Dvejus metus nuo 2013 metų balandžio mėnesio Skočovo valščiuje degė kluonai ir tvartai, kiti ūkiniai pastatai, garažai. Padaryti nuostoliai siekia beveik pusę milijono zlotų. O sulaikyti padegėjus pavyko visai atsitiktinai. Jie įkliuvo, kai paskambino policijai apie gaisrą, kurio nebuvo.

Savo ugniagesių padegėjų kelią jaunuoliai pradėjo būdami 18 ir 19 metų. Iniciatoriumi buvo metais jaunesnis. Abu jie buvo savo kaimo ugniagesiai savanoriai, tačiau abiem norėjosi tapti tikrais ugniagesiais gelbėtojais. Dažnai juos matydavo gesinant gaisrus, tačiau už savo darbą jie pinigų neprašė, o tiesiog norėjo atkreipti ugniagesių dėmesį į save – aiškina Ciešino miesto policijos atstovas spaudai Rafalas Domagala. Kovoti su padegėjais bandė ne tik policija. Buvo atliekamos nuodugnios gaisrų ekspertyzės, uniformuoti policininkai ir operatyvininkai vykdavo saugoti galimų gaisro vietų. Jiems į pagalbą atėjo ir patys kaimų gyventojai. Savivaldybės skyrė premijas už sugautus padegėjus, tačiau viskas buvo per niek. Keli sulaikyti įtariamieji buvo paleisti.

Lūžis įvyko šių metų gegužyje. Ugniagesių gelbėtojų budinčiajam paskambino neprisistatęs asmuo ir pranešė, kad Kyčycų vietovėje kilo gaisras. Į įvykio vietą buvo pasiųstos kelios ugniagesių komandos, tačiau jokio gaisro neaptiko. Apie incidentą buvo pranešta Skočovo policijai. Pradėjus tyrimą kriminalistai nustatė mobilaus telefono numerį iš kurio buvo pranešta apie netikrą gaisrą. Buvo sulaikyti du vieno kaimo gyventojai. Kadangi pastaruoju metu gaisrų nekilo, abu ugniagesiai savanoriai panoro dalyvauti akcijoje ir truputį pasišaipyti iš savo vyresnių kolegų. Abu sulaikytieji, kuriems dabar 20 ir 21 metai, nebuvo teisti. Vienas iš “ugniagesių” prisipažino sukėlęs du didelius gaisrus, metais jaunesniam pateikta net 14 kaltinimų dėl sukeltų gaisrų, žmonių turto naikinimo, pranešimo apie netikrą gaisrą.

Vietoje išsvajoto ugniagesių gelbėtojų munduro, abiem jaunuoliams teks ilgam užsivilkti kalinio drabužius.