Švedijos valdžia išdavė orderius amerikiečio verslininko Grego Bemiso (Gregg Bemis) ir Vokietijos televizijos prodiuserės Jutos Rabės (Jutta Rabe) suėmimui, remdamasi tuo, kad šie rugpjūčio mėnesį nardė prie "Estonia" katastrofos vietos tarptautiniuose vandenyse prie Suomijos.

"Mes turime įstatymą, pagal kurį "Estonia" tampa nepažeidžiama kapaviete", - sakė Švedijos prekybos ministro pavaduotojas Mona Salin (Mona Sahlin), kuri kiek anksčiau raštu ragino 72 metų amerikietį narą atsisakyti šios ekspedicijos.

G.Bemisas (Gregg Bemis) ir J.Rabė (Jutta Rabe) vadovavo narų grupei, norėdami pagrįsti teoriją, esą keltas nuskendo dėl bombos sprogimo.

Prokuratūros sprendimas reiškia, kad, bet kuriam iš šių dviejų asmenų patekus į Švedijos teritoriją, su jais bus kalbamasi dėl "Estonia" kapavietės įstatymo pažeidimo. "Šiuo metu tai dar nėra ekstradicijos klausimas", - sakė prokuroras Ronis Jakobsonas (Ronnie Jacobsson).

"Estonia" paskendo audringoje jūroje 1994 metų rugsėjo 28 dieną dėl konstrukcinio gedimo, dėl kurio bangos išvertė kelto vartus ir užtvindė mašinų denį. Daug 852 žuvusių artimųjų nesutinka su šia versija ir G.Bemis (Gergg Bemis) rugsėjį sakė, kad jo grupės filmuotoje medžiagoje kelto šone matyti skylė.

Švedija ir daug Baltijos jūros regiono valstybių paskelbė "Estonia" katastrofos vietą tarptautine kapaviete. Pagal Švedijos įstatymus, du įtariamieji gautų iki dvejų metų laisvės atėmimo, jeigu būtų pripažinti kaltais pažeidę įstatymą.