Grupė sukčių bandė parduoti mirusio asocialo butą Vilniuje, Lazdynuose. Tačiau juos pražudė įtarūs dingusio girtuoklio kaimynai.

Jaunas vyras, paveldėjęs 2 kambarių butą iš tėvų, dingo pernai gruodį. Kadangi su prasigėrusiu, degradavusiu žmogum giminaičiai vengė bendrauti, jo niekas nepasigedo, nesikreipė į policiją. Gatvėje miręs vyras buvo palaidotas kaip neatpažintas asmuo.

Pusę metų jo nemačiusiems kaimynams pasidarė keista, kai dingusiojo bute liepos pabaigoje ėmė šeimininkauti kažkokie žmonės: landyne paverstas butas buvo tvarkomas, išnešami baldai, šiukšlės ir t.t. Apie tai jie pranešė dingusiojo giminaičiams. Vienas iš jų ėmė aiškintis, kas vyksta.

Jis greitai išsiaiškino, kad giminaitis negyvas – atpažino jį pagal nuotrauką (visi neatpažintieji lavonai fotografuojami). Giminės greitai išsiaiškino, kad mirusiojo butas parduodamas – internete rado skelbimą. Tą pačią dieną - liepos 28-ąją - giminaitis su pareiškimu kreipėsi į policiją. Tyrimo ėmėsi Vilniaus policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTS) pareigūnai.

Pasak pareigūnų, reikėjo skubėti, nes buvo aišku, jog aferistai irgi skuba kuo greičiau butą parduoti – tai įmanoma padaryti, kol gyventojų registre prie buto savininko pavardės neatsirado žyma apie jo mirtį. Antraip notaras nepatvirtintų pirkimo-pardavimo sutarties. Be to, pareigūnai nenorėjo, kad koks nors nieko neįtariantis pirkėjas prarastų savo pinigus. Net ir sunkmečiu galėjo atsirasti pageidaujančių įsigyti šį apleistą, tačiau labai pigiai parduodamą butą – pardavėjai buvo nurodė 90 tūkst. litų kainą.

Todėl jau kitą dieną, atlikę parengiamuosius darbus ir surinkę reikalingą informaciją, ENTS pareigūnai pradėjo operaciją. Vienas iš jų, apsimetęs pirkėju, paskambino skelbime nurodytu numerių. Paaiškėjo, kad butą pardavinėja savininko „įgaliotas asmuo“.

„Pirkėjas“ nuvažiavo į Lazdynus. Bute jo laukė „įgaliotas asmuo“ ir dar vienas vyras. Apžiūrėjęs aptvarkytą landynę „pirkėjas“ pareiškė, jog butas jam patikęs ir jis jį turbūt pirksiąs. Pardavėjai jį skubino galutinai apsispręsti, nes pigiai parduodamo buto pirkėjų esą labai daug. Pareigūnui pareiškus, jog nusprendė butą pirkti, pardavėjai pareikalavo 9 tūkst. litų rankpinigių. „Pirkėjas“ nusiderėjo iki 5 tūkst. litų. Pinigų atvežimui pardavėjai davė valandą. Jie sutarė, kad pas notarą pirkimo-pardavimo sutartį pasirašys kitą dieną.

Išėjęs iš namo policininkas pastebėjo dar vieną asmenį, stebėjusį jį iš automobilio. Tas vyras kurį laiką sekė važiuojantį pareigūną, kol šiam pavyko atsikratyti „uodegos“. Kol tariamas pirkėjas „rinko“ rankpinigius, pardavėjai jam keletą kartų skambino ragindami paskubėti.

Pas juos policininkas grįžo su „žmona“, kuri pasiliko automobilyje. Aferistams „pirkėjas“ paaiškino, kad ji atneš į butą pinigus, kai bus surašyta rankpinigių sumokėjimo sutartis (tyrėjams tai tapo dar vienu įkalčiu).

Pasirašius šią įtariamojo ranka surašytą sutartį, „pirkėjas“ paskambino „žmonai“, bet nusikaltėlių siaubui vietoj jos į butą atėjo antrankiais nešini policininkai. Tuo pačiu metu buvo sulaikytas ir automobilyje laukęs stebėtojas. Pas jį rasti mirusiojo buto savininko asmens ir kt. dokumentai.

Pareigūnai, pasakoję apie šią operaciją, kol kas nenori atskleisti, kuris iš šios trijulės yra buvęs politikas A.Ivanauskas. Bet jie patvirtina, kad eksparlamentaras buvo sulaikytas nusikaltimo vietoje.

Tą pačią dieną buvo sulaikytas ir ketvirtas įtariamasis – jaunas vyras, panašus į mirusį buto savininką. Jis su mirusiojo pasu vaidino buto savininką, pas notarą tvarkant dokumentus (įgaliojimą parduoti butą ir kt.).

Visi keturi buvo suimti liepos 31 d. Dar vienas įtariamasis buvo ieškomas. Jis sučiuptas praėjusį savaitgalį, o pirmadienį teismas leido jį suimti. Tai buto savininko bičiulis, dažnai pas jį lankydavęsis. Pasak pareigūnų, jis galėjo naudotis draugo butu kada panorėjęs, net ir nesant namie šeimininkui. Šis žmogus iš buto paėmė šeimininko dokumentus ir juos, kartu su raktais, perdavė aferistams.

A.Ivanauskas buvo Darbo partijos Vilkaviškio rajono skyriaus pirmininkas. 2004 metais pagal partijos sąrašą buvo išrinktas į Seimą. Darbo partijos frakcijoje iki kadencijos pabaigos neišbuvo – perėjo į Pilietinės demokratijos partijos frakciją, 2008-ųjų balandį perėjo į Socialdemokratų frakciją.

Socdemai A.Ivanausko kandidatūrą buvo iškėlę 2008-ųjų Seimo rinkimuose, tačiau vienmandatėje Ignalinos – Švenčionių apygardoje jam nepasisekė.
.