Prokuratūra primena, kad 2014 metų balandžio 5-osios vakarą į Rokiškio rajone esantį Antanašės kaimą atvyko keli policijos pareigūnai iš Kauno. Atliekant ikiteisminį tyrimą prekybos narkotikais byloje, jie turėjo sulaikyti Antanašėje apsigyvenusį kaunietį S. Karosevičius ir atlikti kratą pastate, kuriame jis gyveno.

Tačiau vos kriminalistai pasibeldė į buvusios kaimo parduotuvės-valgyklos duris, S. Karosevičius užsibarikadavo pastato viduje ir išsitraukęs granatą bei pistoletą pagrasino gyvas nepasiduosiąs, o jei pareigūnai nepasitrauks – susprogdinsiąs ir juos. Rodydamas savo ketinimų rimtumą, vyriškis buvo ištraukęs granatos žiedą, todėl ji galėjo sprogti nuo menkiausio klaidingo judesio.

Dėl šio incidento buvo paskelbtas planas „Skydas“, į ramų kaimą suvažiavo visos specialiosios tarnybos, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Derybos su kauniečiu vyko visą naktį, tačiau paklusti pareigūnų reikalavimams jis atsisakė. Vyriškis teigė gyvas nepasiduosiąs, ant krūtinės bei kaktos nusipiešė apskritimus ir prašė jį nušauti, telefonu atsisveikino su artimaisiais.

Tik balandžio 6-osios popietę, S. Karosevičius praradus budrumą, su juo pastarąsias kelias valandas bendravęs derybininkas – Kauno apskrities VPK viršininko pavaduotojas Darius Žukauskas, pro grotuotas duris sugebėjo ištraukti vyriškio kišenėje buvusį pistoletą.

Ginklo netekęs įtariamasis išbėgo į kiemą rankoje nešdamasis granatą ištrauktu žiedu. D. Žukauskas su juo susigrūmė neleisdamas susprogdinti granatos, jam į pagalbą atskubėjo „Aro“ rinktinės vadas Viktoras Grabauskas su kitais pareigūnais. Įtariamasis buvo nuginkluotas.

Vėliau ekspertai nustatė, kad S. Karosevičiaus turėtas 9 mm kalibro dujinis pistoletas yra perdarytas šaudyti savadarbiais šoviniais ir priskiriamas civilinėje apyvartoje draudžiamiems ginklams.

Lietuvos Policijos Kriminalistinių tyrimų centro specialistai pateikė išvadas, kad sprogmuo, kurį pareigūnai atėmė iš S. Karosevičiaus, yra pramoninės gamybos „F-1“ markės kovinė gynybinė skeveldrinė rankinė granata, kurioje buvo apie 60 g didelės sprogstamosios galios medžiagos – trotilo. Jai sprogus, skeveldros pasklinda maždaug 200 metrų atstumu.

Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis gresia laisvės atėmimas nuo 4 iki 8 metų. (LR Baudžiamojo kodekso 253 str. 2d.).

S. Karosevičius taip pat pateikti kaltinimai, kad grasindamas susprogdinti ir padaryti kitokią pavojingą gyvybei veiką, grasino nužudyti žmones, juos sistemingai terorizavo naudodamas psichinę prievartą, esant pakankamam pagrindui manyti, kad grasinimai gali būti įvykdyti bei dėl to, kad panaudodamas fizinį smurtą pasipriešino valstybės tarnautojui. (LR BK 145 str. 2 d. ir 286 str.).

Kaltinamojo atsakomybę sunkinanti aplinkybė – nusikalstama veika padaryta apsvaigus nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų.

Šį ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūra.

Ikiteisminio tyrimo kontrolę vykdžiusio Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Sauliaus Daunoravičiaus teigimu, kaltinamasis kėlė realią grėsmę ne tik tarnybinę pareigą atliekantiems policijos bei „Aro“ rinktinės pareigūnams, tačiau ir aplinkiniams gyventojams bei jų turtui – artimiausios sodybos sprogus granatai galėjo rimtai nukentėti. Prokuroro nuomone, teisme įrodyti S. Karosevičiaus kaltę padės ir žiniasklaidos atstovų pateikta vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuotas jo sulaikymas.