„55 tūkst. pranešimų, į kuriuos policija reagavo, važiavo, patruliai buvo nukreipiami, buvo pranešimai apie nieką, kadangi įvykių iš esmės nebuvo“, - penktadienį žurnalistams per trumpą spaudos konferenciją teigė pareigūnas.

Jo duomenimis, 2011 metais policija registravo beveik 788 tūkst. įvairiausių įvykių. Iš jų tik apie 10 proc. buvo pranešimai apie nusikaltimus ir apie 15 proc. pranešimai apie administracinius teisės pažeidimus.

"Mūsų nuomone, 68,7 proc. iš tų šimtų tūkstančių įvykių yra įvykiai, į kuriuos nereikėjo greito policijos reagavimo. Į didelę dalį tų įvykių policija neturėjo reaguoti. Pavarčius teisės aktus, galime suponuoti, kad daugelis įvykių turėjo būti išspręsti įvairiausių savivaldos institucijų, seniūnijų ir aibės kitų valdžios institucijų, kurios turi tam įgaliojimų", - tvirtino A. Stončaitis.

Jis pranešė, kad vidaus reikalų ministras Artūras Melianas ketina sudaryti darbo grupę, kuri teiks siūlymus peržiūrėti policijos funkcijas, kad esant sumažintam finansavimui pareigūnai galėtų daugiausia jėgų, laiko ir finansinių resursų skirti nusikaltimams tirti.

A. Stončaičio teigimu, palyginti su 2008 metais, policijos sistemos finansavimas sumažėjo 24,9 proc. arba 206 mln. litų.

"Per 14 metų policija turi 3800 pareigūnų etatų mažiau, beveik 1,5 tūkst. etatų yra laisvi. Praėjusiais metais 1100 pareigūnų pasitraukė iš policijos sistemos. Šiandien, deja, turime konstatuoti, kad tos išėjimo, pasitraukimo tendencijos išlieka. Ir tai kelia mums nerimą", - kalbėjo vienas iš Policijos departamento vadovų.

Tuo pačiu, anot jo, policija darosi atsakinga beveik už viską.

"Su labai reta išimtimi policija šiandien atsakinga už šunų, katinų gaudymą, jeigu jie kur neprižiūrimi laksto, iki stambiausių nusikaltimų tyrimo", - tvirtino pareigūnas.

Jis siūlė prisiminti, kad pažeidimų protokolus turi teisę surašyti ir savivaldybių tarnautojai, įvairių inspekcijų darbuotojai, dėl to nebūtina kviesti policininkų. A.Stončaitis apgailestavo, kad šie pareigūnai, užuot naudojęsi savo teisėmis, tą darbą užkrauna ant policijos pečių.

Dienraštis "Lietuvos žinios" penktadienį pranešė, kad policija ketina kreiptis į valstybės vadovus su prašymu leisti atsisakyti kai kurių iki šiol vykdomų funkcijų.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, pareigūnai privalo ištirti kiekvieną pranešimą, kiekvieną skundą, nesvarbu, kokio pobūdžio jis būtų - pavyzdžiui, net jei moteris skundžiasi negalinti atrakinti buto durų.