteisminio tyrimo metu teigė Aistė P.

Anot jos, konfliktas su sąvadautojais kilo dėl to, kad bute, kuriame ji privalėjo aptarnauti klientus, lankydavosi narkotikus vartojantys jos draugai.

„Tada iš manęs kasdien reikalavo mokėti po 200 litų (apie 58 Eur), bet nesutikau, o vėliau atsidūriau reabilitacijos centre“, – policijoje nurodė ji.

Tyrėjams buvusi prostitutė pasakojo, kad pasiūlymo dirbti su sąvadautojais ji sulaukė laukdama klientų prie Stoties rajone esančio viešbučio „Panorama“ – privažiavę du vaikinai pasiūlė teikti lytines paslaugas išnuomotame bute, už tai ne tik būtų suteikiama apsauga, bet ir pačiai nereikėtų gatvėje ieškotis klientų.

Aistė policijoje taip pat sakė, kad su pasiūlymu sutiko ir nuomojamame bute buvo apgyvendinta jau kitą dieną. Vėliau ji ir kitos su ja gyvenusios merginos būstą keitė kaip kojines – apie nelegalius viešnamius sužinodavę šeimininkai paprašydavo prostitutes išsikraustyti.

„Per dieną gaudavau apie 500 litų, kurių pusę atiduodavau sąvadautojams“, – tyrėjams nurodė Aistė.

Savo žodžių išsižada: kasdien mokėjau už buto nuomą

Tačiau šiandien jauna moteris šių savo žodžių išsižada – esą ją apklausinėjęs tyrėjas darė spaudimą. Tiesa, po apklausos policijoje Aistė pasirašė, kad jos liudijimas yra teisingas ir neišgalvotas.

Teisme Aistė kalbėjo, kad viskas buvo visiškai kitaip, nei parašyta apklausos protokole – esą jai reikėjo būsto, todėl laikraštyje peržiūrėjo skelbimus ir paskambino vienam žmogui. Jis – sąvadavimu kaltinamas Jevgenijus Vasiljevas, prostitučių pramintas Ženia.

Anot moters, Ženia jai nuomojo butą Gerosios Vilties g., už parą reikėjo mokėti 150 litų mokestį. Kodėl už būstą mokėjo kasdien, o ne kartą per mėnesį, Aistė nelabai galėjo paaiškinti – esą vartojo narkotikus, todėl negalėdavo sukaupti didesnės sumos nuomai apmokėti.

„Ko tik nebuvo – ir Stotyje stovėjau parsidavinėdama, ir vogdavau“, – teisme sakė moteris. Ir čia pat prisipažino, kad prieš kelerius metus, kai dar vertėsi seniausia pasaulyje profesija, per dieną uždirbdavo nuo 300 iki 500 Lt.

„Dirbau Stoties rajone, klientai mokėjo 70-100 Lt, kaina priklausė nuo mano teikiamų paslaugų pobūdžio ir trukmės“, – Aistė sakė, kad ne ji tokias kainas nustatė – esą visi žinojo tokius įkainius.

„Tai kaip nerašytos taisyklės“, – pridūrė ji.

Už iš prostitucijos uždirbtus pinigus moteris teigė išleisdavusi tik narkotikams. „Vartojau heroiną, per dieną reikėdavo šešių lankstinukų, juos pirkdavau čigonų tabore“, – kalbėjo ji, pažymėjusi, jog vartojant narkotines medžiagas nebuvo svarbus nei maistas, nei drabužiai.

Teko nakvoti ir gatvėje

Šiandien Aistė narkotikų nebevartoja, pastaruosius pusantrų metų gyveno Jungtinėje Karalystėje – dirbo įvairiuose fabrikuose.

„Dabar esu labai pavargusi, todėl grįžau reabilitacijai“, – sakė iš pagalbos centro į teismą policijos pareigūnų atvesdinta moteris.

„O anksčiau, kai neturėdavau pinigų, būdavau priversta kraustytis iš vieno buto į kitą, buvo metas, kai ir gatvėje gyvenau“, – sakė ji, pažymėjusi, kad nuo teisiamų sąvadautojų kurį laiką slapstėsi ne dėl to, jog nesumokėjo jiems pagal susitarimą priklausiusios dalies pinigų, o tiesiog, jog buvo skolinga už buto nuomą.

„Tada vartojau narkotikus, man viskas kitaip nei dabar atrodė“, – pažymėjo ji.

Vis dėlto, nors Aistė ir tikino, jog visada dirbo tik gatvėje Stoties rajone, tačiau paaiškėjo, kad ji praeityje buvo bausta ir dėl to, jog prostitucijos paslaugas teikė nuomojamuose būstuose.

Tuo metu kitos merginos, kurios dirbo su sąvadautojais, teisme buvo gerokai atviresnės, o jų gyvenimo istorijos – dar labiau šokiruojančios.

Įtaria, kad uždirbo 246 tūkst. Eur

Ikiteisminį tyrimą dėl pelnymosi iš prostitucijos atlikę pareigūnai įtaria, kad įvairiuose sostinės butuose apie vienuolika prostitučių apgyvendinę sąvadautojai per maždaug dvejus metus uždirbo apie 246 tūkst. Eur. Dar tiek pat, jeigu ne daugiau, atiteko ir prostitucijos paslaugas teikusioms merginoms.

Šioje byloje kaltinimų sulaukė kartą teistas Jevgenijus Vasiljevas (34 m.), keturis kartus teistas Andrejus Filipekas (37 m.), šiuo metu byloje dėl garsaus Vilniaus verslininko Anupro Mišeikio, valdančio „Belmonto“ pramogų centrą, pagrobimo ir kitų nusikaltikmų teisiamas Andžejus Kirkevičius (33 m.). Su jais kaltinamųjų suole taip pat sėdi anksčiau neteisti Oksana Filipek (32 m.), Žana Mikolajūnienė (44 m.), Edvardas Biliukas (33 m.), Saulė Tankelevičiūtė (32 m.) ir Sergejus Ginovičius (34 m.).

Bylos duomenimis, įtariama, kad kaltinamieji buvo iš anksto susitarę ir veikdami bendrininkų grupėje nuo 2010 m. kovo iki 2012 m. vasaros, kai įkliuvo policijai, organizavo, vadovavo ir pelnėsi iš vienuolikos merginų prostitucijos.

Seksualines paslaugas teikusias merginas grupuotės nariai surasdavo sostinės Stoties rajone – čia jos klientų ieškodavo tiesiog gatvėje.

Merginoms sąvadautojai pasiūlydavo geresnes sąlygas – jos uždirbs daugiau, tačiau seksualines paslaugas teiks išnuomotuose butuose, be to, visada bus saugios.

Stoties plaštakės su tokiais pasiūlymais sutiko ir buvo apgyvendintos įvairiose sostinės vietose. Dažniausiai už valandą jos iš klientų imdavo 150 Lt (43 Eur), o už pusvalandį – 100 Lt (29 Eur). Pusę šios sumos atitekdavo prostitutei, o kita dalis atitekdavo už jų veiklą atsakingiems ir klientų skambučius priiminėjusiems sąvadautojams.

Savo paslaugas prostitučių sąvadautojai reklamuodavo internete. O kiek uždirbdavo iš merginų, jie fiksuodavo savo užrašų knygelėse – taip pareigūnai išsiaiškino, kiek iš tikrųjų uždirbo ir sąvadautojai, ir merginos.

O joms skųstis nebuvo ko – kai kurios jų per metus uždirbdavo ir apie 40-45 tūkst., o viena – net 125 tūkst. Eur. Dar tiek pat atitekdavo jų sąvadautojams.

Dauguma merginų, teikusių seksualines paslaugas, ne kartą yra baustos už vertimąsi prostitucija, taip pat teistos dėl nusikaltimų, susijusių su vagystėmis ir narkotikų įgijimu bei vartojimu.