Įvykiai klostėsi lapkričio 16-osios naktį Kauno naktinių klubų alėja vadinamoje V. Putvinskio gatvėje. Bene garsiausio visų laikų Lietuvos mafijos veikėjo H. Daktaro sūnų Enriką Daktarą vyriškai pasišnekučiuoti pasikvietė ne šiaip eiliniai gatvės chuliganai, o bene sėkmingiausiai iš visų 1990-ųjų gangsterių į legalų verslą persikvalifikavęs tauragiškis A. Pukelis, dar vadinamas Šviniumi.

Moterį apliejo gėrimu, išplūdo necenzūriniais žodžiais

Portalo DELFI patikimų šaltinių teigimu, konfliktas tarp šių spalvingos reputacijos vyrų įvyko lapkričio 15-osios vakarą, Kauno „Žalgirio“ arenoje. Čia vykusio Džordanos Butkutės koncerte alkoholio padauginęs E. Daktaras prikibo prie A. Pukelio žmonos. Daktaras jaunesnysis Šviniaus moterį iš pradžių apliejo gėrimu. Maža to, po to moterį išvadino „žiurke“.

Susinervinusi A. Pukelio žmona iškart telefonu paskambino vyrui. Šis su keliais rusiškai šnekančiais vyriškiais tą dieną buvo pastebėtas keliose Kauno vietose pasirodęs prabangiu automobiliu „Mercedes-Benz S“, kurį puošė baltarusiškas registracijos numeris su trimis nuliais. Manoma, kad kartu su A. Pukeliu buvo jo bičiuliai iš Baltarusijos.

Apie minėtą incidentą telefonu išgirdęs A. Pukelis smarkiai įpyko ir skubiai ėmėsi jaunojo Daktaro paieškos.

Paslaptingi rusiškai šnekantys vyriškiai

Po kelias valandas užtrukusių aktyvių E. Daktaro paieškų, įtūžęs A. Pukelis su kompanija buvusio Kauno Daktarų lyderio sūnų ir jo bičiulius atsitiktinai pastebėjo Kauno centre esančioje V. Putvinskio gatvėje. Ji garsėja iki paryčių veikiančiais naktiniais klubais, kokteilių barais.

Čia sustoję keturi vyrai akimirksniu iššoko iš automobilio ir E. Daktarui pasiūlė pasivažinėti po Kauną. Netrukus jaunasis Daktaras be didesnių ceremonijų buvo jėga įgrūstas į automobilio bagažinę.

Įvykį mačiusieji vėliau pasakojo, kad prieš šią kelionę E. Daktaras gerokai apsistumdė su vieninteliu vyru – Šviniumi. Išvydę tokią netikėtą sceną iš klubų išeinantys smalsuoliai netrukus keliais automobiliais pasileido paskui Šviniaus nuvažiuojantį Mersedesą.

Kas vyko toliau, niekas nematė ir iki šiol negali paliudyti. Apie tai iš pradžių nebuvo linkęs pasakoti net išpuolio auka tapęs H. Daktaro sūnus. Tačiau praėjus kuriam laikui E. Daktaras persigalvojo ir pradėjo dėstyti tos nakties įvykio aplinkybes.

Tai, kad E. Daktaras suteikė parodymus teisėsaugai nustebino daugelį ne tik Kauno, bet ir ir kitų miestų kriminalinio pasaulio atstovų.

Primename, kad jo tėvas laikomas visų laikų garsiausiu Lietuvos gangsteriu niekada nebūdavo linkęs bendradarbiauti su teisėsauga ir visada kategoriškai neigė savo kaltę. Netgi paskutiniojo Daktarų teismo metu H. Daktaras nepripažino savo kaltės, nors apie jo dalyvavimą nusikaltimuose byloje ir vėliau teisme išsamiai pasakojo buvę nusikaltimų bendrininkai.

„Negalėčiau pasakyti, kad šių laikų kriminalinėse istorijose figūruojantys jauni vyrai vis dar laikosi mafijos tylėjimo įžadų. Kaip rodo mūsų praktika, tokie jaunuoliai vis dažniau linkę ir bendrauti su pareigūnais. Jie puikiai suvokia, kad šiandien gali būti nukentėjusiaisiais, o rytoj – ir įtariamaisiais“, - taip paklaustas apie E. Daktaro kontaktus su teisėsaugininkais, komentavo vienas iš aukščiausių Kauno kriminalinės policijos darbuotojų.

Apklaustas Šviniaus vairuotojas

Apie minėtą konfliktą policiją telefonu informavo kartu su E. Daktaru vakaroję bičiuliai.

Išpuolio dalyviai buvo greitai demaskuoti, nes juos nusikaltimo vietoje užfiksavo V. Putvinskio gatvėje ir greta esančių verslo centrų vaizdo kameros. Šiuos įrašus peržiūrėjo ir Kauno kriminalistai.

Praėjusią savaitę buvo sulaikytas ir apklaustas vienas iš artimiausių Šviniaus aplinkos vyrų. Tačiau po apklausos vyriškis buvo išleistas į laisvę.

Redakcijos žiniomis, minėtas asmuo dirba A. Pukelio vairuotoju.

Daugeliui organizuotą nusikalstamumą tiriančių buvusių ir esamų teisėsaugininkų tokia žinia nustebino, kadangi mafijos klestėjimo laikais Tauragės krašto vietininku laikytas A. Pukelis palaikė šiltus santykius su E. Daktaro tėvu H. Daktaru.

Jie turėjo ne tik bendrų verslo reikalų, bet ir draugiškai pozuodavo mafijozų pobūviuose. Viena iš tokių pokylių nuotraukų yra pasiekusi ir portalo DELFI redakciją.

Spruko iš Lietuvos?

Gerai informuotų DEFI šaltinių teigimu, A. Pukelis iki šiol dėl minėtos nakties incidento su E. Daktaru nebuvo apklaustas teisėsaugos pareigūnų.

Praėjus keletui dienų po šio įvykio, Švinius spruko iš Lietuvos, todėl jo vis dar negali apklausti minėtą atvejį narpliojantys kriminalistai.

Artimiausiu metu ketinama paskelbti Šviniaus paiešką.

Spėjama, kad užuovėjos nuo įstatymų A. Pukelis ieško Baltarusijoje.

Paskutiniais metais šis asmuo įvairiomis priemonėmis mėgina suformuoti sėkmingo verslininko įvaizdį ne tik mūsų šalyje, bet ir Baltarusijoje.

Praeityje kelis kartus teistas A. Pukelis dėl neįprastos fizinės jėgos nuo jaunystės yra vadinamas Šviniumi.

Tauragėje kalbama, kad dar būdamas paauglys Švinius per imtynių treniruotę įveikė trenerį. Tačiau A. Pukelis skirtingai nei kiti kriminalinės praeities veikėjai, kurį laiką studijavo Tarptautinėje verslo mokykloje.

Tauragiškiai verslininkai jį vadina išsilavinusiu, tačiau neprognozuojamu veikėju. Jis netgi bandė tapti žiniasklaidos magnatu, finansavo regioninio laikraščio leidybą.

Šviniaus ir jo bičiulių gaujos veiklą akylai stebintys tauragiškiai teigė, kad šie asmenys ilgus metus siekė didelės įtakos šalies politikoje ir versle. Jie papirkinėjo, baugino, organizavo išpuolius, prievartavo, šantažavo ir grasino.

Prieš 15 metų Tauragėje sklandė kalbos, kad A. Pukelis ne tik miesto, bet ir šalia jo veikiančiose degalinėse per tarpininkus sukeldavo kainas. Todėl tauragiškiai įsigyti degalų vykdavo į Šilalę.

Iš nelegalios veiklos „švininiai“ gaudavo šimtus tūkstančių litų, o neteisėtai įgytais pinigais darė didžiulę įtaką politikai bei verslui.

Tačiau bene plačiausiai Švinius išgarsėjo po to, kai žiniasklaida plačiai paskleidė, kad 2001-aisiais su Egidijumi Kura ir Barklio pravarde garsėjančiu Gintu Jegela turėjo nemalonumų Vokietijoje. Šios trijulės automobilyje buvo rasta 270 tūkstančių nedeklaruotų Didžiosios Britanijos svarų sterlingų (apie 1,5 mln. litų), supakuotų į dėžutes.

Yra duomenų, kad į Švinių kaip dosnų finansinį rėmėją kreipėsi per 2008-ųjų ekonomikos sunkmetį ant bedugnės slenksčio atsidūrusios žinomos bendrovės.

Prieš keletą metų gerai žinomos vienos buitine technika prekiaujančios bendrovės akcininkai po neilgai trukusių derybų iš A. Pukelio sulaukė rimtų „įspėjimų“, kad jo bičiuliai pernelyg brangiai įsigijo sovietiniais metais Kaune pastatytą popieriaus fabriką. Dėl šio įvykio A. Pukelis buvo priverstas dviems paroms išbandyti areštinės gultus. Tačiau tąsyk tauragiškis už savavaldžiavimą atsipirko tik bauda.

Neišsiteko viename kelyje

Kurį laiką iš kriminalinių suvestinių pasitraukęs A. Pukelis su trenksmu į jas grįžo, kai 2008-ųjų vasarą įsiplieskė konfliktas su tuometiniu Tauragės apskrities viršininko pavaduotoju Raimondu Matemaičiu.

2008 metų birželio 2-osios vakarą A. Pukelis, vairuodamas prabangų Mersedesą, užblokavo R. Matemaičio automobilį, jam grasino, apspjaudė mašinos stiklą.
Vyras buvo uždarytas į areštinę. Teigiama, kad išėjęs į laisvę nuvyko pas vieną Tauragės savivaldybės tarybos narį ir liepė perduoti R. Matemaičiui, kad šis skubiai atsiimtų pareiškimą iš policijos.

Priešingu atveju grasino valdininką atleisti iš pareigų. A. Pukelio žodžiai išsipildė – po kelių dienų R. Matemaitis buvo nušalintas nuo vicemero pareigų.

Draugystė su A. Lukašenkos sūnumi

Norėdamas pagerinti savo įvaizdį Švinius paskutiniais metais nemažai laiko leisdavo žymiausių Lietuvos verslininkų kompanijose. Jis priklauso vadinamajai „rolsų chebrai”, kurios atstovai plačiai žinomi šalies verslo elito atstovai mėgsta puikuotis važinėdami ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių keliais itin prabangiais ir daugiau kaip milijoną litų kainuojančiais limuzinais „Rolls – Royce Phantom”.

A. Pukelis dažnai išdidžiai vaikštinėdavo vilkėdamas brangų kostiumą, važinėdavo tik su vairuotoju ir pietaudavo tik turtingiausių verslininkų pamėgtuose Vilniaus restoranuose.

Kai kuriems sostinės verslininkams jis palikdavęs tobulo vadybininko įspūdį. Tačiau tik nedaugelis žinodavo apie A. Pukelio skandalingą kriminalinę praeitį.

Tiesa, A. Pukelis kur kas dažniau būdavo matomas ne Lietuvos didmiesčiuose, o Baltarusijoje. Šioje šalyje lietuvis jau keletą metų garsėja plačiais ryšiais su vietos verslininkais, politikais. Vieša paslaptis, kad Švinius itin artimai bendrauja su Baltarusijos diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos sūnumi Dmitrijumi Lukašenka. Specialiosios tarnybos dar prieš keletą metų buvo surinkę duomenų, kad abu vyrai aktyviai dalyvauja naftos produktų ir cigarečių importo į Europą versle.

Tėvui vežė cepelinus ir atvedė seklius

Apie H. Daktaro sūnų Enriką sklando gerokai tragikomiškesnės istorijos. 

Buvę H. Daktaro „torpedos” kritiškai atsiliepė apie E. Daktarą nuo mažumės. 

„Buvo atvejų, kai prasukdavome bendrus reikalus, o paskui jam (H. Daktarui – red.past.) atveždavome solidžias pinigų sumas, tačiau kaskart mūsų surinktus pinigus jis liepdavo perskaičiuoti savo sūnui Enrikui. Toks jo elgesys mus nemaloniai stebindavo, - per vieną privačių pokalbių pasakojo buvęs artimas H. Daktaro bičiulis. - Ne kartą jam priekaištaudavome, kad jis į savo reikalus įtraukė sūnų. Bet tokiu atveju jis mums atšaudavo: „Enris jau subrendo, jis lygiai toks pat „bachūras“, todėl gali su vyresniais dirbti.“

Anot jo, ne ką mažiau visus Daktarų gaujos narius pritrenkė žinia, jog H. Daktaro sūnus Enrikas žengia į politiką. Toks žingsnis daugeliui pasirodė neapgalvotas. „Juk nė vienas mūsų nenorėjo užsitraukti teisėsaugos dėmesio ar nereikalingų aplinkinių žvilgsnių. Atrodė, kad H. Daktaras slapčia svajodavo apie tai, kad sūnus užimtų jo vietą kriminaliniame pasaulyje”, – pasakojo pavardės nenorėjęs atskleisti šaltinis.

Kalbama, kad po to, kai 2009-ųjų rugsėjį E. Daktaro tėvas H. Daktaras buvo sulaikytas Bulgarijoje ir pargabentas į Lietuvą, neilgai trukus jaunas vyras nutraukė ryšius su tėvais. Esą už grotų patekęs tėvas primygtinai prašęs finansiškai paremti laisvėje likusius šeimos narius – motiną ir seseris, tačiau E. Daktaras į tai numojęs ranka. Jis mieliau laiką leisdavo su draugais, vakarėliuose ne tik Kaune, bet ir Vilniuje.

Iki šiol Kaune daugeliui kreivą šypseną kelia tai, kad būtent Kriminalinės policijos biuro pareigūnus pas garsųjį bėglį H. Daktarą į Bulgariją atvedė ne kas kitas, o E. Daktaras. Lemtingą dieną pas nuo teisėsaugininkų besislapstantį tėvą jis važiavo prisikrovęs automobilį šaldytų cepelinų. Tačiau jaunasis Daktaras nežinojo, kad jo automobilyje moderni sekimo technika.

E. Daktaras dalyvavo ir garsioje mafijos puotoje 2002 – ųjų gruodžio 21 – ąją, kai rinkimų į Kauno miesto tarybą išvakarėse, Kaišiadorių rajono Rumšiškių miestelyje esančiame ištaigingame viešbutyje netikėtai apsilankė gausios kriminalinės policijos operatyvininkų pajėgos. Vėliau nufilmuoti vaizdai pateko į televiziją, nuotraukos pasirodė spaudos leidiniuose.

Tą vakarą vyko tada klestėjusio laikinosios sostinės Gyvatinių nusikalstamo susivienijimo lyderio Remigijaus Toločkos, geriau žinomo Remygos pravarde, gimtadienio pokylis. Šis bene įtakingiausiu visų laikų Kauno narkomafijos veikėju tituluojamas asmuo prieš keletą metų paslaptingai mirė Ispanijoje.

Nuošalioje vietoje surengtame vakarėlyje prie vieno stalo su praeityje garsiais ir jaunosios kartos šešėlinio pasaulio atstovais buvo pastebėtas ne tik E. Daktaras, bet ir vienas atsakingas pareigas einantis miesto žydų bendruomenės atstovas.

Vėliau E. Daktaras aiškino, jog į šią puotą atvykęs pasveikinti kurso draugo R. Toločkos, su kuriuo tais metais lankė Kauno technologijos universiteto Elektrotechnikos fakulteto paskaitas.

Praėjus keliems mėnesiams po šios puotos, E. Daktaras buvo sulaikytas dėl Ekstazio tablečių ir padirbtų JAV dolerių kontrabandos į Ameriką. Keliems metams už grotų patekęs vyras bausmę atlikinėjo teisėsaugos pareigūnų laisvės atėmimo vietų, vadinamojoje Sniego gatvės kolonijoje.

Kad E. Daktaras vis dar neprognozuojamas ir neretai patenka į neaiškias istorijas patvirtina ir toks šių metų vasarą visuomenę šokiravęs konfliktas Vilniaus Senamiestyje. Po vieno šeštadienio nakties linksmybių jaunasis Daktaras pateko į sostinės policijos komisariatą dėl to, kad buvo apkaltintas vieno Senamiestyje veikiančio naktinio klubo administratoriaus sumušimu. Šio konflikto peripetijos artimiausiu metu bus narpliojamos viename iš teismų.
Enrikas Daktaras