Kauno apylinkės prokuratūra, bendradarbiaudama kartu su Kauno apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu, per dvi dienas baigė ikiteisminį tyrimą ir bylą perdavė teismui.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, po to, kai buvo gautas pranešimas apie balandžio 11 d. vakare kilusį konfliktą Kaune, Rotušės aikštėje.

Dabar prokurorai siūlo R. Morkevčių siųsti už grotų, o nukentėjusieji - gydyti. Beje, iškart po posėdžio R. Morkevičius nukentėjusiam sumokėjo jo prašytą sumą - 2,5 tūkst. eurų.

Atgailauja

Posėdyje dalyvavo ir nukentėjęs Airijos pilietis. Jo galva sutvarstyta. Vos gavęs žodį R. Morkevičius atsiprašė nukentėjusio vyro.

Prokurorė teigė, kad R. Morkevičius rotušės aikštėje stabdė automobilius ir bandė ištraukti vairuotojus. To nepavykus padaryti kumščiu smogė į galvą pro šalį einančiam užsieniečiui.

„Kaltę pripažįstu ir gailiuosi“, - teigė R. Morkevičius.

R. Morkevičius pasakojo, pirmadienį „išgėrinėjo Rotušės aikštėje“. Vyras apsilankė bare ir gėrė alkoholinius gėrimus.

„Tada atsibudau namuose ir perskaičiau internete, kad esu ieškomas ir pats prisistačiau į policiją. Aš labai retai išgeriu“, - teigė R. Morkevičius.

Sportininkas sako, kad neatsimena išpuolio.

„Čia kaip iš filmo“, - sakė R. Morkevičius.

Kaunietis pasakojo, kad išgėrė 4-6 stikliukus stipraus gėrimo.

„Tada atsibudau namuose ir draugė pasakė, kad perskaityčiau internetą. Tada paskambinau 112 ir pasakiau, kad esu paieškomas. Mane nukreipė į Centro policijos komisariatą. Atvyko pareigūnai ir mane pasiėmė“, - sakė R. Morkevičius.

Sportininkas neslėpė, kad išgėręs sunkiai tvardosi.

„Visus konfliktus padariau girtas. Aš prisiekiu, kad jei kas mane pamatys girtą - duosiu premiją. Paskutinį kartą alkoholį vartojau prieš pusmetį. Pastebėjau, kad negaliu gerti“, - kalbėjo R. Morkevičius.

Nukentėjęs užsienietis pareiškė civilinį ieškinį. R. Morkevičius pilnai su juo sutinka ir žada žalą atlyginti.

„Labai atsiprašau, kad jus užpuoliau be jokios priežasties. To daugiau niekada nebus“, - sakė R. Morkevičius priėjęs prie nukentėjusio vyro.

Gynė draugę

R. Morkevičius užpuolė kur kas už save aukštesnį ir stambesnį vyrą. Jis pasakojo, kad apie 22 val. rotušės aikštėje su drauge ėjo po vakarienės ir pamatė ateinantį R. Morkevičių.

„Supratau, kad kyla grėsmė, todėl atsistojau tarp draugės ir jo. Mačiau, kad jis ateina ir sulaukiau smūgio. Praradau sąmonę“, - pasakojo airis Campbellas Stewartas.

Tuomet užsienietis buvo išvežtas į ligoninę. Jam diagnozuotas nesunkus sveikatos sutrikdymas. Krisdamas vyras į grindinį susižeidė pakaušį. Taip pat jam konstatuotas skruosto sumušimas. Jis prašo 2500 eurų kompensacijos. Šią sumą R. Morkevičius žada surinkti per savaitę.

Tai buvo trečias airio vizitas Kaune. Tačiau jis nepuolė peikti Kauno.

„Tiesiog būsiu atsargesnis“, - sakė užsienietis.

Taip pat Airijos pilietis neslėpė, kad nesiruošia atleisti R. Morkevičiui.

„Neturiu pagrindo abejoti jo atsiprašymu, tačiau negaliu jam atleisti. Jis yra sportininkas ir turi save kontroliuoti“, - teigė airis.

Trečias kartas

Baigiamojoje kalboje prokurorė pabrėžė, kad tai jau trečiasis atvejis, kai neblaivus sportininkas užpuola žmones.

„R. Morkevičius nesistengė slėptis ir pats pranešė policijos pareigūnams. Deja, tai jau trečias atvejis, kai jis pavartojęs alkoholio padaro analogiškas veikas. Jis kaltę pripažįsta ir pakanka duomenų jo kaltei įrodyti“, - sakė prokurorė.

Paskutinį kartą, 2013 metų gruodį, už merginos užpuolimą Kauno senamiestyje R. Morkevičius buvo nuteistas laisvės apribojimu ir bauda. Ši bausmė jau atlikta.

Dabar prokurorai prašo R. Morkevičių 9 mėnesiams siųsti už grotų. Taip pat priteisti neturtinę žalą nukentėjusiam.

„Nežinau, kas įtakojo prokurorę prašyti tokios griežtos bausmės. Gal žiniasklaida? (...). Gal R. Morkevičius ir teistas, tačiau bausmė atlikta. Aš prašyčiau taikyti švelniausią bausmę - baudą“, - teigė R. Morkevičiaus valstybės skirta advokatė.

„Aš labai apgailestauju, kad vėl atsidūriau teisme. Pasižadu daugiau negerti. Daugiau niekas manęs nepamatys su alkoholiu. Supratau šią pamoką“, - tardamas paskutinį žodį kalbėjo R. Morkevičius.

„Jį reikia gydyti. Blaivas jis normalus žmogus, tačiau išgėręs visiškai pasikeičia. Jis čempionas, turi garsinti Lietuvą, o ne mušti žmones. Jam tiesiog reikia pagalbos“, - sakė nukentėjusiojo draugė.

Iškart po posėdžio R. Morkevičius paliko teismo pastatą. Po maždaug 10 minučių jis grįžo su 2,5 tūkst. eurų, kuriuos atidavė nukentėjusiajam.

Kauno apylinkės teismas verdiktą skelbs balandžio 27 dieną.