Vilniaus apygardos teismas antradienį tęsė baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimų sulaukė D. Kedžio bičiuliai Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė, nagrinėjimą – teisėjai toliau klausėsi policijos pareigūnų darytų pokalbių.

Paaiškėjo, kad dar iki žudynių 2009-ųjų spalio 5-ąją pareigūnai įrašinėjo ne tik D. Kedžio, bet ir A. Ūso, L. Stankūnaitės bei jos sesers pokalbius.

Aiškėja, kad A. Ūsas dažnai bendraudavo telefonu ir visiems, kas tik tikėjo jo nekaltumu, guodėsi apie užklupusius kaltinimus vadinamojoje pedofilijos byloje.

„Žinau, kokia yra teisybė, tikrai nepraeis nė vienas melas“, – kalbėdamasis su viena antstole sakė verslininkas. Jis stebėjosi D. Kedžio elgesiu, kai šis internete paviešino vaizdo įrašus su mergaitės pasakojimu.

„Baisiausia, kad jis tęsia tą terorą ir toliau traumuoja vaiką – jis yra psichiškai nesveikas, patikėjęs tuo, ką pats sukūrė, čia jau yra visiškas nukvakimas ir nuprotėjimas“, – A. Ūsas buvo įsitikinęs, kad D. Kedžiui padeda teisėja dirbanti jo sesuo Neringa Venckienė bei šios vyras Aidas Venckus.

„Ta mergaitė viską sako be jokių emocijų, kaip išmokyta taip daryti“, – peržiūrėjusi internete vaizdo įrašus stebėjosi ir antstolė.

Dar kito įrašo, daryto 2009-ųjų rugsėjo 22-ąją, A. Ūsui paskambinusi L. Stankūnaitė piktinosi, kad prokurorai nieko nedaro. Iš įrašo taip pat aišku, kad jau tuo metu L. Stankūnaitė palaikė ryšius su A. Ūso advokate Loreta Kraujutaitiene – pokalbio metu ji pareiškė, kad kai kuriuos dokumentus perdavė būtent L. Kraujutautienei.

Atnaujinta 14.05 val.: Rugsėjo 23-iąją užfiksuotas A. Ūso pokalbis su tėvu – sūnus jam guodėsi, kad pareigūnai jam nori pareikšti naujus įtarimus. „Tai priimk, bet nieko nekalbėk“, – A. Ūsą mokė tėvas.

Prie bylos pridėtas ir įrašas, užfiksuotas žudynių dieną – 9.56 val. Paskambinęs bičiulis A. Ūsui pranešė, kad ką tik buvo nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius.

„Aš nežinau, ką daryti, man reikia apsaugos, pradėjo rankos drebėti, nežinau, ką daryti“, – prisipažino jis ir nurodė, kad važiuos į prokuratūrą.

Atnaujinta 14.17 val.: Prie bylos pridėti ir devyni L. Stankūnaitės pokalbiai, reikšmingi žudynių byloje. Pirmajame pokalbyje L. Stankūnaitė kalbėjosi su A. Ūsu.

„Jis visiems pasakoja tai kaip teisybę“, – apie D. Kedį sakė L. Stankūnaitė. Emocingame pokalbyje jie piktinasi prokurorų ir teisėjų darbu – šie nieko nedaro, kad būtų užčiauptas iš D. Kedžio lūpų sklindantis melas. „Šūdą mala“, - sakė L. Stankūnaitė.

Ji A. Ūsui taip papasakojo, kaip tyrėjams guodėsi, jog D. Kedžio namuose yra žalojama jos dukra – motina baiminosi, kad mergaitė gali būti išprievartauta. „Kaip man žinoti, kad jai dabar nieko nepadarė?“ – sakė ji.

„Debilų debilas (D. Kedys), man nėra žodžių, o kaip jie (pareigūnai) nieko nemato“, – L. Stankūnaitė užsiminė, kad rašys į Generalinę prokuratūrą pareiškimą, jog D. Kedys ją išprievartavo. „Rašyk ir apie visus abortus, ir apie psichologinį smurtą“, – ją mokė A. Ūsas, pažymėjęs, jog pats asmeniškai pareigūnams nerašo jokių skundų, kaip tai daro D. Kedys su savo seserimi, nes nori, kad tyrimas kuo greičiau baigtųsi.

L. Stankūnaitė taip pat pokalbio metu guodėsi, kad neturi pinigų važinėti į Vilnių: „Nežinau, iš kur man tų pinigų paimti, išgimdyti, iššikti ar kaip“.

Dar kitame įraše užfiksuota, kaip L. Stankūnaitė telefonu paskambino neįvardytai moteriai, kuri jos vardu turėjo rašyti skundą prokurorams. „Būtinai parašyk, kad D. Kedys per televiziją sakė, jog pažįsta daug prostitučių ir žino, kur jos gyvena – tai parodo su kuo jis bendrauja“, – sako L. Stankūnaitė.

Dar kito pokalbio metu paskambinusi V. Naruševičienė seserį informuoja, kad jų abiejų atžvilgiu yra iškeltos baudžiamosios bylos. Iš karto po to L. Stankūnaitė apie tai pranešė A. Ūsui – šio pokalbio metu pažada, jog jam atsiųs savo surašytą skundą prokurorams.

Atnaujinta 14.39 val.: Dar kitas pokalbis užfiksuotas spalio 5-ąją, žudynių rytą. „Girdėjai naujieną – teisėją J. Furmanavičių nušovė pusę devynių namuose“, – V. Naruševičienei žinią pranešė L. Stankūnaitė. „Kąąąąąą?“ – nustemba V. Naruševičienė. „Jam jau stogas nuvažiuoja“, – konstatuoja L. Stankūnaitė.

Atnaujinta 15.15 val.: Kad D. Kedžio dukra savo tėvo ir senelių namuose išgyveno tikrą pragarą, pokalbyje su savo tėvu Stasiu Stankūnu kalbėjo V. Naruševičienė. „Čia jam reikia liežuvį išrauti, jis mergaitę kaip šunį išdresiravo“, – sakė V. Naruševičienė, kurią D. Kedys taip pat įtarė prisidėjus prie vaiko išnaudojimo pedofilams. Moteris užsiminė mananti, kad prieš mergaitę galėjo būti panaudota hipnozė – esą kitaip ji tokio amžiaus apie „žaginimus ir prievartavimus“ negalėtų kalbėti.

„Jis (D. Kedys) yra nesveikas – mes prokurorui parašėme pareiškimus dėl mūsų apsaugos, kad jis ir fizinę jėgą naudojome, dabar vešime į prokuratūrą, – sakė V. Naruševičienė. – Per tą išsigimėlį kiekvieną vakarą po valandą negaliu užmigti“.

Moteris pokalbyje prasitarė neabejojanti, kad D. Kedys greitai prieis liepto galą. „Dėl ko prokurorai juo netiki – jeigu būtų patikėję, jau seniai čia viskas būtų sutvarkyta, kai suims visus galus, jis nežinos, kur dingti – pažiūrėk, jis jau taip nesiardo, kaip anksčiau, jis pats jau nori, kad viskas kuo greičiau pasibaigtų“, – sakė moteris.

„Aš neįsivaizduoju, kaip jis toliau galės gyventi – neabejoju, jis nusišaus“, – sakė V. Naruševičienė.

Pokalbyje moteris užsimena ir apie D. Kedžio seserį N. Venckienę – esą ji čia viskam diriguoja, tai supranta ir jos kolegos iš teismo: „Su ja neina į posėdžius“.

V. Naruševičienė džiaugėsi, kad sulaukė palaikymo iš Prezidentūros, kuri skundus persiuntė Generalinei prokuratūrai, o ši nurodė informaciją ištirti. „Tai labai gerai, juk tai pagrindinė prokuratūra, kitų skundus iš karto net atmeta“, – sakė moteris.

„Visi supranta, kad ta šeima yra klanas – man abydniausia, kad tėvai eina pagal jį – juk anksčiau jie buvo sakę, kad man ta mergaitė nafik reikalinga“, – V. Naruševičienei pritarė su ja kalbėjęs tėvas.

„Dėl ko mane įtraukė į šią istoriją – dėl to, kad pasakiau komentarą apie jų sūnelį, jie jam pasakė, ir iš karto ant manęs kaltinimai pasipylė“, – pažymėjo V. Naruševičienė.

Ji taip pat piktinosi, kad dėl sukurtos pedofilijos istorijos yra traumuojama ir jos pačios dukra. „Kodėl mano vaikas per tą išgamą turi iškentėti tokius dalykus – turi sėstis į ginekologinę kėdę, kodėl turiu meluoti, kad jai kirminus tikrina“, – V. Naruševičienė prisipažino, kad šioje istorijoje jos dukra dabar yra vienintelis įrodymas, jog visa pedofilijos istorija yra išgalvota – moteris neabejojo, jog medikai patvirtins, kad mergaitė nėra patyrusi jokios seksualinės prievartos (taip ir buvo).

„Čia yra jo paskutinis pasispardymas“, – baigiant pokalbį sakė V. Naruševičienė. Tuo metu S. Stankūnas pareiškė, jog po tokios sukurtos pedofilijos istorijos D. Kedžiui belieka tik nusižudyti. „Aš jo vietoj nusišaučiau“, – sakė jis.

„Jam yra tikslas sužlugdyti Laimutę ir viskas, nėra ką šnekėti – paprasčiausiai jie tikėjosi greitos pergalės, galvojo sudirbsime ir viskas, nesvarbu, kad pas juos tokie ryšiai“, – pareiškė V. Naruševičienė

„Tai taip, juk jis Laimutei sakė, jeigu tu negrįši, tai nei vaiko nematysi, nei nieko“, – sakė S. Stankūnas, pažymėjęs, jog D. Kedžio dukra vaizdo įrašuose „darė tą patį, ko jis reikalavo iš L. Stankūnaitės“.

Pokalbyje jie taip pat kalba apie A. Ūsą – esą jeigu jis bus nuteistas ir pasodintas į kalėjimą, tai Lietuvoje nėra teisybės. „Tada reikia prevartauti, žaginti vaikus ir tu būsi teisus“, – V. Naruševičienė tėvui užsiminė ir apie A. Ūso paauglį vaiką, kuriam tenka eiti į mokyklą ir klausytis užgauliojimų apie jo tėvą „pedofilą“.

Medikai: R. Ivanauskas galėtų būti atleistas nuo bausmės atlikimo

Baigęs klausyti pokalbių teismas toliau garsino byloje esančius duomenis. Paaiškėjo, kad D. Kedžio bičiulis R. Ivanauskas, kuris kaltinamas kurstymu žudyti, yra visiškai aklas ir jo liga yra nepagydoma. Bent taip teigia medikai, nurodę, kad dėl aklumo R. Ivanauskas galėtų būti atleistas nuo bausmės atlikimo.

Kitoje pažymoje yra nurodyta, kad R. Ivanauskui nustatytas 90 proc. nedarbingumas. Medikai taip pat nurodė, kad kaltinamasis nusikaltimų, kurie jam inkriminuojami, metu, suprato savo veiksmų esmę ir gali atsakyti pagal įstatymą.

Atnaujinta 16.12 val.: Antradienį darbą baigęs teismas toliau posėdžiaus tik rugsėjo 3 d. - tuomet bus apklausinėjami liudytojai.

Artimiausiu metu teismas ketina apklausti šioje byloje nukentėjusiąja pripažintą L. Stankūnaitę. Tiesa, ar apklausa vyks nuotoliniu būdu, ar teismo salėje, kol kas neskelbiama.

Teismas jau yra apklausęs ir pagrindinį liudytoją šioje byloje – vadinamąjį slaptąjį informatorių Mindaugą Žalimą.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė pritarė D. Kedžio sumanymui įvykdyti nužudymus, todėl buvo susitikę su vadinamuoju slaptuoju informatoriumi Mindaugu Žalimu – jo prašė padėti D. Kedžiui nužudyti J. Furmanavičių, V. Naruševičienę, L. Stankūnaitę ir A. Ūsą. Be to, M. Žalimo buvo prašoma surasti sodo namelį, kuriame turėjo slėptis D. Kedys.

2009 m. rugsėjo 6-ąją M. Žalimas suabejojo nužudymų būtinimu, todėl esą R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė jį įkalbinėjo padėti įvykdyti nusikaltimus.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro, po 10 d. M. Žalimas kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie D. Kedžio planuojamas žudynes.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai taip pat nustatė, kad D. Kedys „dėl asmeninių priežasčių“ ruošiasi nužudyti keturis žmones ir ieško bendrininkų, pritarė D. Kedžio ketinimams ir sutarė, jog jam padės slapstytis bei suras bendrininką.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas teisme yra sakęs, kad kaltinamieji D. Kedį atvežė į Vilnių, kur jis susitiko su M. Žalimu. Čia R.Ivanauskas esą D. Kedį patikino, kad M. Žalimas yra „patikimas žmogus“, kuris padės nužudyti keturis žmones.

Taip pat nustatyta, kad nužudymo metu D. Kedys turėjo būti užsidėjęs peruką, specialiai pasinaudos kelių priežiūros tarnybos autobusiuku, įsigys ginklus, o po nužudymų autobusiuką paliks Marijampolėje, taip suklaidindamas pareigūnus. Iš čia jį į sodo namelį Vilniuje turėjo nuvežti M. Žalimas.

Prokuroras sakė, kad prieš žudynes D. Kedys išbandė ginklą – šaudė į neperšaunamas liemenes.

Pasak R. Savicko, jau rugsėjo 16-ąją M. Žalimas iš R. Ivanausko paėmė tris krepšius, kurie buvo reikalingi D. Kedžio slapstymuisi ir juos tądien nuvežė į sodo namelį.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad jau prieš geras dvi savaites iki žudynių buvo žinoma, kad D. Kedys žudys spalio 5-ąją.

Prokuroro teigimu, į J. Furmanavičių buvo šauta 8, o į V. Naruševičienę – 6-7 kartus.