Šie du jauni pareigūnai pastarosiomis dienomis sulaukia išties daug dėmesio. Tačiau išlieka santūrūs ir tvirtina, kad jie tik atliko savo pareigą. O tai, kad atsidūrė tinkamu laiku tinkamoje vietoje – tiesiog pasisekė, ir labiausiai pasisekė visuomenei, kuri buvo apsaugota nuo ginkluoto asmens.

Į klausimą, ar nebuvo baisu jį sulaikant, Vilija tvirtina, kad tarnyboje su Dovydu ji visada jaučiasi drąsiai: „Pasitikiu šiuo kolega visiškai. Tai labai sąžiningas, tvirtas ir drąsus pareigūnas, niekada nedaro neapgalvotų sprendimų. Puikiai išmano taktikos dalykus, suvaldo situaciją, „nugesina“ konfliktus. O jei pamato kokį sutrikusį žmogų, visada sustos ir paklaus: „Gal galim kuo padėti?“.

Pasak Vilijos, panašiai įvyko ir šioje garsioje įtariamo žudiko sulaikymo istorijoje. Vyriškis, kuris pastebėjo jam įtarimą sukėlusį jaunuolį, nebuvo tikras, jog tai tikrai ieškomas asmuo, tad dvejojo – ar verta trukdyti kelyje dirbančius pareigūnus? O jei ten niekuo dėtas jaunuolis stoviniuoja? Tada Dovydas, matydamas netoliese esantį sutrikusį vyrą, kaip yra įpratęs, pasiteiravo jo, gal kas atsitiko? Tuomet šis ir pasakė, ką matęs. „Pagarba šiam pilietiškam žmogui“,- tarsi susitarę kartojo abu pareigūnai.

Dovydas Venckauskas, policijoje dirbantis nuo 2009-ųjų, gali jau nemažai papasakoti apie savo tarnybą. Kiekvienas pareigūnas žino, jog kiekviena darbo diena – nuolatinė rizika. Niekada nežinai, kaip gali pasielgti sustabdyto automobilio vairuotojas ar keleiviai, į kokią konfliktinę situaciją vyksti gavęs iškvietimą iš smurtą patiriančių šeimų, su kokiais asmenimis teks susidurti viešose vietose, ypač tamsiu paros metu. Dovydui, kaip ir kitiems pareigūnams, yra tekę sulaikyti ginkluotą asmenį, važiavusį vogtu automobiliu, narkotikus gabenusius asmenis, o kartais – tiesiog atvežti degalų kelyje sustojusiam automobiliui ar pakeisti ratus, praneša Marijampolės apskrities policija.

Atmintyje išlieka skaudūs įvykiai, kaip, pvz., gal tris ar keturias valandas kartu su spec. tarnybomis teko atkasinėti automobilį, kai kelio sankasa prispaudė juo važiavusį vyrą. Išlaisvinus jį, vyras dar spėjo padėkoti, dar sąmoningą medikai jį vežė į ligoninę, bet gyvybės išgelbėti nepavyko.

Praėjusį birželį Dovydas ir Vilija, rizikuodami savo gyvybe, persekiojo stabdant nestojusį automobilio vairuotoją, kuris paleido dūmų uždangą, metė ant kelio „žvaigždutes“ ir bandė blokuoti policijos automobilį, šis buvo apgadintas. Kalvarijos miestelio gyventojas tuomet vežė 12 nelegalių Vietnamo piliečių. Pareigūnams ir tuokart pavyko.

Į daugeliui gyventojų rūpimą klausimą – kodėl policija, sustabdžiusi automobilį, vieniems vairuotojams, patikrinusi dokumentus, palinki sėkmingo kelio, o kitus patikrina, kaip sakoma, nuo-iki? Dovydas į tai atsako diplomatiškai: „Tai policijos darbo specifika. Intuicija. Patirtis“.

Paklaustas apie įdomiausią įvykį, pareigūnas prisiminė paklydusį žmogų. Vyrui galimai įvyko atminties šuolis į praeitį - paklaustas, kur gyvena, paminėjo gatvę, kuri buvo Kapsuke, o pakeitus miesto vardą Marijampole, šios gatvės nebeliko. Jaunas pareigūnas „sovietinės“ gatvės taip pat nežinojo. Tik pavykus sužinoti jo pavardę, duomenų bazėje buvo surasti ir vyro namai.

Panašių situacijų yra tekę patirti ir Vilijai – surasti pasiklydusio senuko namus „už upės“, padėti senolei pastatyti jos automobilį stovėjimo aikštelėje ir pan. Paklausta, ar galėtų kelyje pakeisti padangą „žaliam“ vairuotojui, mergina patvirtino, kad galėtų: „Visi mes viską mokam, jei norim“.

Marijampolės apskrities VPK džiaugiasi ir didžiuojasi daugeliu puikiai tarnybą atliekančių pareigūnų. V. Luckutės ir D. Venckausko įvertinimas Lietuvos policijos departamente, kuomet jiems ranką spaudė generalinis komisaras Linas Pernavas, yra itin svarbus – tai žinia visiems, kad kiekvienas pareigūnas yra matomas, vertinamas ir gerbiamas.