Sekmadienio naktį, apie 0.30 val., Elektrėnų savivaldybėje greitkelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda 47-ajame kilometre automobilis 17 metų senumo „Audi A6”, vairuojamas Trakų rajono policijos komisariato patrulio, trenkėsi į ta pačia kryptimi važiavusį „Opel Vectra“. Avarijoje žuvo juo važiavusi sutuoktinių medikų Žukų pora iš Kauno.

Policijos departamento atstovė Lina Nemeikaitė teigia, kad avariją sukėlusiam pareigūnui nustatytas 1,16 promilės girtumas.

„Neblaivus Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato Trakų rajono komisariato vyresnysis 40 metų amžiaus patrulis atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiavusį automobilį „Opel Vectra“, – sakė L. Nemeikaitė.

Policininkas avariją įvykdė ne tarnybos metu, bet tai nesušvelnins jam gresiančios bausmės.

Avarijos metu žuvo medikų pora: Kauno centro poliklinikos vaikų skyriaus vedėja ir Kauno Raudonojo kryžiaus klinikinės ligoninės 2-ojo traumatologijos skyriaus vedėjas. Žuvusiųjų automobilyje kartu vykusi kita gydytojų pora, mirusiųjų giminaičiai, buvo sunkiai sužaloti. Moters būklė buvo ypač sunki. Kaip sekmadienio vakarą DELFI patvirtino Vilniaus apskrities policija, moteris neišgyveno.

Lietuvos radijo naujienų laidoje „Lietuvos diena“ kalbėjęs Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis teigė, kad stengsis padaryti viską, jog tokiems pareigūnams nebeliktų vietos policijoje.

„Akivaizdu, kad kaltas vyresnysis patrulis, jis bus išmestas iš darbo be jokių socialinių garantijų, bus pradėtas baudžiamasis persekiojimas. Tai, kad kaltasis ėjo tokias pareigas, su kuriomis jis buvo atsakingas už tvarką keliuose, mano įsitikinimu, yra sunkinanti aplinkybė“, – „Lietuvos dienoje“ kalbėjo ministras.

Suplanuotas atostogas dėl įvykio nutraukęs R. Palaitis patvirtino, kad policijos generalinis komisaras Visgirdas Telyčėnas yra pasiruošęs prisiimti atsakomybę, jeigu reiks – atsistatydinti iš pareigų.

„Policijai vadovauja generalinis komisaras ir visa atsakomybė yra jo. Aš taip pat jaučiu šitą atsakomybę, ir nesiruošiu slėptis už generalinio komisaro nugaros, nesakysiu, kad jis vienas yra kaltas. Sistema yra didelė, 14, 5 tūkst. žmonių, todėl pasitaiko visko“, – aiškino R. Palaitis.

Vidaus reikalų ministras pripažino, kad pareigūnų dangstymas policijoje vis dar egzistuoja: „Aš maždaug kas antrą dieną iš piliečių gaunu po skundą, kad policijos pareigūnai viršija savo įgaliojimus. Pasitaiko, kad vidiniai tyrimai nuskęsta tokioje pelkėje, kai vienas kitą pareigūnai dengia“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį kviečiasi policijos generalinį komisarą ir Vidaus reikalų ministrą, tikėdamasi išgirsti pasiaiškinimus dėl kraupaus įvykio.

D. Grybauskaitės atstovas Linas Balsys teigė, kad prezidentė yra sukrėsta dėl tragiško nakties įvykio. Šalies vadovė reiškia užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir linki, kad sužeistieji kuo greičiau pasveiktų.

L. Balsys teigė, kad prezidentę sukrėtė faktas, jog žmonių žūtį sukėlė girtas pareigūnas: „Tai rodo, kokia yra didelė problema sistemoje, nes tai nėra vienkartinis, išskirtinis atvejis. Tokie atvejai kartojasi dažnai, girti policijos pareigūnai yra sistemos dalis ir tampa vos ne norma.“

Policijos generalinis komisaras ir Vidaus reikalų ministras yra skiriami prezidentės. Pasak L. Balsio, būtent dėl to D. Grybauskaitė taip reikliai žiūrės į jų darbą.

„Žinoma, tarp generalinio komisaro ir vyresniojo patrulio, kuris yra tiesioginis įvykio kaltininkas, yra tam tikra grandinė kitų pareigūnų, tačiau vis tiek už visą sistemą atsako aukščiausieji pareigūnai“, – „Lietuvos dienoje“ kalbėjo prezidentės atstovas.