Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Asmenų paieškos skyrius įsikūręs uostamiesčio centrinėje dalyje Priestočio gatvėje.

Pokalbio su skyriaus pareigūnais susėdome viename kabinete. Asmenų paieškos skyriaus viršininkas Robertas Gurinskas: "2014 metais skyriaus pareigūnai ieškojo 341 asmens, kurie įtariami padarę nusikaltimus, pasislėpę nuo teismo. Rasti 147 piliečiai, liko - 194. Dingusiųjų be žinios paieškos rezultatai tokie - šiais metais ieškoti 42 žmonės. 36 rasti. Gyvi ir mirę. Dar dėl dviejų ieškomų asmenų turima pačių blogiausių įtarimų. Vieno rūbai rasti ant marių kranto Smiltynėje. Kitas dingęs asmuo, 76-erių metų senukas, sirgęs proto aptemimu, išėjo iš savo namų pas seserį ir dingo be žinios. Netgi paieškos su specialiai apmokytais šunimis nedavė vaisių. Senukas dingo kaip į vandenį".

Asmenų paieškos skyriaus vyr. tyrėja Natalja Župlatova pamena kitą istoriją apie seno žmogaus paiešką. Buvo gautas pranešimas, kad dingo sena, nevaikščiojanti moteris. Pradėjus paieškos procedūras buvo apžiūrėtas butas, iš kurio dingo senutė. Butas dar ne landynė, bet girtuokliauti čia buvo nevengiama, o svečiai - nuolatiniai kalėjimų gyventojai. Nustatyta, kad senutė dingo po daugiadienių girtuoklysčių bute. Vienas iš girtuoklių paaiškino: "Čia buvo močiutė kampe, atsisuku, o jos nėra". Pasirodo, kad senutė, neapsikentusi su girtos kompanijos orgijomis ir "zekišku" vapėjimu, iššliaužė iš buto į gatvę, čia ją rado praeiviai, iškvietė medikus. Pareigūnai ją rado ligoninėje. Beje, visos dingusių asmenų paieškos prasideda nuo skambinimų į ligonines. Tiesa, ten ne visada geranoriškai suteikiama informacija, teigiant, kad telefonu yra uždrausta teikti informaciją. Tačiau juk ne diagnozės prašo pareigūnas, o pavardės, ar yra toks žmogus, ar nėra.

Taip pat klaipėdiečiai pareigūnai atrado ir benamį, kurio ieškojo teta. Ji sesers sūnui norėjo užrašyti visą turtą - kelis butus uostamiestyje. Pilietis buvo rastas besirausiantis šiukšlių konteineryje - ieškojo maisto. Išgirdęs, dėl ko yra ieškomas, turtų atsisakė, pasakęs, kad jam ir taip gerai gyventi. Šis pilietis jau miręs. Rado sušalusį gatvėje, prie konteinerio. Šis reiškinys vadinasi "savanoriškas nutraukimas su artimaisiais". Jis yra dažnas. Pavyzdžiui tėvas ieško dukros. Pareigūnai ją randa užsienyje, tačiau jeigu ji pilnametė ir pareiškė, kad nenori jokių reikalų turėti su tėvu, tai pareigūnams belieka tik informuoti tėvą, kad ji gyva ir sveika, tačiau jokių kontaktinių duomenų ar adreso jie tėvui suteikti negali.

Buhalterę ir verslininkę nužudė artimieji

Būna, kad pradėjus asmens paieškos bylą, ji, dar neradus kūno, perkvalifikuojama į bylą dėl nužudymo.

2012 m. iš darbo Giruliuose, darželyje "Giliukas" išėjo buhalterė L. Balčaitienė. 55 metų moteris turėjo nuvežti dokumentais į Sodrą ir Švietimo skyrių, tačiau buhalterė dingo. 

Po kažkiek laiko ugniagesių-gelbėtojų narai, treniravęsi Danės upėje, rado telefoną, vėliau toje pačioje vietoje - peilį. Įsikišus Asmenų paieškos skyriaus pareigūnams iš karto buvo nustatyta, kad telefonas priklauso L. Balčaitienei. Po metų krūmuose prie Kretingalės buvo rastas suiręs moters kūnas. Pagal DNR buvo nustatyta, kad tai L.Balčaitienės palaikai. Pareigūnai, įtarus, kad dėl turtinių reikalų moterį nužudė žentas, sulaikė buvusį "Aro" pareigūną Aidą Patiegą, byla nutraukta, nes jis prieš mėnesį mirė nuo kepenų cirozės įkalinimo įstaigoje.

Dar 2007 metais buvo paskelbta sėkmingos uostamiesčio verslininkės 24-erių J. Vlasovos paieška. "Sielvartaujantis" sutuoktinis prašė policijos paskelbti moters paiešką. Tačiau tolimesni jo veiksmai sukėlė įtarimų. Labai greitai jo namuose atsirado kita moteris, tarsi žinant, kad J. Vlasova niekada negrįš, o penkiametei dukrai buvo aiškinama, kad mama juos paliko. Ir daugiau tikrai negrįš.

Sutuoktinis stengėsi kuo greičiau užvaldyti jos banko sąskaitas, nekilnojamąjį turtą, kurio moteris turėjo nemažai. Policijos metodai neatskleidžiami, tačiau po metų buvo suimtas dingusiosios vyras Nikolajus. Paaiškėjo, kad jis žmoną namuose užmušė žarstekliu. Apimtas pavydo žmoną apkaltino neištikimybe. Po to smulkaus kūno sudėjimo moters kūną įkišo į kelioninį krepšį ir visą dieną vežiojosi po miestą automobilio bagažinėje. Tvarkė reikalus. Vakare žmonos palaikus užkasė Klaipėdos rajone, miške kuriame grybaudavo. Ten jie buvo surasti, kai palūžęs vyras parodė vietą. Dabar N. Vlasovas atlieka 11 metų įkalinimo bausmę.

Sulaikytiems palengvėja

Na, o ieškant nusikaltėlių, įtariamųjų ar pasislėpusių nuo teismo asmenų, klaipėdiečiams šie metai buvo sėkmingi nuo pat pirmos dienos. Sausio 1 dieną Šventojoje policijos pareigūnai sulaikė devynis mėnesius ieškotą 31-ų metų gargždiškį Vytautą Alboką, kurį Klaipėdos Apygardos teismas nuteisė už jaunos medikės nužudymą. Teismo salėje jis nepasirodė ir dingo. Už tai, kad jis nevykdė teismo sprendimo ir slapstėsi nuo bausmės, prie 11 metų nelaisvės jam buvo pridėti dar 3 mėnesiai kalėjimo. Jis buvo pakeitęs išvaizdą - užsiauginęs barzdą, bet tai jam nepadėjo.

Pasak Asmenų paieškos skyriaus vyr.tyrėjo Vytauto Šuipio, kodekse yra labai veiksmingas 242 straipsnis (bausmės vengimas) - žmogus gauna dar vieną teistumą. Ir negalioja lygtinis paleidimas. Nes nusikaltimas padarytas po bausmės paskyrimo. Tad V. Albokas dabar jau teistas du kartus ir malonės gali nesitikėti. 

Ieškomi nusikaltėliai atrandami ir po dešimties metų. 2004-ųjų lapkričio 26 d. už savadavimą buvo pradėtas ieškoti Marius Nika. Prieš dešimt metų šis pilietis už 150 eurų buvo pardavęs moterį darbui Belgijos viešnamyje. 

Visą tą laiką M. Nika slapstėsi Šilalės rajone. Kvedarnos miestelyje dirbo žmonos vardu registruotame servise. Miestelio bendruomenė jį vadino Arnu. Tačiau policija jį sulaikė šių metų gegužės 8 dieną. Tuos 10 metų jis negyveno ramiai. Jautė graužatį, kad negali būti pilnateisiu piliečiu. Pasak V.Šuipio, beveik visiems sulaikytiems asmenims palengvėja, kad nuo šiol nereikės gyventi dvigubo gyvenimo, kuris labai slegia. Reikia nuolat prisiminti, kad turi kitą vardą, pavardę, gyvenimą, biografiją, išvaizdą, kad esi ne tas, kuo dediesi.

Patrulių byla

Po daugiau kaip dešimtmečio į Klaipėdą grįžta ir pagarsėjusios vadinamos "Patrulių bylos" veikėjai. Tai buvo skandalinga byla, kai teisiamųjų suole kartu sėdėjo policininkai, prostitutės ir banditai. Schema paprasta. Banditai patikliems jaunuoliams pristatydavo prostitučių, o paskui, sekso metu, staiga juos užklupdavo policijos patruliai, kurie grasindavo, kad dabar už merginos išžaginimą bus baudžiamoji byla. Jaunuoliai būdavo vežami į policijos nuovadas. Ten būdavo rengiami pasirodymai, kurių metu paaiškėdavo, kad už kelis tūkstančius dolerių bylų nebus. Pinigus pasidalindavo "artistai": tikri policijos patruliai, suteneriai, kažkiek nubyrėdavo ir prostitutėms - po 200-300 litų. Kone pagrindinį vaidmenį šioje byloje vaidino policijos patrulis Vaidas Šurkus, kuris buvo nuteistas 6 metų laisvės atėmimo bausme. Tačiau po nuosprendžio jis dingo. 

Vėliau sulaikytas Mažeikiuose. Čia dirbo staliumi. Savaitgaliais važiuodavo pas šeimą, įsikūrusią už 40 kilometrų viename Žemaitijos miestelyje. Visi (tie, kurie po teismo nedingo) jo bylos veikėjai jau seniai laisvėje. Kiti tąkart nuteisti policijos patruliai atsėdėjo pusę termino, o V. Šiurkui kalėjimo "malonumai" prieš akis ir lygtinio paleidimo terminas jam nebegalioja.

Beje, neseniai Prancūzijoje sulaikytas ir laukia ekstradicijos kitas "Patrulių" bylos veikėjas - Maksimas Vasiljevas (gim. 1976 m.). Vyr. tyrėjas V. Šuipys sako, kad per metus klaipėdiečiai iš užsienio parsiveža iki 15 ieškomų asmenų, surastų pagal Europos arešto orderį. Kelionės į Lietuvą laukia žinomas uostamiesčio veikėjas Dainius Eidukas, nuteistas 9 metų laisvės atėmimu už pinigų padirbinėjimą stambiu mastu. Lukas Čepelė sulaikytas Norvegijoje, nes įtariama, kad būtent jis Klaipėdoje už atlygį pleškino laidojimo firmų automobilius. Neaišku, kaip bus su Kinijos piliečiu Xiang chao Songu, kuris Klaipėdoje su tautiečiais nepasidalino turto, vieną apiplėšė, nusivežė ir užrakino bute, reikalavo pinigų, mušė. Paskelbus šio nusikaltėlio paiešką iš Kinijos buvo gautas atsakymas, kad "mūsų mieste gyvena 20 žmonių su tokiu pačiu vardu, pavarde, gimusių tą pačią dieną. Jums kurio reikia?". 

Švedai ieškomus asmenis gražina labai greitai, per mėnesį du, o norvegai ilgai svarsto. Svarsto ir anglai, o štai airiai jų šalyje prasikaltusį lietuvį priverčia atsėdėti "nuo skambučio iki skambučio" ir tik po to gražina į Tėvynę.

Prokuroro vairuotojas užsiaugino barzdą

Pasak Asmenų paieškos skyriaus pareigūnų, išvaizdos keitimas negelbsti. Tai iliustruojantis pavyzdys - buvusio Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro vairuotojo, 57 metų Virgilijaus Miežečio istorija. Vairuotojas mulkino Klaipėdos prokurorus imdamas iš jų pinigus ir žadėdamas už tai milžiniškas palūkanas. Neva jis plėtojo verslą su kazachais. Buvo tiek suįžūlėta, kad parduodami automobiliai buvo rikiuojami prokuratūros kieme. Ten lankydavosi kazachų delegacijos. 

Tačiau biznis baigėsi, finansinė piramidė griuvo, atėjus metui mokėti palūkanas V. Miežetis to sugebėti nesugebėjo. Apgauti prokurorai supyko. Buvo teismas. Vairuotojas nubaustas 2 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausme, o civilinių ieškinių suma perkopė 200 tūkst. litų. Tačiau vairuotojas dingo. Jis nuo bausmės atlikimo pasislėpė. Kardinaliai pakeitė išvaizdą. Galvojo, kad barzda ir juodi akiniai jį paslėps nuo ieškančiųjų. Keturis metus slėpė, tačiau šių metų gegužę jis buvo sulaikytas. Ir dabar dar prisidės antras teistumas už vengimą atlikti bausmę.

Pabėgo iš "gaidžių" kameros

Ilgiausiai slapstosi Klaipėdos banditas Sigitas Norkus. Kitąmet sukaks 20 metų nuo jo padaryto nusikaltimo ir paieškos paskelbimo.

Tai buvo "laukiniai devyniasdešimtieji", tada Klaipėdoje žmones šaudydavo kaip vesternuose, o automobiliai sproginėjo, kaip naujametiniai fejerverkai.

1995 metų kovo pabaigoje, Klaipėdos centre, Lietuvininkų aikštėje, per ginkluotą juvelyrinių dirbinių parduotuvės "Deimantas" apiplėšimą buvo nušautas 45 metų policijos pareigūnas Zigmas Renkė ir 25-erių metų pardavėja Edita Skrinskienė. Labai greitai paaiškėjo, kad ši nusikaltimą padarė buvęs policininkas Sigitas Norkus ir esamas policininkas Aleksejus Poškus, kuris po budėjimo VPK budėtojų dalyje nepridavė į ginklinę pistoleto, iš kurio ir buvo nušautas kolega policininkas bei jaunutė pardavėja. 

Sigitas Norkus
Nustatyta, kad šaudė S. Norkus. Abu buvo sulaikyti, A. Poškus nuteistas 9 metų bausme, o S. Norkui neįtikėtinai pasisekė. Būdamas Klaipėdos VPK areštinėje suorganizavo pabėgimą iš vadinamosios "gaidžių" (pažemintųjų) kameros. 1995 metų liepos mėnesį iš kameros buvo prasikasta iki greta esančių staliaus patalpų, o iš ten išėjo per duris į Jūros gatvę. 12 piliečių, bėgusių iš kameros su S. Norkumi, buvo sugaudyti per savaitę, o S. Norkaus pėdsakų neišeina aptikti iki šiol. Nors už informaciją apie jį buvo pažadėta 4 tūkst. litų.

Buvo kalbama, kad jis žuvo Čečėnijos kare. Kalbėta, kad jis Rusijoje, slapstosi Kaliningrado srityje. Kolegoms rusams buvo išsiųsti S. Norkaus pirštų atspaudai, tačiau kadangi jis ten nusikaltimų nėra padaręs, tai ir nebuvo su kuo lyginti tų atspaudų. Pasak S. Norkaus bylą kuruojančio tyrėjo Albino Knoro, nė vienas dingęs nėra užrmirštas. Bylos vis pakeliamos ir papildomos. 

Skyriaus viršininkas R. Gurinskas papildė kolegą sakydamas, kad asmenų paieška, tai ne popierių kilnojimas iš stalčiaus į stalčių. Yra tiriami ieškomų piliečių ryšiai, ydos, įpročiai, pomėgiai, organizuojamos pasalos, sekimai ir t.t. Viršininkas prisiminė, kad kartą per žiūronus teko stebėti ieškomą vagį, kuris rūkydamas balkone, cigaretę laikydavo pincetu. Kaip vėliau paaiškino, kad ant nuorūkos neliktų pirštų atspaudų.

Sunkiems nusikaltimas taikomas 20 metų senaties terminas. Tačiau dviguboms žmogžudystėms jis negalioja. S. Norkaus atveju negalioja ir todėl, kad yra pasislėpta nuo teisingumo. Senaties terminas negalioja ir Sausio 13-osios bylos kaltinamiesiems. Kadangi šioje byloje reikia surasti per 80 asmenų, dėl didelės apimties paieškos bylos buvo padalintos kelių miestų komisariatams. Klaipėdiečiai gavo 14 bylų. Ir šių metų kovo mėnesį sulaikė pirmąjį šios bylos kaltinamąjį - Jurijų Melą. Rusų karininkas kaltinamas nusikaltimais žmogiškumui ir karo nusikaltimais. Jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Slepiasi spintose

Ieškomus asmenis graužia tas dvigubas gyvenimas. Nesenas pavyzdys tik tai įrodo. 2001-ųjų birželio 23 dieną į policijos ieškomų asmenų sąrašą buvo įtraukta pilietė Irena Maskolaitienė. Šių metų birželio 23 dieną ji paskambino į policiją, ir pareiškusi, kad yra ieškoma policijos, pasiūlė kuo greičiau atvažiuoti ir ją suimti, nes jau nebegali tverti vyro mušimo. Dabar moteris atlieka jai paskirta 1,6 m. bausmę. Prieš daugiau kaip dešimtmetį ji buvo aktyvi sukčiautoja antpirščiais. Dabar sėdi už senus darbelius, bet nors vyras nemuša.

Kaip pokalbio pabaigoje pajuokavo V. Šuipis, už nusikaltimus ieškomi žmonės pasislėpti negali net rūbų spintoje. Jeigu įėjus į butą, ten nėra ieškomo asmens, tai jis būtinai bus spintoje. Ten užkluptas pilietis prašo leisti apsirengti. "Juk spintoje tupėjai, galėjai apsirengti", - juokavo pareigūnas.

Nusikaltėliai už buto durų išgirdę, kaip ugniagesiai užkuria motorinį pjūklą, patys atidaro duris. Supranta, kad tai jau yra viskas.

Marius Nika