Kartu su ja baudžiamojon atsakomybėn patrauktas bendrovėje „Baltijos turto holdingas“ vadybininku dirbantis 45 metų Arūnas Antanaitis bei advokatas Petras Butkevičius – jie kaltinami L. Andriuškevičienės galimai padarytų nusikalstamų veikų organizavimu.

Trijulės baudžiamąją bylą trečiadienį atvertė Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas.

Į pirmąjį posėdį susirinkę proceso dalyviai iš jo išėjo jau po keliolikos minučių – į teismą dėl užimtumo negalėjo atvykti L. Andriuškevičienės advokatas. Gynėjo neturėjo ir P. Butkevičius, tačiau jis patikino, kad advokatas kol kas jam yra nereikalingas. Maža to, kaltinamasis teisme pareiškė, kad negali teismui pateikti savo asmens duomenų.

„Mano darbo vieta, gimimo data ir užimamos pareigos yra asmeninė informacija, o salėje sėdi pašaliniai asmenys“, – pareiškė teisininkas, bylą nagrinėjančios teisėjos Ainoros Kornelijos Macevičienės paprašęs rengti neviešus posėdžius.

Uždaro proceso pageidavo ir L. Andriuškevičienė, ir A. Antanaitis. Tiesa, teismas šį prašymą žadėjo apsvarstyti lapkritį, kai į bylos nagrinėjimą susirinks visi proceso dalyviai.

Laikinai nuo pareigų nušalinta 36 metų L. Andriuškevičienė neigia jam prokurorų pateiktus kaltinimus. „Tyriau sunkų nusikaltimą ir siekiau, kad įtariamieji būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė moteris.

FNTT tyrėja buvo sulaikyta praėjusių metų rugsėjo 21-ąją, tačiau kitą dieną jau buvo paleista į laisvę.

Pareigūnei pareikšti kaltinimai susiję su jos atliktu ikiteisminiu tyrimu dėl sukčiavimo – esą ji neteisėtai teikė informaciją apie atliekamus procesinius veiksmus ir privačius asmenis. Tiesa, detalių prokurorai kol kas nelinkę atskleisti – galbūt teismas bylą nuspręs nagrinėti neviešuose posėdžiuose.

Ikiteisminiam tyrimui, kurį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai, vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.
DELFI yra skelbęs, kad STT pareigūnai įtarė, jog atsakomybėn patraukti įtariamieji vykdė Izraelio piliečio (jam išimties tvarka suteikta ir Lietuvos pilietybė) Meiro Klabino užsakymą kenkti jo buvusiems verslo partneriams.

Kaune gimęs M. Klabinas Lietuvoje išgarsėjo praėjusiame dešimtmetyje. Spaudoje jo pavardė mirgėjo kilus skandalui dėl 1999-iais už vieną litą privatizuoto „Lietuvos kuro“.

To meto žiniasklaidoje buvo teigiama, kad Kaune už grupinį nepilnametės išžaginimą teistam M. Klabinui prezidentas Algirdas Brazauskas įtartinomis aplinkybėmis 1996 metais išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę. „Lietuvos kuro“ turtas po privatizacijos buvo mikliai išparduotas už didžiulius pinigus. Liko tik keliasdešimt milijonų litų šios įmonės skolų, kurias turėjo padengti valstybė.

Viena iš bendrovių, kurios bendrasavininkis – M. Klabinas, – „Vilniaus sadutė“. Kilus nesantaikai tarp jo ir kitų akcininkų prasidėjo kova ir bylinėjimasis dėl turto. Įtariama, kad M. Klabino iniciatyva kitos jo įmonės „Baltijos turto holdingas“ (įsikūrusios tame pačiame J. Basanavičiaus gatvės name kaip ir „Vilniaus sadutė“) darbuotojas A. Antanaitis ėmė ieškoti būdų „prispausti“ buvusius darbdavio verslo partnerius.

Buvo įtariama, kad tam A.Antanaitis į pagalbą pasitelkė buvusį FNTT pareigūną, o dabar – advokatą P. Butkevičių. Pastarasis galimai kreipėsi pas buvusią kolegę L. Andriuškevičienę. Šių metų pradžioje FNTT buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingos apskaitos „Vilniaus sadutėje“ . M. Klabinas šioje byloje liudytojas.

STT duomenimis, advokatas su tyrėja dažnai susitikinėdavo: P. Butkevičius nurodinėdavo, ką reikia padaryti byloje, o L. Andriuškevičienė detaliai pasakodavo apie tyrimą, t.y. atskleisdavo ikiteisminio tyrimo duomenis. Ši byla artėjo prie pabaigos, ji jau greitai turėjo keliauti į teismą, bet įsikišo STT.