Bet teistumo šleifo iki šiol neteistai 37 metų moteriai nepavyko atsikratyti – kol Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Ovidijus Ramanauskas nagrinėjo I. Kolesovai iškeltą bylą dėl vairavimo apsvaigus daugiau kaip 3 prom. alkoholio, buvusi stiuardesė „užsidirbo“ naują baudžiamąją bylą.

Paaiškėjo, kad tuo metu, kai teisėjas kaltinamajai rašė nuosprendį, nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti teismo prašiusi ir apie nuoširdų gailėjimąsi teismo salėje kalbėjusi moteris namuose tiek prisigėrė, kad panaudojo smurtą prieš savo motiną. Ši pasiskundė policijai, o bylą dėl smurto artimojoje aplinkoje pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjęs teisėjas Olegas Zaicevas kaltinamajai dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu skyrė šešių mėnesių laisvės apribojimo bausmę. Jos metu I. Kolesovai buvo uždrausta įgyti, turėti ir vartoti alkoholinius gėrimus, be to, moteris įpareigota dalyvauti smurtinį elgesį keičiančioje programoje.

Nagrinėjant šią bylą I. Kolesova, kuriai po įvykio buvo nustatytas 3,09 prom. girtumas, pripažino, kad motinai kartą kumščiu trenkė į veidą, tačiau tikino, jog su ja esą susitaikė ir žadėjo daugiau taip nesielgti. Tuo metu smurtą patyrusi motina teisme atsisakė duoti parodymus, nors policijoje sakė, kad tai ne pirmas kartas, kai dukra smurtavo, tik anksčiau ji kentėjo ir nesikreipė į policiją.

Dėl smurto teisiama I. Kolesova teismo prašė atleisti nuo atsakomybės, bet teisėjas O. Zaicevas netenkino prašymo, nes moteris buvo du kartus bausta administracine tvarka už viešosios tvarkos pažeidimą, nepaklusimą ir pasipriešinimą policijos pareigūnais – šiuos pažeidimus ji padarė būdama neblaivi. Be to, teisėjas pažymėjo, kad tame pačiame teisme kaip tik tuo metu yra nagrinėjama kita baudžiamoji byla dėl transporto priemonės vairavimo apsvaigus nuo alkoholio.

Ir netrukus ši byla buvo išnagrinėta – apie naują bylą dėl smurto artimojoje aplinkoje greičiausiai nežinojęs teisėjas O. Ramanauskas nutarė I. Kolesovai suteikti dar vieną galimybę pasitaisyti ir bylą nutraukė, ją atleisdamas nuo atsakomybės pagal laidavimą, perduodant ją sutuoktiniui Večeslavui Kolesovui. Moteris per metus negalės padaryti naujų nusikaltimų, nes kitaip baudžiamasis procesas gali būti atnaujintas.

Priimdamas nuosprendį teismas nutarė iš I. Kolesovos konfiskuoti „Europos metų automobiliu 2017“ išrinktą „Peugeot 3008“, kurį puošė išskirtiniai valstybiniai numeriai – 777. Be to, moteriai dvejiems metams uždrausta vairuoti transporto priemones bei nurodyta sumokėti 20 MGL (753 Eur) įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Anot teismo, I. Kolesova padarė vieną šiurkščiausių ir grubiausių Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą, savo veiksmais sukeldama pavojų ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių sveikatai ir gyvybei, bet ir visam eismo saugumui.

„Tik palankiai susiklosčiusių aplinkybių dėka buvo išvengta itin skaudžių ir nepataisomų pasekmių“, – įsitikinęs teismas.

Šioje byloje buvo nustatyta, kad I. Kolesova sausio 11 d. vakarą, apie 22 val.,būdama visiškai girta vairavo visureigį „Peugeot 3008“. Į policijos pareigūnų akiratį I. Kolesova galėjo ir nepatekti, bet ji Šilo g., prie Karo akademijos, pateko į smulkų eismo įvykį – nesuvaldžiusi automobilio atsitrenkė į kelkraščio bortelį.

Nuo girtumo moteris po įvykio net nesuprato, kas nutiko ir ilgą laiką sėdėjo automobilyje – apie keistai besielgiančią moterį praeiviai pranešė bendruoju pagalbos telefonu.

O kai į įvykio vietą atvyko policijos pareigūnų ekipažas, „nuotykiai“ tik prasidėjo – I. Kolesova tarnybines pareigas atliekantiems policininkams atsisakė pateikti savo ir automobilio dokumentus, ėmė keiktis necenzūriniais žodžiais, mosikavo rankomis ir kojomis atsispyrusi į automobilio slenkstį bandė uždaryti dureles.

Kai pareigūnai pareikalavo nesikeikti, į teisėtus jų reikalavimus moteris nereagavo ir nenutraukė savo neteisėtų veiksmų.

„Moteris kalbėjo nerišliai, nuo jos sklido stiprus alkoholio kvapas, – vėliau savo tarnybiniame pranešime nurodė į įvykio vietą atvykusi policijos pareigūnė. – Su kolega pareikalavome, kad moteris išliptų iš automobilio, bet ji tai padaryti atsisakė, pradėjo mosikuoti rankomis, o su kojomis atsispyrusi į automobilio slenkstį, bandė uždaryti dureles. Ji be perstojo keikėsi necenzūriniais žodžiais, nurodėme nusiraminti, bet ji nereagavo – paėmus už rankos moteris pradėjo stangrinti raumenis, stumti nuo savęs ir mosikuoti... Perspėjome, kad jeigu ji nevykdys teisėtų pareigūnų reikalavimų, bus panaudota fizinė prievarta, bet ji ir į tai nereagavo ir savo neteisėtų veiksmų nenutraukė, todėl prieš moterį buvo panaudoti kovinių imtynių veiksmai ir ji jėga buvo išlaipinta iš transporto priemonės, jai dėl jo pačios ir policijos pareigūnų saugumo buvo uždėti antrankiai.“

Į tarnybinį policijos automobilį įsodinta moteris buvo pristatyta į policijos komisariatą, o maždaug po valandos jai alkotesteriu buvo nustatytas net 3,10 promilių girtumas. Kai I. Kolesova buvo nuvežta į Priklausomybės ligų centrą, jos kraujyje buvo rasta 3,04 prom. alkoholio.

Kadangi I. Kolesova vairavo transporto priemonę būdama neblaivi, kai nustatytas daugiau kaip 1,5 prom. girtumas, jos automobilis „Peugeot 3008“ buvo uždarytas į laikinąją automobilių stovėjimo aikštelę bei iškelta baudžiamoji byla.

Už tai, kad būdama neblaivi pažeidė viešąją tvarką ir nevykdė teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, I. Kolesova administracine tvarka buvo nubausta 100 eurų bauda.

Pasakojo, kaip dirbdama stiuardese keliavo po pasaulį

Kalbėdama apie įvykį, kai neblaivi sėdo prie prabangaus visureigio vairo, moteris sakė, kad tądien ėjo į parduotuvę, kai sutiko vaikystės draugą.

„Nutarėmė išgerti alaus, bet kadangi tądien buvo labai šalta, paėmėme trauktinės – gėrėme mano automobilyje, – teisme pasakojo I. Kolesova. – Ilgai kalbėjomės apie vaikystę, gyvenimą, draugus, aš pasakojau, koks buvo įdomus mano darbas, kaip dirbdama stiuardese apkeliavau daug šalių. O paskui šis mano pažįstamas paprašė jį pavežėti iki namų – sakiau, gal nereikia, juk esu išgėrusi, bet jis mane įtikino, kad gyvena šalia. Sutikau – galvojau, vairuosiu atsargiai, nieko čia tokio, bet tądien buvo labai slidus kelias, todėl automobilio nesuvaldžiau ir prie Karo akademijos atsitrenkiau į salelę.“

Moteris negalėjo paaiškinti, kodėl policijos pareigūnai įvykio vietoje nerado jos vaikystės draugo.

„Jis kažkaip labai greitai pasišalino“, – tikino ji.

„Tada supratau, ką padariau – iš karto pagalvojau, ką pasakys mano vyras, nes jis labai griežtai žiūri į tokius dalykus, o netrukus pasirodė pareigūnai, – teisme kalbėjo I. Kolesova. – Tada mano gyvenimas per sekundę prabėgo pro akis, supratau, kas manęs laukia...“

Moteris negalėjo paaiškinti, kodėl nepakluso pareigūnų reikalavimams ir neišlipo iš automobilio ir ėmė keiktis.

„Nelabai ką ir atsimenu – tik žinau, kad jie mane jėga išlaipino, nes nedaviau dokumentų, o paskui visur vežiojo ir tikrino blaivumą“, – sakė kaltinamoji.

Buvusi stiuardesė tikino, kad po šio vos tragiškai nepasibaigusio įvykio permąstė savo gyvenimą. „Jaučiuosi labai kalta“, – teigė ji.

Tuo metu jos sutuoktinis, žadantis I. Kolesovai daryti teigiamą įtaką, teisme tikino, kad sutuoktinei „atskaitė moralą“.

„Daug kalbėjome apie tuos įvykius, nuo šiol, jeigu tik būsiu laisvas, į parduotuvę eisime tik kartu, nebus jokių pašalinių žmonių – aišku, ji namuose nebus uždaryta kaip kalėjime, galės išeiti, bet vairuoti – nebe“, – teigė V. Kolesovas.