„Mes norėjome, kad merginos nustotų verstis šia veikla Vilniuje – jos užsiiminėjo prostitucija, prisidengdamos masažo paslaugomis“, – trečiadienį Vilniaus miesto 1 apylinkės teisme pareiškė dėl plėšimo ir neteisėto disponavimo ginklais bei šaudmenimis kaltinamas E. Junokas.

Buvusio STT vado 33 metų sūnus E. Junokas prieš teismą stojo kartu su savo 10 metų jaunesniu draugu Robertu Repšiu. Juos prokurorai apkaltino kaunietės Laimos A. apiplėšimu – E. Junokas ir R. Repšas vasario 18-ąją, apie 20.50 val., įsiveržė į butą L. Giros gatvėje, pagrasino čia buvusiai merginai ginklais ir pagrobė 2 500 litų, nešiojamą kompiuterį bei telefonus.

Teisme parodymus davęs E. Junokas pareiškė, kad pripažįsta savo kaltę, tačiau aiškino, jog neketino apiplėšti jaunos merginos – esą tik norėjo pagąsdinti kartu su ja dirbančią kitą merginą, vardu Greta. Ji, pasak kaltinamojo, turėjo įkalbėti Laimą A. daugiau nebeteikti seksualinių paslaugų Vilniuje.

Teisinių paslaugų bendrovei, kuri užsiima nekilnojamojo turto paieška ir asmens duomenų apsauga, vadovaujantis E. Junokas teisme sakė, kad vieną dieną sulaukė Lenkijos piliečio skambučio – jis prašė susitikti dėl konsultacijos.

„Susitikome restorane, Lenkijos pilietis kalbėjo rusiškai – jis sakė, kad merginos verčiasi prostitucijos veikla ir man parodė merginų nuotraukas, dalis jų buvo išimtos iš interneto, dalis – iš fotoaparato, – sakė E. Junokas. – Klientas sakė, kad nori dalį savo verslo perkelti į Vilnių, tačiau jo verslui trukdys L. Giros g. nuomojamame bute gyvenančios dvi merginos, nes jos verčiasi veikla nelegalia veikla – prisidengdamos masažu teikia prostitucijos paslaugas“.

E. Junokas aiškino, kad Lenkijos pilietis, kurio nei vardo, nei pavardės jis nenorėjo įvardyti, Lietuvoje ketino atidaryti klasikinio masažo salonų tinklą. Už pagalbą likviduojant nelegalius masažo salonus kaimyninės valstybės verslininkas, pasak E. Junoko, pažadėjo sumokėti 7 tūkst. Lt.

„Jis davė 2 tūkst. Lt avansą, sakė, kad atvyks po mėnesio į Vilnių“, – teigė kaltinamasis.

Rašė skundus į policiją, o paskui nusprendė merginas pagąsdinti

E. Junokas teigė, kad dėl prostitučių vykdomos neteisėtos veiklos rašė skundus į įvairias valstybės instancijas bei Ekologijos policiją. Tiesa, kaltinamojo teigimu, pareigūnai nereagavo – merginos toliau skelbėsi internete.

„Surinkau informaciją apie merginas, kurios verčiasi nelegalia veikla, daug informacijos buvo internete, taip pat ten radau tas pačias nuotraukas, kurias man parodė, be to, skelbimuose buvo nurodytas ir adresas, kur merginos randasi – L. Giros g. 88 name“, – teisme kalbėjo E. Junokas.

Jaunasis teisininkas teigė, kad apie gautą užsakymą vieno susitikimo metu papasakojo savo draugui R. Repšui.

„Jis pasiūlė pagrasinti – paskambino kažkuriai merginai iš skelbimo ir susitarė vakare susitikti nuomojamame bute“, – sakė E. Junokas, pažymėjęs, kad pagrasinti siūlė ir Lenkijos pilietis, užsiminęs, jog reikalus tvarkant teisiniu keliu bus mažai naudos.

„Nuvykome automobiliu į nurodytą adresą, o kad baisiau atrodytų, užsidėjau kaukę, paėmėm du komufliažinius revolverius, – sakė E. Junokas. – Paskambinome į duris, pirmas užėjo R. Repšas. Po kelių minučių paskambinau ir aš – užėjau į vidų. Virtuvėje sėdėjo pusnuogė nukentėjusioji, paklausiau, kur yra Greta, nes skelbimuose visur buvo minimas toks vardas. Tai yra Laimos A. draugė, kurią atpažinčiau – esu kartą ją matęs. Ji sakė, kad Greta yra išvažiavusi į Kauną. Kadangi mes buvome nusprendę, jog kalbėsime su Greta, nusprendėme paimti jos daiktus – vėliau susitikę su Greta būtume viską atidavę. Paėmėme kompiuterį, pinigus, telefonus. Daugiau nieko neėmėm, nes žinojom, kad butas nuomojamas – ten buvo tik televizorius ir žvakės. Išeidami pasakėme, kad dar grįšime ir tegul tai perduoda Gretai“.

E. Junokas apie nukentėjusiąją: ji verčiasi prostitucija

E. Junokas teigė, kad išeidamas su R. Repšu iš buto taip pat paėmė raktus, kuriuos, kaip ir komufliažinius pistoletus, išmetė į šiukšlių konteinerį.

„Paskui paskambinome vėl tuo numeriu iš skelbimo, bet telefonas buvo išjungtas – supratome, kad paėmėme tą aparatą, kuriuo naudojasi merginos“, – aiškino kaltinamasis.

Jis taip pat sakė, kad po apiplėšimo kelis kartus buvo nuvykęs į merginų butą, tačiau jo niekas neįleisdavo į vidų.

„Praėjo savaitė, atsinaujino skelbimas, paskambinome ir atsiliepusiai merginai pasakėme, kad tegul Greta paskambina, jeigu nori, jog būtų grąžinti daiktai ir pinigai“, – tvirtino E. Junokas.

Tačiau, pasak jo, Greta taip ir nepaskambino, o vėliau jį su R. Repšu sulaikė policijos pareigūnai. Lenkijos pilietis, prašęs pagalbos, pasak E. Junoko, su juo taip ir nesusisiekė.

„Greta dirbo kartu su Laima, tie paimti daiktai ir pinigai yra bendri“, – tvirtino kaltinamasis.

Ikiteisminio tyrimo metu parodymų pareigūnams nedavęs E. Junokas aiškino, kad nenorėjo bendradarbiauti su policijos pareigūnais, todėl ir nepasakojo istorijos apie paslaptingąjį klientą iš Lenkijos.

„Buvau nusprendęs, kad viską papasakosiu teisme“, – sakė jis.

Prieš duodamas parodymus jis teismo prašė surengti neviešą posėdį, nes esą taip norįs apsaugoti nukentėjusiąją Laimą A. nuo galimo jos privataus gyvenimo paviešinimo žiniasklaidoje.

„Ji verčiasi prostitucijos veikla ir neteisėtai gauna pajamas“, – sakė kaltinamasis.

„Man tas pats – gali būti viešas posėdis, nes prostitucija aš neužsiimu“, – teisme pareiškė mergina. Bylą nagrinėjanti teisėja Aiva Survilienė atsižvelgė į nukentėjusiosios poziciją ir E. Junoko parodymų išklausė viešame teismo posėdyje.

Teismas apklausė masažo salonui vadovaujančius brolius

Teismas taip pat apklausė brolius Marių ir Ramūną Dulkas, kurie, kaip paaiškėjo, taip pat Vilniuje yra įkūrę masažų salonus bei E. Jonokui buvo paskolinę ginklą.

Prokuroro paklaustas, ar bandydamas atsikratyti merginų jis nenorėjo padėti broliams, E. Junokas sakė: „Manęs nedomina jų veikla, aš turėjau Lenkijos piliečio užsakymą“.

Jis taip pat patikino, kad jokio smurto prieš nukentėjusiąją nevartojo. „Jokio smurto ir grasinimų nebuvo – tai arba nukentėjusiosios, arba tyrėjos išsigalvojimai“, – sakė jis. Tiesa, jis teisme atsiprašė merginos ir sutiko jai atlyginti tik turtinę žalą – esą neturtinės ji negalėjo patirti.

„Gaila, kad mūsų grasinimus traktavo kaip plėšimą“, – sakė jis.

Anksčiau teisme apklausta nukentėjusioji Laima A. yra pareiškusi 50 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą. Mergina trečiadienį teisme papildomai pareiškė, kad E. Junokas ją net grasino nužudyti. „Jis atkišo prie galvos pistoletą ir šaukė: žertva, suka, kur pinigai, sakyk greičiau, skaičiuoju iki trijų“, – nukentėjusioji sakė, kad išsigandusi E. Junoko grasinimų pinigus atidavė.

Kartu su E. Junoku teisiamas R. Repšas teisme dar neapklaustas – jo apklausą teismas planuoja surengti rugpjūčio 31-ąją.

DELFI primena, kad E. Junokas ir R. Repšas buvo sulaikyti kovo 29-ąją, kai Rinktinės g. neva atsitiktiniam patikrinimui sustabdė E. Junoko vairuojamą automobilį „Saab“. Šiuo automobiliu važiavo ir R. Repšas.

Automobilyje pareigūnai rado „plėšiko rinkinį“ – du revolverius, penkis šovinius radijo stotį, kaukę, žiūronus, guminę lazdą.

Baudžiamojoje byloje nukentėjusiąja pripažinta L. Ambrasaitė teisme yra pasakojusi, kad buvo apiplėšta, kai atvyko į Vilnių ir apsistojo pažįstamo bute.

„Tada grįžau iš prekybos centro, laukiau pažįstamo, kai netikėtai kažkas paskambino į duris, – sakė mergina. – Tada įėjo R. Repšas, sakė, labas, ir iš karto išsitraukė ginklą. Jį nukreipė į mane. Nesupratau, kas vyksta, bet buvo aišku, kad tai – apiplėšimas. Jis manęs paklausė, kur pinigai. Juos atidaviau pati – pinigai buvo piniginėje ant stalo. Netrukus vėl suskambo durų skambutis – R. Repšas liepė eiti jas atidaryti. Tada įėjo vaikinas su kauke, dabar žinau, jog tai – E. Junokas. Jis reikalavo pasakyti, kur yra seifas ir pinigai, bet daugiau jų neradę pasiėmė du telefonus ir kompiuterį“.

Nukentėjusioji teisme prisipažino, kad viename interneto puslapyje publikavo savo erotinio pobūdžio nuotraukas ir telefoną.

„Tai buvo erotinio stiliaus reklama – ieškojau vyrų“, – Laime A. teigė, kad skelbimuose nurodydavo netikrą savo vardą ir prisistatydavo Greta. „Tai mano antras vardas – man jis gražus“, – sakė mergina, patikinusi, kad užsiima legalia veikla, nes yra įsigijusi patentą.