„Noriu su jumis ir visais Lietuvos gyventojais pasidalinti savo patirtimi. Gal mano pasakojimas padės apsaugoti daugiau žmonių, kurie apie tai nieko nežino“, - savo pasakojimą pradėjo su DELFI susisiekusi moteris.

Įžūlėjantis gerbėjas

Santuokoje gyvenanti moteris, kaip ir daugelis, su bičiuliais ar užsienyje gyvenančiais artimaisiais bendrauja socialiniuose tinkluose. Rugpjūčio pabaigoje jos draugystės ėmė atkakliai siekti nepažįstamasis, prisistatęs George'u Chrisu.

Jau nuo pirmo susirašinėjimo moteris neslėpė, kad gyvena santuokoje ir neieško nuotykių. Tačiau socialiniame tinkle ją susiradęs nepažįstamasis patikino, kad jis tik nori draugiškai bendrauti, pažinti kokia jos šalis, esą domisi skirtingomis kultūromis.

„Jis pradėjo man siuntinėti trumpas žinutes. Prisistatė kaip 52 metų našlys, kurio žmona žuvo su vyriausiu sūnumi automobilio avarijoje, o jis liko su 7 metų sūnumi“, - pasakojo Evelina (vardas pakeistas, DELFI redakcijai žinomas).

Pasakojimai apie prarastą šeimą ir užgriuvusią atsakomybę vienam dėl vaiko iš pradžių nekėlė jokių įtarimų. Skaudi nelaimė šeimoje. Ne daugiau. Tačiau Evelinai visa tai ėmė kelti įtarimų, mat prisistačiusiojo George'o Chriso elgesys ėmė įžūlėti ir klausinėti apie jos uždarbį bei pasakoti apie savo turtus.

„Internetinis pašnekovas paaiškino, kad jis šiuo metu tarnauja Afganistane, yra išvykęs į misiją. Dar vėliau parašė, kad yra aukšto rango karininkas, lyg atskleisdamas didelę paslaptį man, kaip patikimam žmogui. (…). Jis pradėjo šnekėti, kokia aš esu nuostabi moteris, kaip jam patinku ir visokiais kitais būdais bandė vilioti. Aš vis jam primindavau apie savo statusą (santuoką), bet jis vis darėsi atkaklesnis ir reikalavo susitikti „Skype“, - apie keistus „draugiško“ bendravimo ieškojusios pašnekovo laiškus pasakojo Evelina. - Po to, kaip perkūnas iš giedro dangaus - prisipažinimas, kad jis mane myli. Kad yra labai turtingas ir turi ne vieną namą. Kad jis atvažiuos į mano šalį, nupirks namus ir labai nori su manimi gyventi“.

Pasakos apie milijonus baigėsi pinigų prašymu

Evelinai tokie pažadai galvos neapsuko. Moteris atviravo, kad bendravimas vis labiau nepasitikėjimą, tad ji ėmė dar kartą perklausė apie ką jis kalba. George'u Chrisu prisistatęs pašnekovas dar karščiau ėmė įrodinėti, kad jis labai rimtas ir savo kalbas esą įrodys darbais.

Kaip pasakojo Evelina, greičiausiai jis tikėjosi, kad moteris jau patikėjo pasakomis apie gerą gyvenimą su juo ir pasiryžusi atsisakyti visko, mat netrukus parašė dar vieną žinutę: „sūnui nutiko bėda“ ir pridėjo sužeisto vaiko nuotrauką.

Budrumo nepraradusi moteris neslepia, kad nuotrauka jos nesugraudino, o sukėlė įtarimų, kad tai prasta klastotė ir siekis pasipelnyti. Dėl smalsumo, kas toliau vyks ir, ką pasakos George'o Chriso anketos kūrėjas, ji neskubėjo nutraukti pokalbių, kuriuose pašnekovas vis skundėsi, koks jis yra nelaimingas, kad negali būti su sūnumi.

Atsakymų, kad ji negali padėti, atkaklusis pašnekovas jau tarsi nematė ir pratęsė pasakojimą apie sudėtingą gyvenimą. Esą, kol jis yra Afganistane, jo sąskaitos neprieinamos, o jam reikia skubiai nusiųsti pinigų Londono daktarams už skubią vaiko operaciją.

Nuojauta Evelinos neapgavo – netrukus atsirado ir prašymas jau ne tik moralinės pagalbos.

„Paprašė nei daug, nei mažai - 1500 JAV dolerių“, - pasak Evelinos, ji pašnekovui jau nieko neatsakė, tačiau ėmė tikrinti vaizdo įrašą, kurį buvo gavusi. Kad tai apgavikų darbas, moteris jau neabejojo.

Nors pati pinigų ir neprarado, visgi sunerimo, kad ši istorija kur kas blogiau gali baigtis, jei apgavikai ims bendrauti su patiklesniu žmogumi, juolab, kad sukčiai tikrai moka pasakoti skaudžias gailestį keliančias istorijas.

Sukčiai siekia per gailestį ištuštinti svetimas sąskaitas

Policijos pareigūnų suvestinėse tokie sukčiai nėra labai dažni. Visgi, jau neblogai pasižymėję. Praėjusiais metais šiaulietė, nuoširdžiai tikėdama, kad padeda JAV kariškiui, tarnaujančiu Afganistane, neteko 196 592 litų. Moteris ne tik atidavė turimas santaupas „JAV karinių pajėgų pulkininkui leitenantui Ray Davidsonui, kilusiam iš Majamio", pirko daiktus, bet ir neteko buto. Maždaug mėnesį pinigus nežinia kam siuntusi moteris tikėjo ir laukė, kada jis atvyks su pinigų prikimštu lagaminu, nes nori kurti bendrą gyvenimą su ja.

Socialiniuose tinkluose smulkesni sukčiavimai vykdomi asmenų, esančių aukų draugų rate, sukurtomis fiktyviomis anketomis. „Draugas“ paprašo pagalbos ir paskolinti pinigų. Tokius prašymus retai kas patikrina paskambindamas savo tikrajam bičiuliui.

Taip pat į policijos akiratį jau ne kartą pateko žmonių gailestį apsimestini keliantys sukčiai, kurie naudojasi sunkią negalią turinčių vaikų nuotraukomis, ar, kaip neseniai nutiko, apsimetėliai rinko pinigus Dembavoje kraupiai nužudytos septyniolikmetės artimųjų vardu.