"Aš tai įvertinau ir jam pasakiau tiesiai - kad aš manau, jog tai yra aplaidus pareigų vykdymas arba aplaidus jų nevykdymas (...). Teisėjas teigia, kad prokuratūra nebuvo pateikusi visos informacijos, kuri galbūt būtų pakeitusi jo poziciją - aš nemanau, kad šituose procesuose teisėjas turi būti pasyvus", - penktadienį per spaudos konferenciją sakė G.Kryževičius.

Jis teigia pasakęs G.Viederiui, kad galimos įvairios tokio jo sprendimo pasekmės tolesnei jo karjerai, paminėdamas, jog Teisėjų tarybos pirmininkas turi teisę inicijuoti drausmės bylos procedūras.

"Aš pasakiau, kad, mano požiūriu, toks aplaidumas vertinamas pagal Teismų įstatymą kaip teisėjo vardą žeminantis poelgis ir paminėjau, kad neatmetama tokia galimybė, jog prezidentė į tai reaguos dekretu dėl Teisėjų tarybos patarimo atleisti jį kaip pažeminusį teisėjo vardą", - dėstė G.Kryževičius.

Jis teigė teisėjui pristatęs ir galimybę išeiti savo noru.

"Aš nei su prezidente, nei su jos aparatu nebendravau visą tą laikotarpį, tiesiog tokios aplinkybės susiklostė, kad buvau pametęs valstybinį telefoną, automobilyje palikęs", - taip pat pabrėžė G.Kryževičius.

Ketvirtadienio vakarą G. Kryževičius sulaukė dviejų G. Viederio prašymų atleisti - viename jis prašė būti atleidžiamas tik iš Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojo, kitame - ir iš teisėjo pareigų. Šiuos prašymus G. Kryževičius sakė perdavęs prezidentės patarėjai Rasai Svetikaitei.

Teisėjų tarybos vadovas taip pat pasakojo sulaukęs kai kurių kolegų kritikos dėl pozicijos G. Viederio atžvilgiu.

"Pas mane buvo atėję keli Aukščiausiojo Teismo teisėjai įtikinėdami, kad toks mano elgesys yra netinkamas ir kad dėl procesinių sprendimų neturėtų teisėjai nukentėti, kad teisėjas yra visiškai nepriklausomas. Įvyko pakankamai aštri diskusija tarp manęs ir keleto teisėjų. Aš savaip suprantu teisėjo nepriklausomumo turinį, kai kurie iš jų supranta šiek tiek kitaip", - per spaudos konferenciją dėstė G. Kryževičius.

Europolo ieškomo Givio Gordeladzės paleidimo Vilniuje istoriją Teisėjų tarybos pirmininkas sakė perskaitęs žiniasklaidoje pakeliui iš konferencijos Juodkalnijoje, būdamas Vienos oro uoste.

G. Viederis: noriu dirbti darbą, kuriam atidaviau savo gyvenimą

Kodėl pakeitė poziciją ir nusprendė nesitraukti iš teisėjo pareigų, savo poziciją pateikė ir G. Viederis.

„Prašymą atleisti iš pareigų šalies vadovei pateikiau be kitų aplinkybių, paveiktas visuomenės reakcijos, žiniasklaidoje nuvilnijusio atgarsio. Tačiau suvokęs pasekmes ir tikrai žinodamas, kad priėmiau procesinį sprendimą pagal tuo metu man pateiktą medžiagą ir manydamas, kad šis sprendimas teisingas tomis aplinkybėmis, kurios buvo tuo metu, nusprendžiau prašymą atsiimti ir toliau dirbti darbą, kuriam atidaviau ne vienerius savo gyvenimo metus,“ – sakė G. Viederis.

Teisėjo nuomone, tai ne tas atvejis, kada reiktų trauktis iš pareigų, kurių buvo siekiama nuosekliai ir dirbama sąžiningai.

Paleido teismo salėje

G.Viederis teismo salėje paleido per Europolo koordinuotą operaciją Vilniuje praėjusią savaitę sulaikytą G.Gordeladzę, kuris po to dingo.

G.Viederis, motyvuodamas tuo, kad įtariamasis yra ligotas, turi registruotą verslą Lietuvoje, 65 metų G.Gordeladzei skyrė 30 tūkst. litų užstatą ir mėnesį namų arešto - namuose gruzinui nurodyta būti nuo 22 iki 6 val.

Po tokio sprendimo prokuratūra iš karto parašė skundą Vilniaus apygardos teismui, kuris panaikino teisėjo G.Viederio nutartį ir nurodė G.Gordeladzę suimti.

G.Gordeladzė vėl ieškomas visoje Europoje. Lietuvoje jo rasti kol kas nepavyko.