Nukentėjusioji gydosi ambulatoriškai. Įtariamasis sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Etaplius.lt žiniomis, slaugytoja patyrė šoką, laimei, pavojaus jos gyvybei nėra, nors dūris buvo labai arti miego arterijos.

Gėrė du mėnesius, netyčia išgėrė amoniako

Incidentas įvyko antradienio vakarą Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, Nefrologijos-tiksikologijos skyriuje. Į ligoninę jaunas vyras buvo atvežtas iš Joniškio.

Pacientas grįžęs iš užsienio į gimtąjį miestą girtavo du mėnesius. Pasijautęs blogai su širdimi puolė gerti vaistų, tačiau sumaišęs išgėrė porą gurkšnių amoniako. Apsinuodijusį joniškietį atvežė į Šiaulių ligoninę. Šiaulių Respublikinės ligoninės priimamajame nuprausę dvokiantį pacientą, medikai turėjo jį gaudyti, nes jaunuolis paspruko iš nesaugomo skyriaus.

Vaikiną laiptinėje, ketvirtajame namo aukšte aptiko slaugytoja. Prieš užrakintų Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus užkluptas pacientas tuo metu išsiplėšė iš rankos vaistams leisti įstatytą kateterį.

Ligonis puolė medikę, smogė jai žirklėmis į kaklą. Mirtino sužalojimo slaugytoja išvengė tik laimingo atsitiktinumo dėka – žirklės praslydo ausimi, nubrėžė kaklą ir įsmigo į besiginančios moters ranką.

Tada įsiutęs pacientas pabandė išmesti medikę per langą, bet moteris dar kartą išsisuko.

Iš ligoninės Priėmimo skyriaus atskubėjęs policininkas su į pagalbą išsikviestu ekipažu siautėjantį ligonį išgabeno į areštinę.

Sužalotai medikei buvo suteikta pagalba, bet ji atsisakė važiuoti į namus. Po išpuolio slaugytoja nusprendė likti darbe – tarp kolegų lengviau išgyvens patirtą siaubą.

Grėsmę jaučia kasdien

Skyriaus vedėjas Algirdas Tamošaitis įsitikinęs, kad pacientui agresija kilo dėl alkoholinės psichozės: „Jis, be abejo, buvo nepakaltinamas, bet grėsmę mes jaučiame kasdien“.
Šiame skyriuje nuolat gydoma po keletą alkoholiu piktnaudžiavusių pacientų. Tarp jų pasitaiko itin agresyviai nusiteikusių, kurie koneveikia, stumdo, spardo medikus.

„Užpultoji slaugytoja pas mus dirba dvidešimt metų, ji – patyrusi darbuotoja, todėl sugebėjo tinkamai sureaguoti ir apsiginti. Neįsivaizduoju, kas būtų nutikę, jei ligonis būtų užpuolęs kitą slaugytoją“, – sakė A.Tamošaitis.

Šiame skyriuje nėra budinčio pareigūno ar apsaugininko, todėl medikams reikia tramdyti įsisiautėjusius pacientus patiems: „Psichozės apimti ligoniai yra neįtikėtinai stiprūs. Kartą vienas toks rankomis sulankstė lovą, po kitas į duris spyrė tokia jėga, kad sulindo visa koja“.

Nostalgiškai prisimena blaivyklas

Skyriaus vyresnioji slaugos administratorė Asta Sabaliauskienė atsiduso, paklausta, kaip susitvarko su agresyviais ligoniais: „Mes grėsmę jaučiame kasdien. Sutramdyti psichozės apimtą ligonį galime tik pririšę prie lovos“.

Medikė sakė, kad į pagalbą dažnai kviečiamas Priėmimo skyriuje budintis policijos pareigūnas. Bet jis dirba tik naktimis, todėl dieną tenka verstis savo jėgomis.

A.Sabaliauskienė neslėpė, kad problema dėl alkoholinės psichozės ištiktų agresyvių ligonių išryškėjo uždarius blaivyklas. „Tai ne vien mūsų, bet ir visos Lietuvos medikų problema, – sakė medikė. – Mes nostalgiškai prisimename laikus, kai veikė blaivyklos“.