Trečiadienį vakare VSAT Ignalinos rinktinės pasieniečiai Švenčionių rajono Strūnaičio seniūnijos ribose, ant šalia sienos su Baltarusija įrengtos kontrolinės pėdsakų juostos, aptiko grupės asmenų avalynės pėdsakus. Jie vedė iš Baltarusijos į Lietuvą.

Skubiai buvo pradėta paieška, joje dalyvavo VSAT kinologas su tarnybiniu šunimi. Taip pat į orą pakeltas pasieniečių sraigtasparnis.
Apie 300 metrų nuo pažeidimo vietos, miške, netrukus pasieniečiai sulaikė moterį, Vietnamo pilietę. Ji turėjo savo šalies pasą be Šengeno vizos. Gali būti, kad ši užsienietė atsiliko nuo į Lietuvą nelegaliai patekusios savo tėvynainių grupės, kurios paiešką tęsė nemažos pareigūnų pajėgos, praneša VSAT atstovai.

Atskridusi sraigtasparnio įgula, kuri naudojosi termovizorine kamera, vietovę iš oro žvalgė apie pusvalandį. Pilotai miško masyve pastebėjo gulinčių asmenų siluetus. Jie į šią vietą, esančią ties Kameniškės kaimu, nukreipė antžemines pasieniečių, tarp kurių buvo ir kinologas su šunimi, pajėgas. Koordinuojant veiksmus žemėje ir iš oro buvo aptikti krūmynuose besislėpę 10 asmenų.

Paaiškėjo, kad aštuoni iš jų yra Vietnamo piliečiai, turėję savo šalies pasus be vizų. Kartu buvo ir, įtariama, vietnamiečius lydėję du čečėnų tautybės Rusijos piliečiai, irgi turėję pasus be vizų.

VSAT Ignalinos rinktinėje dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Čečėnams taip pat pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Už tokį nusikaltimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 6 metų. Sulaikytus vietnamiečius pasieniečiai uždarė į Tverečiaus užkardos laikino sulaikymo patalpas, čečėnus - į areštinę.

Iš viso šiemet pasieniečiai sulaikė 201 Vietnamo pilietį, kuris neteisėtai bandė patekti į Lietuvą. Pagal pilietybes vietnamiečių šiemet, kaip ir pernai bei užpernai, yra daugiausiai tarp visų sulaikytų nelegalių migrantų.