S. Shalabayevas uždarytas į Vilniaus areštinę ir artimiausiu metu bus sprendžiama dėl jo suėmimo ir ekstradicijos.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Rolandas Kiškis patvirtino sulaikymo faktą. Sulaikant šį užsienietį LKPB pasitelkė antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojus.

Pareigūnai jį užklupo kotedže, kuriame S. Shalabayevas buvo apsistojęs. Name iškart buvo padaryta krata, paimta tyrimui svarbių daiktų (įvairių dokumentų, laikmenų ir kt.).

S. Shalabayevas įtariamas kartu su savo svainiu buvusiu „BTA Bank“ valdybos pirmininku Mukhtaru Ablyazovu ir kitais asmenimis iššvaistęs arba pasisavinęs milijardų dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Ukraina paskelbė S. Shalabayevo tarptautinę paiešką „Interpolo“ kanalais. Ukrainoje šis kazachas pasisavino arba iššvaistė turto už 300 milijonų dolerių. Kazachas Vilniuje sulaikytas Ukrainos ir „Interpolo“ prašymu.

Jungtinėje Karalystėje S. Shalabayevas buvo pripažintas kaltu prisidėjęs prie Almatoje įsikūrusio „BTA bank“, kuris 2009 m. buvo paskelbtas nemokiu ir paliko 12 milijardų dolerių skolą, lėšų iššvaistymo. Įtariama, kad pinigus banko vadovai milžiniškomis sumomis vogė klastodami paskolų dokumentus. Britanijos teismas 2011 m. įšaldė S. Shalabayevo aktyvus, kurių vertė - 200 mln. svarų.

M. Ablyazovą savo ruožtu Jungtinės Karalystės teismas pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir iš jo priteisė 4,5 milijardo dolerių. Be to, už melagingų parodymų davimą jam paskirti 22 mėnesiai. Tačiau M. Ablyazovas, vengdamas bausmės, taip pat pabėgo, tačiau po kurio laiko buvo sulaikytas Prancūzijoje, kur jau dvejus metus yra sulaikytas ir Prancūzijos teismai jau priėmė sprendimą dėl jo ekstradicijos.

Interpolas“ S. Shalabayevo ieškojo nuo 2011 m. lapkričio mėnesio.

Syrymas Shalabayevas