Tokį nuosprendį B. Varkulevičius ketvirtadienį išgirdo Klaipėdos apygardos teisme.

Kruvina drama ne tik Kretingą, bet ir visą Lietuvą sukrėtė šiemet liepos 7-ąją. Vakare į sesers Janinos namus atvyko neblaivus B. Varkulevičius. Jis įsiveržė į namą, peiliu dūrė seseriai į krūtinės ląstą, ranką. Moteriai buvo sunkiai sutrikdyta sveikata. Savo gyvenimo draugės ginti suskubo Vytautas Skrivelis, kuris su Janina gyveno 12 metų.

B. Varkulevičius jam penkis kartus dūrė į pilvą, krūtinės ląstą, taip sužalodamas vidaus organus. V. Skriveris po kelių valandų mirė Klaipėdos jūrininkų ligoninės Reanimacijos skyriuje.

Kol sužalota Janina ir V. Skrivelis šiaip ne taip nusigavo pas kaimynus, kad šie iškviestų policiją ir greitosios pagalbos medikus, B. Varkulevičius įsiveržė į savo sugyventinės kambarį. Ji buvo apsistojusi pas B. Varkulevičaus seserį vos prieš kelis mėnesius, nes sugyventinis ją buvo sumušęs ir išvaręs iš namų.

Nuo tada jis ne kartą moters prašė sugrįžti, bet ji nesileido į kalbas. B. Varkulevičiaus sugyventinė Rasa, su kuria kaltinamasis gyveno apie 20 metų, teisme liudijo, kad vyras įpuolė į jos kambarį, rankoje laikė peilį ir rėkė: „Seniai tau reikėjo grįžti, o dabar visus išpjausiu ir pats pasidarysiu galą“.

Nors moteris labai išsigando, bet nepasimetė. Ji nutaikė momentą, kai galėjo prasmukti pro B. Varkulevičių, tada jį parvertė ant žemės, o pati užbėgo į namo antrąjį aukštą ir pasislėpė už kamino.

Iš paskos nubėgo ir B. Varkulevičus, tačiau savo sugyventinės nerado. Tada jis pasišalino iš kruvinos įvykio vietos. Parą jo ieškojo Kretingos rajono policijos pareigūnai, buvo prašoma visuomenės pagalbos. Galiausiai B, Varkulevičius rastas pas savo draugą, kur bandė pasislėpti.

B. Varkulevičiui buvo pateikti kaltinimai dėl nužudymo, artimo žmogaus sveikatos sunkaus sutrikdymo, pasikėsinimo nužudyti savo šeimos narę – sugyventinę.

Pensininkas savo kaltę pripažino iš dalies. Jis neneigė, jog sužalojo seserį ir nužudė jos gyvenimo draugą, tačiau nepripažino to, kad kėsinosi nužudyti savo sugyventinę.

Ji, beje, teisme B. Varkulevičiui jokių pretenzijų neturėjo.

B. Varkulevičius negalėjo paaiškinti, kodėl taip pasielgė, kokie buvo motyvai, tačiau teisėjų kolegija konstatavo, jog kaltinamojo tikslas buvo nužudyti sugyventinė Rasą, o jo sesuo ir jos draugas tik pasipainiojo kelyje.

Liudytojai tikino, jog B. Varkulevičius, kai išgerdavo, tapdavo ūmaus būdo, būdavo agresyvus. Spėjama, kad tam įtakos turėjo prieš dešimt metų statybose patirta sunki galvos trauma, esą nuo to laiko jis labai pasikeitė. Neatmetama, kad dėl šios traumos B. Varkulevičius neatsimena ir daugiau to kruvino vakaro detalių.

Nepaisant to, teismui pakako įrodymų pripažinti B. Varkulevičių kaltų dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų ir skirti subendrintą 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

B. Varkulevičiaus sesuo Janina, kuri viešai išsižadėjo savo brolio, už tai, kad neteko gyvenimo draugo ir šeimos maitintojo, bei nužudytojo V. Skrivelio dukra teismo prašė iš kaltinamojo priteisti atlyginti neturtinę žalą – po 50 tūkst. eurų.

Tačiau teismas priteisė po 25 tūkst. eurų, nes įvertino, jog turimo B. Varkulevičiaus turto nepakaks padengti civilinius ieškinius, be to, jis yra pensininkas, o laisvės atėmimo vietoje papildomų pajamų negaus.

B. Varkulevičiaus gynėjas teigė, jog šį teismo nuosprendį veikiausiai skųs, nes nėra įrodymų, jog B. Varkulevičius kėsinosi nužudyti savo sugyventinę, todėl ir jam skirta bausmė turi būti švelnesnė.