Kauno apygardos teismas nusprendė, kad į Lietuvą tėvų aplankyti grįžęs kaunietis kontrabandos būdu gabeno narkotines medžiagas, todėl jam skyrė 300 MGL dydžio (39 tūkst. Lt) baudą.

Pasak teismo, su narkotinių medžiagų disponavimu susijusios nusikalstamos veikos yra pavojingos visuomenei – kelia didelį pavojų žmonių sveikatai bei gyvybei, padeda plisti narkomanijai. „Narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijai visos valstybės skiria ypatingą dėmesį, todėl už jų disponavimą yra nustatytos labai griežtos bausmės“, – pažymėjo teismas.

Kaune gyvenęs, bet prieš kelerius metus į Olandiją laimės ieškoti išvykęs vyras buvo sulaikytas sausio 18-ąją Kauno oro uoste, kai pigių skrydžių kompanijos „Ryanair“ lėktuvu atskrido iš Vyzo (Diuseldorfo) oro uosto.

Iš atvykimo salės išeinantį keleivį užkalbino pasieniečiai – jie pasidomėjo, ar vaikinas negabena draudžiamų daiktų.

„Nieko, tik paketėlį su kanapėmis“, – iš karto prisipažino jis ir iš kišenės ištraukė Lietuvoje draudžiamus narkotikus – 3 gramus kanapių.

Vaikinas aiškino, kad narkotines medžiagas nusipirko legaliai parduotuvėje Amsterdame, o jų parsivežė į Lietuvą tik todėl, kad norėjo parūkyti lankydamasis pas tėvus.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas kaunietis buvo įsitikinęs, kad nieko blogo ir neleistino nepadarė – jo gabentų narkotinių medžiagų kiekis buvo nedidelis, skirtas savo vartojimui, o ne platinimui.

Be to, pasak kaltinamojo, „kanapės nėra tokios pavojingos kaip heroinas, amfetaminas, metamfetaminas“.

Už narkotinių medžiagų gabenimą kontrabandos būdu baudžiamasis įstatymas numato tik laisvės atėmimo bausmę nuo 3 iki 10 metų, tačiau teismas atsižvelgė į kaltinamojo asmenybę, padarytos nusikalstamos veikos pobūdį ir nusprendė, kad realaus laisvės atėmimo bausmės paskyrimas emigrantui būtų aiškiai neteisingas.