„Keturiems Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams (tarp jų buvusiam biuro vadovo pavaduotojui) ir buvusiam Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojui – iš viso penkiems asmenims pateikti kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo (Baudžiamojo kodekso 229 str.), piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi (228 str.1 d.) ir dokumento suklastojimo bei disponavimo juo (300 str. 1 d.)“, - praneša prokurorai.

Tarp kaltinamųjų minimi buvę aukšti pareigūnai: buvęs generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas ir buvęs Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2011 m. lapkričio 4 d. Kauno rajono apylinkės prokuratūroje ir tuoj pat perduotas tyrimo organizavimui Generalinei prokuratūrai. Tyrimą atliko pareigūnų grupė, sudaryta iš Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorų, Policijos departamento prie Imuniteto valdybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrėjų.

Ikiteisminį tyrimą dėl nuslėptos informacijos apie slaptą informatorių pradėję pareigūnai įtarimus yra pareiškę jau iš savo pareigų pasitraukusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui, buvusiam Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojui T. Ulpiui, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkui Emilijui Damukaičiui bei dviems operatyvininkams – Dariušui Sinkevičiui ir Vitalijui Vitkovskiui.

ELTA primena, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas praėjjusių metų lapkričio 4 d. Kauno rajono apylinkės prokuratūroje ir tuoj pat perduotas tyrimo organizavimui Generalinei prokuratūrai. Tyrimą atliko pareigūnų grupė, sudaryta iš Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorų, Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrėjų.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras, papildomai atlikęs ikiteisminio tyrimo veiksmus, priėmė procesinį sprendimą - ikiteisminį tyrimą dėl J. Furmanavičiaus ir V. Naruševičienės nužudymo bei rengimosi nužudyti Andrių Ūsą, taip pat dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu bei šaudmenimis įtariamojo D. Kedžio atžvilgiu nutraukti jam mirus.

Prokuroras tokį patį procesinį sprendimą buvo priėmęs 2011 m. birželio 28 d., tačiau jis buvo panaikintas Vilniaus m. 1 apylinkės teismo 2012-03-05 nutartimi pagal įtariamojo gynėjos advokatės Sonatos Žukauskienės skundą. Prokuratūra buvo įpareigota iš naujo spręsti klausimą dėl ikiteisminio tyrimo užbaigimo D. Kedžio atžvilgiu, surašant kaltinamąją aktą ir perduodant baudžiamąją bylą teismui.

Tuoj po žmogžudysčių D. Kedžiui pasislėpus, buvo priimtas nutarimas pripažinti jį įtariamuoju dėl J. Furmanavičiaus ir V. Naruševičienės nužudymo bei rengimosi nužudyti A. Ūsą, taip pat dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu. D. Kedys įtariamuoju apklaustas nebuvo, jam nebuvo įteiktas pranešimas apie įtarimą.

D. Kedžio lavonas buvo rastas 2010-ųjų balandžio 17-ąją, o prokuroro nutarimu šių metų sausio 19-ąją ikiteisminis tyrimas dėl D. Kedžio mirties priežasties nustatymo nutrauktas nustačius, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Šis ikiteisminis tyrimas tęsiamas dar dviejų įtariamųjų - R. I. bei E. B. - atžvilgiu, taip pat siekiant nustatyti kitus asmenis, bendrininkavusius padarant nusikalstamas veikas.