Vienas jų Lietuvos Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnams su 5 kg marihuanos įkliuvo Šiauliuose, antrasis su 27 kg hašišo buvo suimtas Prancūzijoje, o trečiasis šiuo metu kali Ispanijoje už daugiau kaip 400 kg hašišo kontrabandą. Įtariama, kad šios grupuotės veikloje galėjo dalyvauti ir Albanijos piliečiai, praneša MKT.

Šio ilgalaikio tyrimo metu muitinės kriminalistai aktyviai bendradarbiavo su Prancūzijos ir Ispanijos teisėsaugos pareigūnais.

Anot MKT pareigūnų, ši tarptautinė narkotikų kontrabandininkų grupuotė vertėsi ypač dideliais kiekiais gabendama kvaišalus iš Ispanijos į Vokietiją ir Skandinavijos valstybes. Narkotikai (hašišas ar marihuana) dažniausiai būdavo vežami krovininiais vilkikais. Juos gabendavo vienoje Lietuvos krovinių pervežimo įmonėje vairuotoju dirbęs šiaulietis J. K., kuriam už vieno kg pervežimą, priklausomai nuo rizikos, buvo pažadėtas 250–300 eurų atlygis.

Tačiau 2016 m. pradžioje gabendamas eilinę narkotikų siuntą, J. K. suklydo – nors kvaišalus turėjo iškrauti dar Vokietijoje, dalies jų tiesiog nepastebėjo ar užmiršo. Tad galų gale šiaulietis vairuotojas į namus netyčiom parsivežė 9 paketus (5 kg marihuanos).

Pasiimti šio „užmirštuko“ į Lietuvą iš Vokietijos atvyko J. K. bendras, joniškietis V. K., kuriam vairuotojas 2016 m. sausio 4 d. ir perdavė krovinį. Tačiau išsivežti narkotikų kontrabandininkams nepavyko – grįždamas į viename Šiaulių kiemų jo laukusį automobilį, V. K. pakliuvo į muitinės kriminalistų pasalą. Joniškietis, nusviedęs į šalį krepšį su marihuana, dar bandė sprukti, bet buvo sulaikytas MKT pareigūnų. Jis buvo sulaikytas dviem paroms, vėliau teismas jam skyrė 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Tuo tarpu savo „kolegos“ sulaikymo nepastebėjęs J. K. toliau tęsė nusikalstamą veiklą ir netrukus, 2016 m. liepos 12 d., bendradarbiaujant MKT ir prancūzų teisėsaugos pareigūnams, buvo sulaikytas Ispanijos ir Prancūzijos pasienyje, Perpinjano mieste. Jo vilkiko daiktadėžėje rasta 27 kg hašišo.

Atlikęs bausmę Prancūzijoje, J. K. suimtas Lietuvoje ir šiuo metu laukia bausmės paskyrimo Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

Trečiasis grupuotės narys, panevėžietis R. J., kurį MKT pareigūnai įtaria esant pagrindiniu šios nusikalstamos veiklos organizatoriumi, šiemet buvo suimtas Ispanijos pareigūnų už daugiau nei 400 kg hašišo kontrabandą. Šiuo metu jis atlieka bausmę Ispanijos kalėjime, tačiau jam išduotas Europos arešto orderis ir MKT pareigūnai siekia, kad atlikęs bausmę užsienyje, jis būtų perduotas Lietuvai.

Pareigūnų žiniomis šios grupuotės veikloje galėjo dalyvauti ir Albanijos piliečiai.

Šiam MKT pareigūnų vykdytam ikiteisminiam tyrimui vadovavo Klaipėdos apygardos prokuratūra.