Prieš porą metų gavęs JAV pilietybę šilutiškis S. Agintas gyveno JAV, Nantukete. Kaip pasakojo jauno vyro dėdė Kęstutis Urnieža, Simonas paskutinius tris metus žiemos sezono metu atostogaudavo Brazilijoje. Šiemet į Paracuru miesta jis atskrido spalio 17 d.

Kelios dienos iki užpuolimo Simonas, skrajodamas jėgos aitvaru, pasitempė nugarą. Likus trims valandoms iki plėšikų įsiveržimo jis „Facebooke“ parašė: „Eilinį kartą susivariau nugarą“. Tą dieną jis lankėsi pas gydytojus. Lemtingąjį vakarą draugai, kurių namuose S. Agintas buvo apsistojęs, išėjo į barą, o jis liko namuose ilsėtis.

Namas, kuriame gyveno Simonas, apjuostas beveik trijų metrų mūrine tvora, ant jos viršaus – vielos, kuriomis teka elektros srovė. Manoma, kad plėšikai buvo iš anksto pasirinkę šį namą ir jį stebėjo. Kai iš jo išėjo būrys jaunuolių, nusikaltėliai pagalvojo, kad namuose nieko nebėra. Nuplėšę elektros laidus, kopėčiomis perlipo tvorą ir pateko i kiemą.

Išgirdęs įtartinus garsus, Simonas išėjo į kiemą ir pamatė įsibrovėlį su atsuktuvu rankoje. Grumiantis lietuvis atėmė atsuktuvą (namuose tokio nebuvo – jį atsinešė plėšikai) ir juo sužeidė jauną įsibrovėlį. Deja, plėšikai buvo trys, jie buvo ginkluoti. Viskas įvyko greitai - vienas šūvis į smakrą, kitas į krūtinę.

Simono artimųjų manymu, jis nepamatė visų įsibrovėlių, todėl negalėjo tinkamai sureaguoti ir priimti išmintingą sprendimą.

Plėšikams pabėgus Simonas dar sugebėjo paskambinti draugams, pasakė, kad yra peršautas. Draugai po 7 minučių (nustatyta pagal skambinimo laiką) jau buvo namuose. Simonas jau buvo be sąmonės, netrukus jie išgirdo ir paskutinį Simono atodūsį. Ligoninėje buvo tik konstatuota mirtis.

Trys nusikaltėliai jau suimti, vienas iš jų sužalotas (kelios žaizdos) atsuktuvu.

Byla tiria keturių pareigūnų grupė. S. Agintas nuo 2004 metų turėjo žaliąją kortą, o prieš dvejus metus jam buvo suteikta JAV pilietybė, todėl apie bylos eigą nuolat teiraujasi JAV konsulato darbuotojai. Simono artimieji jiems labai dėkingi už visokeriopą pagalbą.

Simonas buvo labai įvairiapusiškas žmogus: sportininkas, muzikinių renginių organizatorius, didžėjus, užsiiminėjo menine fotografija, domėjosi filosofija. Prieš savaitę Nantukete draugai ir kolegos paminėjo Simono atminimą - susirinko 129 žmonės.

Kol vyksta tyrimas, Simono kūnas be teismo leidimo nebus atiduotas artimiesiems. Giminaičiai ketina kūną kremuoti ir pelenus atgabenti į Lietuvą. Simono mama dabar yra JAV, brolis gyvena Anglijoje, dauguma draugų gyvena užsienyje arba yra užsienio šalių piliečiai, todėl paskutinis atsisveikinimas (laidotuvės) planuojamos tik ateinančią vasarą, liepos priešpaskutinį arba paskutinį šeštadienį.

Apžvalgininkas Klausas Hartas straipsnyje „Brazilijos prievartos kultura 2013“ pateikia tokią statistiką: Afganistane, kur yra 28,9 mln. gyventojų, 2010 metais, vykstant kovos veiksmams, žuvo 2777 civiliai ir 711 karių. Brazilijos San Paulo mieste gyvena 11 mln. gyventojų, čia per metus nužudyta per 1 tūkst. žmonių. Beje, San Paule įvyksta dvigubai mažiau žmogžudysčių negu kituose Brazilijos miestuose.