Ketvirtadienio naktį apie 4 val. Pagėgių rinktinės Bardinų užkardos pareigūnai UNISAS pagalba užfiksavo, kaip ties Pagėgių savivaldybės Panemunės gyvenviete Nemuno ledu iš Rusijos į Lietuvą šliaužia du asmenys.

Užkardoje budėję VSAT pareigūnai apie tai iškart informavo netoliese patruliavusių kolegų ekipažus. Pasieniečiai matė, kad prašliaužę Nemuno vidurį, kur eina siena su Rusija, pažeidėjai ir toliau šliaužė jau Lietuvos pusėje.

Netoli kranto jie, manoma, nusprendė, kad jau įveikė pasieniečių naudojamos UNISAS kontroliuojamą plotą. Sušalę pilvus pažeidėjai pašoko nuo ledo ir leidosi bėgti. Pasiekę Lietuvos pusę jie bandė sprukti apsemtomis ir užšalusiomis pievomis, bet čia jų jau laukė du Bardinų užkardos pasieniečių ekipažai.

Sulaikytieji neturėjo jokių dokumentų ir daiktų.

Ketvirtadienį per Panemunės kontrolės punktą kaimyninės šalies pareigūnai Pagėgių pasieniečiams perdavė jų dokumentus. Paaiškėjo, kad tai 18-mečiai Kaliningrado srities Sovetsko miesto gyventojai. Motyvai, kodėl jie neteisėtai kirto valstybės sieną, yra neaiškūs.

Dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo VSAT Pagėgių rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Rusus pasieniečiai uždarė į areštinę.