1971 metais gimusi Plungės rajono gyventoja Irma Burvienė trečiadienį Klaipėdos apygardos teisme kaip įmanydama slėpė savo veidą.

Ji atvyko išklausyti teismo nuosprendžio byloje, kurioje jai buvo pareikšti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti savo vaiką.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad vaikelis gimė pernai balandį. Moteris tuo metu atostogavo. Kai po atostogų į darbą ji grįžo akivaizdžiai sulieknėjusi, tai sukėlė įtarimų bendradarbėms, kurios ir informavo teisėsaugą apie galimą nusikaltimą.

Ir nors I. Burvienė pasakojo apie stebuklingą dietą, kuri jai padėjo sulieknėti, galiausiai buvo nustatyta, kad ji neseniai pagimdė.

Tuomet moteris esą ir prisipažino, kad pagimdė negyvą kūdikį, jį porą savaičių laikė šaldiklyje, o paskui išmetė į šiukšlių konteinerį.

Gausios Plungės rajono policijos pareigūnų pajėgos perkasė visą sąvartyną, į kurį vežamos šiukšlės, tačiau naujagimio kūnelio nerado. Lavonėlio nepavyko rasti ir kinologams su jų šunimis.

Todėl moteriai ir buvo pareikšti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti, nes neaišku, ar naujagimis buvo nužudytas.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Arūnas Saunorius kaltinamajai prašė skirti 8 metų laisvės atėmimo bausmę.

„Tai minimali bausmė už tokį nusikaltimą, jos vidurkis – 14 metų. Atsižvelgiau į tai, kad moteris turi tris vaikus, todėl ir prašiau minimalios bausmės“, – teigė A. Saunorius.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija, kuriai pirmininkavo teisėja Violeta Miliuvienė, trečiadienį paskelbė, jog moteris yra nekalta. Visi kaltinimai jai panaikinti, nes esą nerasta nusikaltimo požymių.

„Manau, kad šiuo atveju tai yra idealus nuosprendis, kai aplinkybės tokios neaiškios. Mano ginamoji vaiką pagimdė ir to neneigia, bet tai – ne nusikaltimas. Baudžiamajame kodekse taip pat nėra straipsnio, pagal kurį būtų gali teisti už negyvo kūdikio išmetimą. Čia gal tik moralės klausimas“, – po teismo kalbėjo I. Burvienės advokatas Edvardas Staponkus.

Jis pasidžiaugė, kad teismas labai objektyviai įvertino pateiktus įrodymus. „Pagrindinis tokio teismo sprendimo argumentas yra tas, kad nerastas vaiko kūnelis, todėl neįmanoma atlikti ekspertizės ir nustatyti, kaip naujagimis mirė“, – aiškino E. Staponkus.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras A. Saunorius net neabejojo, kad teismo nuosprendį apskųs.

„Faktinės aplinkybės, kokios buvo nustatytos atliekant ikiteisminį tyrimą, teisme nepasikeitė. Teismo nuomone, šaldiklis yra tinkama vieta laikyti naujagimį. Manau, kad kaltinamosios veiksmų seka leidžia pakankamai aiškiai suprasti, kad ji buvo suplanavusi tyčia atsikratyti naujagimio“, – teigė A. Saunorius.

Jis priminė, jog Klaipėdos apygardos teisme prieš kelerus metus buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis moteriai, kuri atsikratė savo vaiko, jo kūnelis buvo tiek suiręs, kad nebuvo įmanoma nustatyti mirties priežasties.

2011 m. balandžio pabaigoje penkerių metų laisvės atėmimo bausme buvo nubausta priekuliškė Nerija Barkauskienė. Ši moteris lauko tualete pagimdė vaikelį ir užkasė jį darže.

N.Barkauskienė tąkart melavo, kad pati sau persipjovė pilvą ir ištraukė negyvą vaisių.

Tąkart taip pat nepavyko nustatyti, kokia buvo naujagimio mirties priežastis.