Antradienį, 15.31 val., socialinė darbuotoja policijai pranešė, kad Vilniaus r., Mostiškių kaime smurtauja girtas vyras, namuose yra 8 mėnesių kūdikis.

Atvykusius patrulius pasitiko pagalbos prašiusi socialinė darbuotoja ir seniūnas. Jie paaiškino, jog atvyko patikrinti socialinės rizikos šeimos ir pamatė, kad kūdikio motina I. Š. (gim. 1987 m.) ir jos brolis J. Š. (gim. 1986 m.) girtauja. Suaugusieji buvo neblaivūs, agresyvūs. Todėl buvo iškviesta policija.

Atvykę patruliai užėjo į namus. I. Š. laikė kūdikį ant rankų, o jos brolis buvo dingęs.

Po kiek laiko atvyko dvi Vilniaus rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos. Jos nusprendė kūdikį vežti į ligoninę. Tada pratrūko motina - ji visus iškeikė, šaukė, kad dėl brolio nenori prarasti vaiko ir t.t. I. Š. išdavė, kad brolis yra namuose - slepiasi palėpėje.

Patruliai jį ten ir surado. Girtas vyras priešinosi, tačiau buvo sutramdytas. Jam nustatytas sunkus girtumas. Kūdikio motinai nustatytas 1,85 prom. girtumas.

O paskui prasidėjo baisiausioji šios istorijos dalis. Kai viena Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotoja išsinešė kūdikį į lauką ir ėjo prie automobilio, motina iš po čiužinio išsitraukė peilį ir, rėkdama, kad užmuš, puolė paskui. Pasivijusi bandė kūdikį nešančiai savivaldybės darbuotojai smogti peiliu į kaklą. Tačiau susmeigti jo nespėjo, nes žaibiškai sureagavo policininkas - jis pargriovė moterį ir surakino antrankiais.

Pasak pareigūnų, tai buvo ne tas atvejis, kai koks nors girtuoklis, pasičiupęs peilį, grasina užmušti, tačiau tai ir baigiasi grasinimais. Šįkart buvo realus veiksmas, jei ne patrulio reakcija, viskas galėjo baigtis labai tragiškai.

I. Š. ir jos brolis išvežti į policijos komisariatą, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vilniaus rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistė Juliana Lipinska, kurią puolė I. Š., DELFI papasakojo, kas vyko tame name.

Socialinė darbuotoja, su seniūnu važiuodama lankyti minėtosios socialinės rizikos šeimos, apie tai pranešė Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojoms. Jos tuo metu važiavo į globos namus, paprašė socialinės darbuotojos pranešti, ką pamatys toje gerai žinomoje šeimoje.

Netrukus socialinė darbuotoja paskambino ir pranešė, kad padėtis tragiška - visi girti (girta buvo net ir kūdikio močiutė, kuri konflikte nedalyvavo - red.). Tada į Mostiškes atvažiavo ir J. Lipinska su kolege.

Pradžioje jos pasiūlė I. Š. su kūdikiu nuvežti į Krizių centrą, jei motina blaivi. Tačiau patikrinus paaiškėjo, kad ji visiškai girta. Tada buvo nuspręsta kūdikį vežti į ligoninę. Motina ėmė priešintis, bandė neatiduoti vaiko.

Kai J. Lipinska rengė kūdikį, kolegė ją saugojo - Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos ne kartą yra patyrusios smurtą tokiuose namuose. „Patruliai labai geri, jie visą laiką stebėjo namiškius“, - pasakojo J. Lipinska.

Kai ji su kūdikiu ant rankų jau buvo ant slenksčio, staiga išgirdo vieno iš policininkų šūksnį „Peilis!“, tuo pačiu metu ėmė šaukti jos kolegė. J. Lipinska su vaiku spėjo porą žingsnių išbėgti į lauką ir atsisukusi pamatė I. Š., užsimojusią peiliu. Peilis jau leidosi jos kaklo link. Viskas įvyko akimirksniu. Peilis nespėjo pasiekti kaklo - vienas iš policininkų pargriovė užpuolikę ir surakino.

„Jis išgelbėjo man gyvybę, tai buvo sekundės reikalas“, - sakė moteris.

Trečiadienį J. Lipinska sakė, jog labai skaudu girdėti kalbas ar skaityti komentarus, jog Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojos tik po Kėdainių tragedijos susirūpino socialinės rizikos šeimose augančiais vaikais. „Pavyzdžiui, sausio 20-ąją su kolege, be policijos, apėjome tris landynes, nes žinojome, kad kažkurioje iš jų girtauja moteris su 2 mėnesių kūdikiu, - pasakojo J. Lipinska. - Daug panašių atvejų neviešinama. Mes juk neiname į profesorių ar pan. namus. Einame pas alkoholikus, psichinius ligonius, nusikaltėlius ir pan.“.

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos, ne pirmas kartas, kai peiliu užsimoja. Ir kastuvu yra užsimoję, ir kitokiais įnagiais. Tačiau iki šiol tai būdavo tik grasinimai. Moteris vis dėkojo gyvybę jai išgelbėjusiam policijos patruliui.