Nauja įranga bus sumontuota Alytaus ir Kybartų pataisos namuose, Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje, Kauno bei Šiaulių tardymo izoliatoriuose ir Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Šiuo metu mobilaus ryšio blokavimo įranga jau yra įdiegta pagrindiniuose Marijampolės, Alytaus pataisos namų bei Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pastatuose.

Ryšio slopinimo aparatūros montuoti nebus skubama tik tose įstaigose, kuriose dėl mobiliųjų telefonų yra mažiausiai problemų: Laisvės atėmimo vietų ligoninėje, Panevėžio moterų pataisos namuose, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose.

Pasak ministro, apie būtinybę įkalinimo įstaigose slopinti mobilųjį ryšį kalbama jau keletą metų, tačiau valdininkai ir pareigūnai vis rasdavo įvairiausių priežasčių, kodėl to negalima padaryti: didelė kaina (buvo kalbama apie 20 mln. litų), žala sveikatai, aplinkinių gyventojų telefonų blokavimas ir t.t. O dabar, pasibaigus konkursui, paaiškėjo, kad įranga kainuoja ne 20 mln., o 1 mln. litų, sveikatai nekenkia, aplinkinių gyventojų telefonų neblokuoja.

Kaip sakė ministras R. Šimašius, Lietuvoje turbūt nebėra šeimos, kurios bent vieno nario nebūtų bandę apgauti telefoniniai sukčiai. Didelę dalį šių nusikaltimų padaro mobiliaisiais telefonais nelegaliai besinaudojantys kaliniai. Be to, labai svarbu, kad telefonais negalėtų naudotis suimtieji, kurių bylos dar tiriamos.

Konkurse nugalėjusios įmonės atstovas spaudos konferencijoje patikino, kad įranga sveikatai nekenkia, nes veikia ne nuolatinės spinduliuotės režimu, o įsijungia tik tada, kai bandoma komunikuoti mobiliuoju telefonu. Beje, ta pati bendrovė tiekia ir įranga, kuri aptinka net ir giliai paslėptas SIM korteles.

Kalėjimas iš arti (II): kaip atliekamos kratos ir kas randama nuteistųjų kamerose?

Kalėjimas iš arti (III): kaip nuteistiesiems į zoną mėginama permesti draudžiamus daiktus?