„Užauginau dvi dukras ir man taip gėda, kad pakliuvau į tokią situaciją, o jam – nė kiek negėda, nors jis mušė moterį“, – DELFI prisipažino vilnietė Asta (vardas pakeistas).

49 metų moteris trečiadienį praleido Vilniaus miesto apylinkės teisme – teisėja Nida Vigelienė pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Asta yra pripažinta nukentėjusiąja. Prokuratūros kaltinimų dėl vagystės ir neteisėto laisvės atėmimo sulaukė anksčiau neteistas 45 metų vilnietis Slavomiras J.

Asta atiduotų viską, kad tik pamirštų Slavomirą J. ir atrastų ramybę, tačiau bent kol kas to negali padaryti – moteriai teisme teko prisiminti metų senumo įvykius, kai ji atvyko į pasimatymą su Slavomiru, kuris prašė jį vadinti tiesiog Slava.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Edita Ignatavičiūtė teismo posėdyje pagarsino, kad Slavomiras J. kaltinamas tuo, jog praėjusių metų gruodžio 30-osios naktį beveik dviem valandoms savo bute sostinės A. Kavoliuko g. iš Astos neteisėtai atėmė laisvę – panaudojo smurtą ir užrakinęs duris neleido išeiti iš namų.

Be to, tuo metu, pasak prokurorės, jis iš Astos piniginės pagrobė 200 Lt, o iš mobiliojo ryšio telefono išėmė SIM kortelę.

Po tėvo laidotuvių ieškojo artimo žmogaus

Visa ši istorija prasidėjo, kai po sunkiai sirgusio tėvo laidotuvių Astai vienas jos giminaitis pasiūlė internete paskelbti pažinčių skelbimą, jog moteris susipažintų su tvarkingu vyru. Ilgai svarsčiusi moteris sutiko – juk buvo viena. Į šį skelbimą atsiliepė Slavomiras J., kuris moteriai rašė šiltus laiškus.

Tarp vyro ir moters įsiplieskė šilti santykiai, dėl tėvo netekties kentėjusiai Astai atrodė, kad Slavomiras J. supranta jos skausmą, nes, kaip pats sakė, jis taip pat prieš kelerius metus palaidojo motiną, o prieš metus – tėvą.

„Labai džiaugiausi šia pažintimi, pagalvojau, sutikau žmogų, kuris tą patį skausmą išgyveno, tačiau viduje kažkas sakė, jog palauk, neskubėk, todėl Slavomirui sakydavau, kad gal mes nesame vienas kitam skirti, jam reikia jaunesnės merginos“, – pasakojo Asta, kuri tik gerokai vėliau sužinojo, kad Slavomiro J. tėvas nėra miręs, o iki šiol laimingai gyvena.

Asta su naujuoju pažįstamu buvo kelis kartus susitikusi išgerti arbatos. Šių susitikimų metu jie, anot moters, šiltai bendraudavo, Slavomiras J. net nebandė prie jos kaip nors priekabiauti.

Niekur neišeisi, darysi viską, ką noriu

Tačiau viskas apsivertė aukštyn kojomis, kai Astą vyras praėjusių metų gruodžio 30-osios vakarą pakvietė atvykti į svečius. Moteris sutiko atvažiuoti trumpam išgerti šampano – ji jau pasitikėjo Slavomiru.

Į naujojo draugo namus atvažiavusi moteris šampano taip ir neparagavo – internetinis draugas pasiūlė išgerti degtinės, esą yra tokia tradicija palydint senuosius metus. Alkoholio nevartojanti moteris pora kartų lyžtelėjo taurelę, užsigėrė sultimis ir, kaip pati sakė, prarado sąmonę – greičiausiai į gėrimus buvo ko nors įmaišyta.

Kai po kiek laiko ji atsigavo, neteko amo – sėdėjo pusnuogė, vos su kelnaitėmis, fotelyje.

Asta sako, kad buto šeimininkas iš jos juokėsi, aiškino, jog ją fotografavo, grasino, jog įrašus paviešins internete.

Anot jos, vyras, kuriuo ji pasitikėjo, iš rankinės buvo pavogęs pinigus ir iš mobiliojo ryšio telefono išėmęs SIM kortelę. „Kai jis nustūmė mane ant lovos, pasakė, niekur tu iš namų neišeisi, turėsi viską daryti, ką aš noriu“, – Astos teigimu, buto šeimininkas norėjo netradicinių seksualinių santykių, tačiau ji kategoriškai prieštaravo bet kokiam artumui.

Norėjo iššokti pro balkoną

Medikai nustatė, kad prieš moterį buvo panaudotas smurtas – jai sumušta krūtis.

Asta norėjo pasprukti iš svetimų namų, tačiau negalėjo – durys buvo užrakintos, o šeimininkas nė neketino jų atrakinti.

Be SIM kortelės atgavusi mobiliojo ryšio telefoną moteris paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą – susijaudinusi pranešė, kad yra užrakinta bute, jos neišleidžia.

„Prašiau policijos pagalbos: ieškokite manęs... Buvau tokioje situacijoje, kad net nežinojau, kur randuosi“, – sakė ji.

Moteris neslėpė, kad jautėsi visiškoje neviltyje ir jau buvo pasiryžusi net blogiausiam. „Išėjau į balkoną ir Slavomirui sakiau, kad jeigu jis prie manęs prisiartins, aš iššoksiu, o jis už tai turės atsakyti, – prisiminė nukentėjusioji. – Tada jis kažkiek išsigando, o netrukus išgirdo, kaip su garso signalais aplink namą važinėja policijos automobiliai, todėl mane ištrenkė pro duris.“

Tada Asta dar kartą paskambino į policiją – jau nurodė vietos, kurioje randasi, adresą.

Policininkas: moteris verkė ir iš baimės drebėjo

Į įvykio vietą atvykęs policijos patrulis Justinas Polita teisme pasakojo, kad juos prie namo A. Kavoliuko g. pasitikusi moteris buvo labai išsigandusi.

„Ji sakė, kad su vyru susipažino internetu, jie ne kartą bendravo, bet tik šį kartą jis elgėsi grubiai“, – policininko teigimu, moteris buvo labai susijaudinusi, verkė, drebėjo.

Nuvežus nukentėjusiąją į policijos komisariatą buvo nustatyta, kad ji blaivi. Tuo metu buto, kuriame galimai buvo įkalinta Asta, šeimininkas policijos pareigūnams taip ir neišdrįso pasirodyti – durų neatidarė.

Slavomiras J. buvo sulaikytas tik po 9 parų – praradusi viltį, kad iš jos išsityčiojęs vyras bus nubaustas, moteris kreipėsi pas vieną pažįstamą pareigūną. „Jis pasikalbėjo su kolegomis ir Slavomiras buvo sulaikytas, tačiau tas devynias dienas išgyvenau tikrą pragarą – jis man ištisai skambinėjo, rašė žinutes, grasino, jeigu neatsiimsiu pareiškimo“, – sakė nukentėjusioji.

Prokurorė: negalima savęs kaltinti

Tai, ką patyrė beveik prieš metus, Astai trečiadienį teko dar kartą papasakoti bylą nagrinėjančiai teisėjai. Tiesa, neviešai – teismas nutarė nukentėjusiąją ir kaltinamąjį apklausti uždaruose posėdžiuose. Taip siekiama apsaugoti įstatyme garantuojamą teisę į privatų gyvenimą.

Daugiau kaip valandą posėdyje apklausinėta Asta iš teismo salės išėjo labai susijaudinusi – moteris negali suprasti, kodėl, jai būnant nukentėjusiajai, dar kartą reikia pasakoti tai, ką ji patyrė ir dėl ko jos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. „Jis visą laiką teisme man žiūrėjo į akis, aš bijau, negaliu jo net apkaltinti dėl grasinimų nužudyti – juk jis sakė, kad mane vaikai ras sukapotą į gabalus, o galvą – šulinyje“, – susijaudinusi kalbėjo nukentėjusioji.

„Man gėda, suprantu, kad blogai pasielgiau, jog pas jį į namus atvažiavau, bet juk tai nebuvo aklas pasimatymas, jį jau pažinojau, ne pirmą kartą buvau“, – kelis kartus pakartojo Asta.

Nukentėjusiąją bandė raminti prokurorė E. Ignatavičiūtė: „Patikėkite, jūs nekalta, negalite dėl to savęs kaltinti, negali jums būti gėda – jūs nieko nepadarėte. Juk taip galėjo nutikti bet kuriam žmogui, nepriklausomai nuo socialinės padėties“.

Asta neslėpė, kad nežada susitaikyti su Slavomiru J., nors šis net ir neprašė atleidimo. „Kažkas tokius žmones turi sustabdyti, nes kitaip aš nebūsiu paskutinė, o juk jis – dar jaunas vyras“, – pažymėjo ji.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Slavomiras J. kaltinimų nepripažįsta, tačiau jų nekomentavo. „Aš neturiu teisės kalbėti, nes posėdis buvo uždaras“, – pareiškė jis.

Jeigu teisme pasitvirtins Slavomirui J. pateikti kaltinimai, jam grės areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų. Kol teismas nepaskelbė apkaltinamojo nuosprendžio, savo pozicijos teisme kol kas neišsakęs kaltinamasis laikomas nekaltu.