Tik išlipęs iš policijos automobilio ir pareigūnų lydimas į teismo salę, įtariamasis jį fotografavusiam žurnalistui rėžė: „Ko čia tas žurnaliūga atsivilkęs?“

Žengė iškelta galva

Jam – tik dvidešimt treji. Tačiau analizuojant skrupulingai planuojamas ir įvykdytas kuro vagystes iš degalinių susidaro įspūdis, kad jas atliko jau didelę šio „darbo“ patirtį turintis žmogus.

Pro teismo duris jis žengė energingai, išdidžiai, tarsi būtų Teisingumo rūmų šeimininkas. Ir posėdžių salėje, dar neprasidėjus teismo procesui, garsiai skundėsi advokatei, kad „vėl tas žurnalistas apie jį prirašys to, ko nereikia rašyti!“.

Ne mažiau stebino teisiamojo elgesys per patį teismo procesą. Sėdėdamas neperšaunamo stiklo narve ir atidžiai klausydamas „Orlean“ degalinės operatoriaus atsakymų į teisėjos ir prokuroro klausimus, vos išgirdęs vieną ar kitą netikrumo gaidą liudininko balse (žmogus, prisiekęs teismui sakyti tik teisybę, galėjo neprisiminti visų prieš beveik pusmetį įvykdyto nusikaltimo smulkmenų), patenkintas šypsodavosi ir, iškėlęs dešinės rankos nykštį aukštai virš galvos, reikšdavo didžiulį pasitenkinimą vieninteliam šiame teismo procese dalyvavusiam savo aplinkos žmogui. Susidarė įspūdis, kad taip laisvai elgtis ir jaustis gali tik toks žmogus, kuriam panašios akimirkos jau tapusios kasdienybe...

Intensyvumas – stebinantis

Norėdamas rasti atsakymą į šį klausimą, buvau priverstas atskleisti panašių nusikaltimų archyvus, gilintis į kai kurias įdomesnes suvestines, pranešimus. Štai tik keli išrašai:

2012 m. kovo 27 d. iš Tauragės miesto Pramonės g. 6 esančios UAB „Littaura“ degalinės, iš pirmos kuro kolonėlės, A. Maskaliūnas pagrobė 68,45 litro dyzelino už 321,03 Lt.

2012 m. kovo 28 d. iš kuro degalinės UAB „Saurida“, esančios Jurbarko rajono Pašvenčio kaime, pavogė 78,86 litrų dyzelinio kuro už 361,97 Lt. Kadangi jau baustas už administracinius teisės pažeidimus (yra duomenų apie atliekamus kitus ikiteisminius tyrimus), Jurbarko rajono apylinkės teismas A. Maskaliūno neatleido nuo baudžiamosios atsakomybės ir kaltinamajam skyrė prokuroro prašomą bausmę – 3 mėn. laisvės apribojimą.

2012 m. kovo 29 d. iš Tauragės rajono Žygaičių miestelyje esančios UAB „Žygtaura“ degalinės pagrobė 84,95 litrus dyzelino už 393,54 Lt.

2012 m. balandžio 4 d. kartu su bendraamžiu M. Milišausku, jau teistu už panašias vagystes, iš Klaipėdos rajono Pyktiškės kaime esančios UAB „Trevena“ degalinės Nr. 4 pagrobė 65,73 litrus dyzelino už 306,30 Lt. Beje, Klaipėdos rajono apylinkės teismo nuosprendyje, priimtame 2012 metų balandžio 27 dieną, konstatuojama, kad „A. Maskaliūnas buvo labai aktyvus nusikalstamos veikos vykdytojas, be to, jo atžvilgiu yra pradėti dar du ikiteisminiai tyrimai dėl analogiškų nusikalstamų veikų.“

Klaipėdos rajono apylinkės teismas jį nubaudė laisvės apribojimu vieniems metams ir dviem mėnesiams, įpareigojant jį per šešis mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisinimo dienos išdirbti 100 val. sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

2013 m. spalio 17 d. iš Raseinių Rajono Pikelių kaimo teritorijoje esančios AB „Ventus Nafta“ degalinės pagrobta 50 litrų dyzelino už 253,50 litus. Iš šios degalinės nedideliais laiko tarpais – iki

2014 m. sausio 29 d. – automobilių kuras dar buvo grobiamas net tris kartus!

2013 m. lapkričio 28 d. iš Tauragės miesto Gedimino gatvėje esančios AB „Ventus Nafta degalinės „Orlen“ pagrobė 59,34 litrus dyzelino už 276,52 Lt. Nubaustas 30 parų bausmę atliekant areštinėje.
Šis masinis kuro grobimas kartais net bendrininkų grupėje (Klaipėdos rajono apylinkės teismo 2012 metų balandžio 27 d. nutartis) privertė ne juokais susimąstyti – gal panašiems grobimams Lietuvos teritorija jam jau per maža?

Žinomas ir užsienyje

Paaiškėjo, kad A. Maskaliūnas žinomas ir užsienio šalių teisėsaugininkams Danijoje, Švedijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Lenkijoje.

Švedija: 2010 m. liepos 21 d. A. Maskaliūnas šalies nacionalinės policijos pareigūnų sulaikytas vagiant iš parduotuvių. Nubaustas keturiolikos dienų kalėjimo.

Lenkija: 2011 m. vasario 28 d. A. Maskaliūnas areštuotas mėginant parduoti vogtas prekes. Nubaustas 1 metų laisvės atėmimu, bet vėliau lygtinai paleistas.

Vokietija: 2012 m. spalio 5 d. A. Maskaliūnas įvykdė dvi, kaip teigia šaltinis, rimtas vagystes. Už nusikaltimų padarymą nubaustas 2 m. laisvės atėmimu. Bausmės vykdymas atidėtas iki 2016 m. kovo 25 d.

Naudojo motinos automobilį

Tokių vagysčių patirtį A. Maskaliūnas pradėjo taikyti ir Lietuvoje. Netgi gimtajame rajone.
2012 m. rugsėjo 8 d. jis pavogė Laimai Pietarytei priklausančią AB DNB banko mokėjimo kortelę, jai suteiktą PIN kodą ir iš merginos sąskaitos pavogė 2 300 litų. Bet, kaip teigia Tauragės rajono apylinkės teismas: „Aivaro Maskaliūno atsakomybę lengvinanti aplinkybė ta, kad jis prisipažino padaręs baudžiamojo įstatymo numatytą veiką ir nuoširdžiai gailisi.“

A. Maskaliūnas dyzeliną iš kuro kolonėlių vogdavo vairuodamas ir motinos automobilį „Citroen Evasion“ (vals. Nr. CHU 363) – tai akcentuojama ne viename teismų nuosprendyje.

Ne vieno rajono teismo nutarime pabrėžiama, kad atsakomybę lengvinančia aplinkybe laikytina tai, kad savo kaltę vaikinas pripažino visiškai ir nuoširdžiai gailisi. Štai kad ir Tauragės rajono apylinkės paskutiniame teismo nuosprendyje (priimtas 2014 m. sausio 14 d.) rašoma: „Kaltinamasis įvykdė tyčinę, savanaudišką veiką. Jo atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta, jo atsakomybę lengvina ta aplinkybė, jog prisipažįsta ir nuoširdžiai gailisi. Praeityje teistas keturis kartus, bausmę atlikęs, teistumas neišnykęs. Žalos neatlygino.“

Ir jūs, gerbiami skaitytojai, be abejo, skaitydami šias eilutes, stebitės – kiek kartų, darant tą patį nusikaltimą, galima nuoširdžiai gailėtis net padarytos žalos neatlyginus? Kiek kartų galima mus visus mulkinti? O kriminalinė situacija šalyje prastėja (prisiminkime, kad ir Ariogalos miestelyje policijos nesutramdomų plėšikų siautėjimą). Vilties suteikia tai, kad šiemet, sausio mėnesį, buvo priimtas LR Baudžiamojo kodekso 178 str. 4 dalies papildymas, kad: „... tas, kas atvirai pagrobė svetimą turtą arba pagrobė svetimą turtą įsibrovęs į patalpą, (...) baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.“

Dabar virš nusikaltėlių galvos, tarsi Domoklo kardas, pakibo šešeri metai.