Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad viešoje vietoje alkoholį vartojęs, pareigūnams pasipriešinęs ir juos įžeidinėjęs bei orlaivio keleivių taisykles pažeidęs ir vado nurodymų nevykdęs Mindaugas Pabrėža į valstybės biudžetą privalės sumokėti 140 eurų baudą.

Teisėjas Robertas Rainys emigrantui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą išnagrinėjo šiam nedalyvaujant teismo posėdyje – M. Pabrėža nurodė, kad šiuo metu gyvena Norvegijoje ir jam sudėtinga atvykti į teismą. Be to, jis pripažino pareigūnų pateiktus kaltinimus.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad spalio 24 d. popietę Vilniaus oro uosto darbuotojams buvo pranešta, kad iš Bergeno (Norvegija) į Vilnių atskrendančiame aviakompanijos „Wizz Air“ lėktuve siautėja agresyviai nusiteikęs keleivis.

Orlaivio vadas nurodė, kad nuo keleivio sklinda stiprus alkoholio kvapas, jis lėktuve taip pat vartojo savo gėrimus, triukšmavo ir nevykdė reikalavimų, išgąsdino kitus keleivius.

Kai pagaliau lėktuvas nusileido oro uoste, keleivis atsisakė išlipti iš orlaivio – net tada, kai atėjo policijos pareigūnai, M. Pabrėža nereagavo į jų reikalavimus palikti lėktuvą ir be perstojo keikėsi necenzūriniais žodžiais. Galop, supratęs, kad vis tiek turės išlipti iš lėktuvo, M. Pabrėža išėjo iš orlaivio, tačiau ir toliau nenurimo – šįkart jo taikiniu tapo ne įgula, o pažeidėjo tramdyti atvykę patruliai.

„Suk..., ko čia prisi..., eikit na...“ – ant pareigūnų šaukė M. Pabrėža.

Patruliai pareikalavo, kad M. Pabrėža eitų ne į oro uosto atvykimo salę, o į šalia lėktuvo pastatytą tarnybinį automobilį, bet emigrantas atsisakė, jiems priešinosi ir toliau keikėsi ir įžeidinėjo pareigūnus. Šiems neliko nieko, kaip panaudoti specialiąsias priemones – agresyviai nusiteikęs pažeidėjas buvo parverstas ant žemės parvestas ir jam uždėti antrankiai.

Bet ir tai nesutramdė M. Pabrėžos – vyras toliau siautėjo, vengė eiti į tarnybinį automobilį, todėl prieš jį buvo panaudotas elektrošokas.

M. Pabrėža nurimo tik nuvežtas į policijos komisariatą, kur už nedidelį chuliganizmą ir kitus administracinius pažeidimus jam buvo surašytas protokolas.

Vyrą patikrinę alkotesteriu pareigūnai nustatė 2,45 prom. girtumą. Tai – beveik sunkus laipsnis.

Išsiblaivęs M. Pabrėža elgėsi jau kitaip – aiškino, kad gailisi, jog padarė pažeidimus, tačiau kodėl taip elgėsi, taip ir negalėjo paaiškinti.

Pasak teismo, gailestis yra M. Pabrėžos atsakomybę švelninanti aplinkybė, tačiau ją sunkina tai, kad teisės pažeidimus jis padarė būdamas neblaivus.