Penktadienį prieš vidurnaktį kelių policijos pareigūnai išsirikiavo Ozo ir Buivydiškių gatvėse. Čia netukus įkliuvo vienas vairuotojo pažymėjimo už pažeidimus dar neatgavęs vairuotojas. Vyrukas nesiginčijo, prisipažino, kad pasielgė blogai sėsdamas prie vairo. Kiti vairuotojai turėjo visus reikiamus dokumentus, vairavo blaivūs.

Po vidurnakčio pareigūnų ekipažai išsirikiavo Pilies ir Maironio gatvėse. Du įrengti postai pasiteisino. Pilies gatvėje kone vienas paskui kitą įkiuvo trys galiojančio vairuotojo pažymėjimo neturintys vairuotojai. 

VW Golf“ vairuotojas sakė dirbęs Kaune ir atvažiavęs į Vilnių. Vaikinas neišlaukė kelių dienų iki atgaus vairuotojo pažymėjimą, kurį prarado už vairavimą išgėrus. „Škodos“ vairuotojas sakė, kad nepratęsė vairuotojo pažymėjimo galiojimo. Pagal įstatymą, tai tas pats, kaip ir neturėti teisių. 

Kol policijos pareigūnai pildė dviem vaikinams baudos protokolus, Maironio gatvėje kelių policijos pareigūnams teko gainiotis „Audi A4“, kurį vairavo Nigerijos piliečiu prisistatęs vyras. Vairuotojas nepakluso policijos pareigūnams jį stabdant. Kai pareigūnai pasivijo, vyras sustojęs padavė svetimą vairuotojo pažymėjimą – bičiulio, kuris važiavo kartu. Tai neišgelbėjo, be to, svetimas vairuotojo pažymėjimas negalioja. O vairuotojo bandymas suktis iš padėties dar jam užtraukė ir baudžiamąją atsakomybę už svetimo dokumento naudojimą. Lyg dar mažai būtų prisidaręs problemų, Nigerijos pilietis vairavo neblaivus. Jam alkoholio matuokliu nustatytas 0,63 prom. girtumas. Vyrui su bičiuliais teko keliauti į policijos komisariatą. Čia patikrinus visų svečių iš Nigerijos tapatybes paaiškėjo, kad vairuotojas ir dar du keleiviai nė neturi leidimo gyventi ar viešėti Lietuvoje. Vienintelis negaliojančio vairuotojo pažymėjimo savininkas Lietuvoje vieši legaliai.

Vos iš Maironio gatvės įkliuvusieji nuvežti į trečiąjį policijos komisariatą, netrukus ten pat teko keliauti dar trims svečiams iš tos pačios šalies. Šiauliuose legaliai gyvenantis juodaodis buvo sustabdytas Pilies gatvėje prie „Hondos Acord“ vairo. Iš Nigerijos atvykęs vyras pateikė kažkokį dokumentą ir įrodinėjo, kad tai tarptautinis vairuotojo pažymėjimas. Pareigūnui paaiškinus, kad tarptautinis vairuotojo pažymėjimas net ne taip atrodo, o šis dokumentas nesuteikia teisės vairuoti Lietuvoje, vyras ėmė prašyti būti supratingais ir tikino, kad jis apie kitokį tarptautinį vairuotojo pažymėjimą nė nežinojęs. Pasiteisinimai nepadėjo. O dar ir du juodaodžiai keleiviai su savimi neturėjo tapatybės dokumentų ir leidimų būti Lietuvoje. Trečiame policijos komisariate paaiškėjo, kad vienas keleivių – nelegalas.

Netrukus įkliuvo ir vietinis gyventojas, kuris bandė savo laimę.  „Audi“ vairuotojas neiškentė, kada teisėtai galės vairuoti. Vaikinas tikino, kad jam labai reikėjo važiuoti, nebuvo kam vairuoti, nors aiškinantis su policija, atsirado vairuotojas iš to paties automoiblio ekipažo. Ir blaivi, ir vairuotojo pažymėjimą turinti mergina sėdo prie vairo, o kompaniją dėl neatsakingumo sugaišinęs vyrukas pasiteisinimų nebeturėjo. Tik patikino, kad jau užsirašė į kursus, kurie jam privalomi, norint vėl turėti teisę vairuoti.

Pareigūnai po kelių valandų darbo sostinės senamiestyje, patikrino ir Ukmergės gatvę. Čia kurį laiką alkoholio matuoklis, kaip ir Pilies gatvėje, rodė nulius. Tačiau jau gerokai prašvitus, pro pareigūnų kordomą pralėkė „Mercedes Benz“, kurio vairuotojas nereagavo, kad pareigūnai jam nurodė sustoti. Keli ekipažai nusivijo bėglį, kuris, dar prieš pasukdamas į Gelvonų gatvės pusę, lyg niekur nieko parodė posūkio signalą. Bėglį pareigūnai pasivijo. Vyras pasiteisino, esą išsigando.

„Normali žmogiška reakcija. Išgėriau vienu ar dviem alaus bokalais per daug, todėl ir bėgau“, – teisinosi ilgaplaukis vyras. Išgėrė tikrai per daug – nustatytos 0,80 prom. alkoholio. Vyras teisinosi, esą niekada taip nedaro, nevairuoja, jei jau geria, todėl ir supanikavęs.

Apie 6 val. ryto pareigūnai dar nusprendė patikrinti Ateities gatvę. Čia važiavo nedaug automobilių, o tikrinami vairuotojai puikiai žinojo, kad vairuoti reikia blaiviems. Visgi, baigiantis reidui vienam itin nepasisekė – „Audi“ vairuotojas tikino nepasiėmęs teisių. Patikrinus duomenų bazę, paaiškėjo, kad pasiimti nelabai turi ką – vairuotojo pažymėjimas atimtas teismo už vairavimą neblaiviam. Pareigūnams kilo įtarimų, ar ir šį kartą vyras nebus vartojęs. Nors jis tikino, kad neįpūs ir prieš tikrindamasis net kelis kartus stipriai išpūtė orą, išsisukti nepavyko – alkoholio matuoklis parodė 0,67 prom. alkoholio. Vienas keleivių tuoj pat kažkam paskambino ir vairuotojui pranešė, kad atvyks pagalba. Kas vairuos automobilį toliau po patikrinimo alkoholio matuokliu spręti nebereikėjo –  „Audi“ uždarytas į policijos aikštelę, nes per metus vyras vėl nusižengė įstatymams. Už tai gresia automobilio konfikavimas. 

Reido metu keli patikrinti vairuotojai neviršijo leistinos alkoholio normos. Viena mergina prisipažino, kad alkoholio matuokliu tikrintis teko pirmą kartą. Nors leistinos normos neviršijo, ji pripažino, kad buvo nejauku. Jai pritarė ir keli vaikinai, kurie sakė, nors ir žinoję, kad nepadaugino, prieš patikrinimą vis tiek kyla nerimas.

Policijos pareigūnai neslepia, kad reidai rengiami kasdien visoje Lietuvoje. Tad tiems, kurie nepaiso taisyklių - tik laiko klausimas, kada teks bendrauti su pareigūnais.