Tirs psichiką

Liūdnai pagarsėjusio bažnyčių niokotojo bylą kontroliuojantys Kauno rajono prokurorai jau turi teismo leidimą, kuriuo D.Burneikiui paskirta stacionari psichiatrinė ekspertizė. Ji turi būti atlikta Utenos ligoninėje. „Mes tikimės, kad ekspertizė įvyks gruodžio mėnesį“, – vylėsi Kauno rajono apylinkės prokurorė Jurgita Mastauskienė.

Pirmosiomis kitų metų dienomis baigiasi D.Burneikiui skirta suėmimo sankcija. Prokurorė neatmeta galimybės, kad nebesikreips į teismą prašydama pratęsti suėmimo. „Yra tokia procedūra, pagal kurią galima atiduoti įtariamąjį į ekspertinę įstaigą. Tai prilyginama suėmimui. Tačiau teismas nusprendžia, ar žmogų galima perkelti į tokią įstaigą“, – aiškino J.Mastauskienė.

Dvi Kauno rajono bažnyčias sudeginusio vyro įvykdytų išpuolių sąrašas gerokai pranoko ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų įtarimus. Paaiškėjo, kad priešiškai nusiteikęs prieš bažnyčias vyras važinėjo po visą Lietuvą ir demonstravo savo neapykantos pėdsakus.

Siautėjo Žemaitijoje

„Jis pats ėmė pasakoti apie Stalgėnų bažnyčios Plungės rajone padegimą“, – apie D.Burneikio žygių išklotinės pradžią prisiminė tyrimą kontroliuojanti prokurorė. Galiausiai, ir toliau motyvuodamas iš kosmoso gaunamais nurodymais elgtis vienaip ar kitaip, D.Burneikis prisipažino dėl 13 išpuolių prieš bažnyčias.

Palangoje D.Burneikis įtariamas išpuoliais net prieš tris skirtingoms religinėms bendruomenėms priklausančias bažnyčias. Evangelikų liuteronų bažnyčioje jis išdaužė langus, o Palangos stačiatikių maldos namus apmėtė kiaušiniais. Manoma, kad išdaužtas pačiame Palangos centre esančios Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčios zakristijos langas – taip pat šio kauniečio darbas.

Spalio pradžioje D.Burneikis mėgino padegti Šventųjų Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią Stalgėnuose Plungės rajone. Nuo lietaus permirkusios medinės lentos neįsidegė, todėl apsvilo tik viena siena. Tą pačią naktį buvo subjaurotos Rietave esančios Šventojo Arkangelo Mykolo bažnyčios sienos – ant jų purškiamaisiais dažais užbrėžta raudona linija.

Grįžo į Kauną

Pasiautėjęs Žemaitijoje D.Burneikis grįžo į Kauną. Jis prisipažino, kad neaplenkė Raudondvario bažnyčios, kurioje išdaužė du langus, nuvertė ir apgadino marmurinę skulptūrą. Kaune, V.Krėvės prospekte pasitenkino smulkiais išpuoliais prieš dvi ten esančias bažnyčias. Lietuvos Naujojoje Apaštalų bažnyčioje išmušė durų stiklą ir plyta išdaužė Gerojo Ganytojo parapijos bažnyčios langą.

D.Burneikiui inkriminuojama ir tai, kad jis nusiaubė Švč.Mergelės Marijos bažnyčios lauke esančias koplyčias. Atokiau nuo gatvės esančiose koplyčiose aštriu daiktu buvo supjaustyti du šventųjų paveikslai. Kristaus Prisikėlimo bažnyčios išorinės sienos keverzonės dažais taip pat inkriminuojamos D.Burneikiui.

Motyvas nesikeičia

Pasak prokurorės J.Mastauskienės, sutampa įtariamojo versija, kad po Paštuvos šv.Barboros bažnyčios sudeginimo šiemet gegužės mėnesį jis Išvyko į Angliją ir ten uždarbiavo. Rudenį grįžęs į Lietuvą ir vėl ėmėsi tų pačių nusikalstamų veikų. Pirmuoju bandymu nepavyko sudeginti Kulautuvos Švč.Mergelės Marijos bažnyčios, tačiau antrasis jau buvo sėkmingas.

D.Burneikis sulaikytas Kaune, sėdintis automobilyje prie vieno iš prekybos centrų. Sulaikomas vyras priešinosi, todėl prie 13-os išpuolių prieš bažnyčias jam inkriminuojamas ir pasipriešinimas policijos pareigūnui. D.Burneikio automobilyje buvo rasta pinigų.

Finansiniu nepritekliumi vyras nesiskundė, galėjo sau leisti apvažinėti Lietuvos bažnyčias savo tikslais. Įtariamojo neapykantos Bažnyčiai motyvas nesikeičia. Suimamas teisme jis pareiškė:„Padegiau bažnyčias, nes per jas mus valdo ateiviai.“

Ar teks D.Burneikio istoriją išgirsti teisme, paaiškės tik po psichiatrinės ekspertizės. Jeigu ekspertai atsakys, kad nusikaltimo padarymo metu jis nesuprato savo veiksmų, į teismo salę vyras nebus kviečiamas. Nepakaltinami asmenys posėdžiuose nedalyvauja.