Deividas A. ir Julius Jokubaitis

33 metų panevėžietis Julius Jakubaitis ir 23-jų Panevėžio rajono gyventojas Deividas Antanaitis nuteisti už 2013 m. rugsėjo 21 d. įvykdytą septyniolikmetės išžaginimą ir nužudymą, bandant nuslėpti kitą nusikaltimą – uždarę į automobilio bagažinę ją gyvą sudeginę.

Trijų teisėjų kolegija trečiadienį kaltinamiesiems skyrė griežčiausią bausmę – kalėjimą iki gyvos galvos.

Teismo sprendimą paskelbė teisėjas Egidijus Gladutis. Skiriant bausmę atsižvelgta į tai, kad abu kaltinamieji nepripažino savo kaltės. Surinkti įrodymai leido daryti išvadą, kad kaltinamieji įvykdė įtin žiaurų ir brutualų nusikaltimą. Teismas J. Jakubaitį ir D. Antanaitį pripažino recidyvistais.

Teismas informuoka, kad taip pat atsižvelgė į ypatingą kaltinamųjų brutalumą, jų asmenybes – abu anksčiau teisti, charakterizuojami neigiamai, į jų atsakomybę sunkinančias aplinkybes – nusikalto veikdami bendrininkų grupe ir būdami apsvaigę nuo alkoholio ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų.

Iš abiejų kaltinamųjų teismas priteisė nužudytos merginos artimiesiems 355 tūkst. litų neturtinei žalai ir 22 tūkst. litų turtinei žalai atlyginti.

Panevėžio apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Bylos duomenimis, nusikaltimas įvykdytas ankstų rytą, apie 6 val. J. Jakubaitis ir D. Antanaitis, būdami apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, važiuodami J. J. brolio automobiliu „Volkswagen Passat“, Panevėžyje, Aukštaičių gatvės gale esančioje autobusų stotelėje pamatė nepažįstamą merginą – nepilnametę Dembavos kaimo gyventoją. Kaltinamieji jėga įsisodino nepilnametę į J. Jakubaičio vairuojamą automobilį ir ėmė vežioti ją po Panevėžį, Dembavos kaimo apylinkes.

Prokuratūra teismui pateikė duomenis, kad apie 6 val. 15 min. pagrobėjai nusivežė merginą į nuošalią vietą prie Nevėžio upės. Ten, grasindami bei smurtaudami, ir taip atimdami nukentėjusiajai galimybę priešintis, prieš jos valią lytiškai su ja santykiavo.

Vėliau nusikaltėliai auką įmetė į automobilio bagažinę ir išvažiavo. Vežama automobilio bagažinėje nepilnametė sugebėjo pagrobėjų nepastebėtu savo mobiliojo ryšio telefonu kelis kartus paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC). Ji paaiškino buvusi pagrobta, išprievartauta ir kažkur vežama bagažinėje. Išsigandusi mergina prašė pagalbos, nes ją vežantys asmenys ketina ją nuskandinti.

Nors ant kojų buvo sukelti visi tą naktį Panevėžyje budėję policijos ekipažai, jiems nepavyko surasti žalios spalvos automobilio, kuriuo buvo vežama nepilnametė, o BPC nesugebėjo nustatyti merginos buvimo vietos pagal jos mobiliojo telefono signalus.

Minėtas automobilis miškelyje netoli Velžio seniūnijos Keravos kaimo buvo surastas tik po poros valandų. Pro šalį važiavusi moteris pamatė nuošaliame miško keliuke degantį automobilį ir pranešė pareigūnams. Sudegusio automobilio bagažinėje buvo rasti nepilnametės palaikai. Ji žuvo dusdama nuo dūmų ir ugnies sukelto karščio, patirdama dideles fizines ir dvasines kančias.

Tą pačią popietę kriminalistai skirtingose vietose netoli Panevėžio sulaikė du įtariamuosius. D. Antanaitis teistas 6 kartus, o J. Jakubaitis – 2 kartus (dar 2 teistumai išnykę). Ikiteisminio tyrimo metu jie dėl nepilnametės nužudymo abu jie kaltę vertė vienas kitam. Teismo kaltinamieji laukė būdami suimti.

„Kaltinamieji taip ir nepaaiškino, dėl kokių motyvų nusprendė nužudyti nepilnametę. Manome, kad taip jie greičiausiai bandė paslėpti kitus nusikaltimus – neteisėtą laisvės atėmimą ir išžaginimą. Nors abu teisiamieji ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme savo kaltę dėl šio brutalaus nusikaltimo neigė, teisėsaugos pareigūnai padarė viską, kad jų nusikalstamos veikos būtų patvirtintos nepaneigiamais įrodymais. Tam buvo atlikta net 20 specialių tyrimų. Šis didelės apimties ikiteisminis tyrimas buvo atliktas per gana trumpą – 9 mėnesių – laikotarpį“, – sakė kaltinimą palaikęs prokuroras Donatas Skrebiškis.

Kraupi byla nagrinėta už uždarų durų, mat nužudytoji buvo nepilnametė, patyrė seksualinę prievartą.

Pirminės apklausos metu, dar svarstant suėmimo klausimą, vyrai pasakojo, esą mergina tapo atsitiktine auka. Nė vienas neprisiėmė kaltės dėl nužudymo. Esą tiesiog gerdami alkoholį ir parūkę žolės užsimanė pavalgyti, tad važiavo pirkti kebabų, o merginą pastebėję pakeliui.

Iš pradžių įtarimai krito trims vyrams, tačiau tyrimo metu nustatyta, kad automobilio, kuriame sudeginta mergina, savininkas nusikaltime nedalyvavo.

Kraupaus nusikaltimo tyrimo metu buvo suabejota, ar J. Jakubaitis ir tuo pačiu nusikaltimu įtariamas D. Antanaitis yra psichiškai sveiki.

Kraupių įvykių tyrimui vadovaujantis Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras D. Skrebiškis įtariamiesiems skyrė stacionarią psichiatrinę ekspertizę. Išvadas gavę tyrėjai suprato, kad abu vyrai suvokia ką padarė ir gali atsakyti už kraupų nusikaltimą.