Klaipėdietei Eglei Kusaitei už 2009 m. spalio 24 d. planuotą kelionę į Maskvą, kur, bylos duomenimis, ji ketino susisprogdinti Rusijoje kariniame objekte, gresia dešimt metų kalėjimo. Tokios bausmės praėjusiame teismo posėdyje prašė prokuroras Mindaugas Dūda.

Prokuroro pateiktais duomenimis, E. Kusaitė ne tik planavo susisprogdinti, bet ir verbavo kitas merginas žadėdama atlygį.

Advokatas tvirtino, kad E. Kusaitės teroriste vadinti jokiu būdu negalima, nes Maskvos ir Čečėnijos nesutarimai jau tęsiasi nuo seno ir tai nėra siejama terorizmu ir tai esą yra patvirtinę Jungtinės Tautos (JT).

„Pati ikiteisminio tyrimo pradžia net nebuvo siekiant išaiškinti nusikaltimą. Buvo daroma: sukurk, sugauk ir sunaikink teroristę E. Kusaitę. Ji buvo stebima nuo trylikos metų, pati neturėjo jokių pinigų. Ją supažindino Valstybės saugumo pareigūnas su Aišat (Izabela) ir Bekchan Batašjevais, jis organizavo kelionę į Vokietiją iš kur tik tetos dėka E. Kusaitė grįžo“, - teisme tvirtino terorizmu kaltinamos merginos advokatas.

Advokatas uždavė klausimą ir koks tikslas taip elgtis pareigūnams bei pareiškė, kad „neseniai turėjome prezidentą, kuris ordinus dalijo į kairę ir į dešinę“, buvusio generalinio prokuroro kėdė braškėjo, tad esą tokiai bylai atsirasti galėjo būti vieną šių ar dar begalė priežasčių. Tad buvo „sukurta teroristė“.

„Ko verti surinkti pokalbiai? Visa tai kvepia ikiteisminio tyrimo ir operatyvinės veiklos imitacija. Buvo sudarytos tokios sąlygos, kad kiekvienos jos žodis, kiekvienas judesys buvo nukreiptas prieš ją“, - kalbėjo advokatas.

Anot K. Stungio, VSD pradėtame tyrime įsikišo ir prokuroras Justas Laucius, kurio iniciatyva ir buvo perduota informacija Rusijos teisėsaugai. Advokatas taip pat tikino, kad ne visi veiksmai galima iš viso traktuoti kaip nusikalstamą veiką - susirašinėjimas su broliu ir seserimi Aišos ir Apti Magmadovais, buvo kriminalizuotas, o mergina esą bendravo tik buitiniame lygmenyje.

Advokatas tvirtino, kad A. Magmadovas turėjo savų planų - vesti E. Kusaitę, todėl ir siuntė jai pinigus ir kvietė atvykti į Maskvą.

„Sukūrė nusikalstamą grupę? Kur, kokie duomenys? Netgi Maskvos teismas to neįžvelgė (Maskvoje buvo teisiami A. ir A. Magmadovai - Delfi.lt pastaba)“ - tikino advokatas.

Advokatas: jei domėtųsi laivais, tai planuotų išplaukti?

Teisme advokatas pateikė dar vieną argumentą, kodėl ko ginamoji neplanavo teroro akto - mergina siuntėsi knygas apie sprogmenų gamybą, tačiau tai tebuvo smalsumas, o ne nusikalstama veika. Anot prokuroro, knygoje taip pat rašoma, kad tikros bombos pagal tokius informacijos šaltinius pasigaminti tiesiog nepavyks ir pacitavo rusišką ištrauką kaip tai skamba originalo kalba. 

„Be to, jei E. Kusaitė būtų užsisakiusi knygą apie laivų gamybą, juk nepradėtumėte tvirtinti, kad ji ketina išplaukti“, - retoriškai teismo klausė advokatas.

Advokato kalba sulaukė į teismo posėdį susirinkusių smalsuolių plojimų. M. Dūda advokato kalba daugiau sukėlė abejonių ar jis gina E. Kusaitę, ar jo manymu, savižudžiai, kurie susisprogdina tam tikrose vietose, nėra nusikalstama veika ir kiekvieno asmens laisva teisė apsispręsti ar to nori.

„Visi faktiniai duomenys surinkti ikiteisminio tyrimo metu. Generalinės prokuratūros ir Rusijos teisėsaugos bendradarbiavimą šioje byloje, prokuroras J. Laucius ir kaip pilietis privalėjo pranešti tai šaliai, kurioje planuojamas nusikaltimas“, - kalbėjo prokuroras.

E. Kusaitę palaikantys žmonės nepanoro klausyti prokuroro ir ėmė šurmuliuoti, tačiau teisėjų kolegijos pirmininkė Virginija Švedienė perspėjo, kad šurmuliuojantys bus išprašyti iš teismo salės.

Advokato priekaištai, kad prokuroras gali vertinti bylą asmeniškai, nes M. Dūdai teko bylinėtis teisme dėl įžeidimo. Prokuroras patikino, kad jie nebuvo pripažintas nukentėjusiuoju ir pats nebuvo bylos iniciatoriumi. Tačiau advokatas toliau vardijo jo nuomone, byloje padarytus pažeidimus ir išreiškė viltį, kad teisėja V. Švedienė jį supranta ir palaiko.

E. Kusaitė per šį teismo posėdį neprabilo. Baigus kalbėti advokatui, teismas padarė pertrauką iki gegužės 6 dienos. Tuomet planuojama išklausti ir pačios kaltinamosios baigiamąją kalbą.

Kelionei į Maskvą pradėjusi ruoštis E. Kusaitė jau buvo sekama Valstybės saugumo pareigūnų (VSD). Dar mokykloje ji susipažino su čečėnais. Kiek vėliau E. Kusaitės mama Virginija pati kreipėsi į saugumo pareigūnus, nes paauglė priėmusi islamistų tikėjimą vis dažnai bendravo su čečėnai, dėl ko pabėgo į Vokietiją.

Surasta ir sugrąžinta į Lietuvą mergina toliau tęsė bendravimą su teroristinėmis grupuotėmis, o kai buvo sulaikyta dėl planuoto teroro akto, ji ir jos artimieji ėmė tvirtinti, kad nusikaltimą daryti ją vertė ne teroristai, o VSD pareigūnai.

Dėl teroro akto planavimo numatyta maksimali bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.