48 metų Arūnas Samoška sausio 13 dieną stojo prieš apygardos teismo teisėją Denise Filan.

Vyrui pateikti kaltinimai dėl padegimo sunkinančiomis aplinkybėmis bei gyvenamųjų patalpų padegimo.

Teisėja atsisakė paleisti A. Samošką už užstatą tikindama, kad namuose sukeltas sprogimas kėlė pavojų kaimynų gyvybėms. D. Filan nusprendė palikti lietuvį apygardos kalėjime.

Prokurorai pasakojo, kad vyras nuvyko į degalinę, ten už 40 dolerių nusipirko benzino ir grįžęs degalus išpilstė po namus. Benzino A. Samoška prilaistė ir svetainėje bei miegamojo lovoje. Ouk Lono policijos skyriaus vadovas Michaelas Kaufmannas pasakojo, kad vyras degalus pirko 87-oje gatvėje bei Centriniame aveniu.

Prokurorai pasakoja, kad A. Samoškai išėjus į garažą atsinešti dar daugiau benzino, jo garai užsidegė. M. Kaufmannas tikina, jog degalų garams pasiekus degančią lemputę, krosnį ar vandens šildytuvą jie lengvai įsiplieskia.

„Jam pasisekė, kad jis liko gyvas, jei atvirai. Jis išėjo iš namų likus keletui sekundžių iki sprogimo“, - pasakoja M. Kaufmannas.
Sprogimas ir po jo kilęs gaisras visiškai suniokojo šeimos namus.

Vietos pareigūnų teigimu, sprogimo metu namuose nieko nebuvo, tad pavyko išvengti skaudesnių padarinių. Sprogimo galia buvo tokia didelė, kad po kiemą išsibarstė plytos, išgriuvo dalis sienų, išlinko priekinė namo siena bei nukentėjo du gretimai stovintys namai.

Ugniagesiai pranešė, kad šiaurinėje pusėje nuo A. Samaškos būsto stovintis namas patyrė nuostolių už 10 tūkstančių dolerių (25,4 tūkstančio litų).

Policijos pareigūnai pasakoja sulaukę iškvietimo apie antrą valandą ryto, likus maždaug trims valandoms iki gaisro. Jie bandė numalšinti konfliktą, kilusį tarp A. Samoškos, jo žmonos ir vieno bendradarbio.
Bendradarbis netrukus paliko Samoškų namus, išėjo ir žmona bei keturi poros sūnūs.

Lietuvis namuose liko vienas. Valstijos prokuroro padėjėjas Craigas Taczy pasakojo, kad prieš išeidama iš namų A. Samoškos žmona sudaužė judviejų vestuvinę nuotrauką.

„Kai išvyko policijos pareigūnai ir šeimos nariai, jis rado tą nuotrauką“, - tvirtino C. Taczy.

Jis sakė, kad netrukus po to A. Samoška garaže susirado benzino ir ėmė pilstyti jį po visus namus, kiekviename kambaryje. Praėjus kelioms akimirkoms po to, kai išėjo į garažą atsinešti dar benzino, įvyko sprogimas.

Namui užsidegus, A. Samoška patraukė keliu ir paskambinęs draugui prisipažino padegęs savo namą ir pasakė, kad daugiau su juo nekalbės.

Tada pasinaudojęs mobiliuoju telefonu savo „Facebook“ paskyroje parašė „Atsiprašau“. Taip pat paskambino žmonai ir jos balso pašte paliko žinutę, kad susprogdino šeimos namus.

Vėliau A. Samoška pasuko link namų ir ties kaimyno įvažiavimu buvo suimtas. Jis policijai prisipažino išpilstęs namuose benziną. C. Taczy pasakojo, kad policijos pareigūnai aptiko benzino ant jo drabužių, be to, degalus perkantį lietuvį užfiksavo ir degalinės vaizdo stebėjimo kameros.

A. Samoška dirba sunkvežimio vairuotoju. Jis kartu su šeima šiame name, kuris priklauso Lietuvoje gyvenančiai A. Samoškos uošvienei, gyveno šešerius metus.

Teisme lietuvis stovėjo ramiai, gniauždamas rankas už nugaros. Jo žmona sėdėjo teismo salės priekyje, posėdžio metu nuolat nosine valėsi akis. Vėliau moteris atsisakė komentuoti tai, kas įvyko.

Prokurorų teigimu, žmona paprašė apsaugoti ją nuo A. Samoškos.
Kitą kartą A. Samoška teisme turi pasirodyti vasario 3 dieną.