Viena iš autobusu važiavusių keleivių turėjo autobuso vairuotojo pažymėjimą, todėl sėdo prie vairo ir privažiavo Latvijos sieną. Sklandaus ryšio su autobusų bendrove „Ecolines“ palaikyti nepavyko, be to, įmonė vis delsė priimti sprendimą.

Kaip pranešė viena iš DELFI skaitytojų, likus maždaug 20 km iki Iklos sienos perėjimo punkto policijos pareigūnai sustabdė transporto bendrovės „Ecolines“ autobusą ir sulaikė jo vairuotoją. Vairuotojas, kaip paaiškėjo, buvo girtas.

„Jis sakė gėręs degtinę. Vairuotojas atrodė girtas ir tada, kai išlipo iš autobuso Pernu, bet tai įvyko anksčiau, nei autobusas buvo sustabdytas policijos“, – pranešė portalo skaitytoja.

Viena iš autobuso keleivių, estė, turėjo autobuso vairuotojo pažymėjimą, todėl ji ir vairavo autobusą iki pat Iklos pasienio punkto.

„Mus lydėjo policija“, – pasakojo Migle prisistačiusi incidento liudininkė.

Po tris valandas trukusio laukimo autobuso keleivių atvyko pasiimti kitas autobusas. Juo visi ir pasiekė Rygą. Kai kurie žmonės toliau važiavo į Vilnių, Varšuvą ar kitus miestus.

„Ecolines“ reakcija privertė suglumti: bendrovės darbuotojai neperskambino, kaip buvo žadėję, o vėliau patys neatsiliepė į skambučius. Tik po pusvalandžio kai kuriems keleiviams buvo atsiųstos SMS žinutės, informuojančios, kad atvyks kitas vairuotojas. Galų gale atvyko ir kitas autobusas“, – perdavė apie įvykį pranešusi moteris.

Autobusu važiavo maždaug 20 keleivių.

Policijos atstovė spaudai Marija Goniak šią informaciją patvirtino. Jos teigimu, šeštadienį 15.01 val. vietos laiku vienas iš eismo dalyvių pranešė policijai apie keliu Tartu–Pernu–Ikla važiuojantį maršrutinį autobusą, kurio daromi manevrai verčia sunerimti: autobusas labai staigiai stabdė, be to, kelis kartus sukėlė pavojų kitiems eismo dalyviams.

Policija autobusą sustabdė 171-ajame kelio kilometre. Kaip paaiškėjo, penkiasdešimties metų vairuotojas buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Teisėsaugos pareigūnai uždraudė vyrui sėstis prie vairo. Viena moteris per atsitiktinumą turėjo D kategorijos vairuotojo pažymėjimą. Ji ir vairavo autobusą iki Iklos.

Policija dėkoja atidžiam ir atsakingam eismo dalyviui, pastebėjusiam pavojingai manevruojantį autobusą ir suskubusiam apie tai pranešti.

Oficialus „Ecolines“ komentaras dėl neblaivaus autobuso vairuotojo

Remigijus Dvareckas, Baltijos regiono tarptautinių maršrutų vežėjo „Ecolines“ Lietuvos-Lenkijos regiono vadovas

Nuo pat veiklos pradžios mūsų bendrovė vykdo griežtą keleivinių autobusų vairuotojų kontrolę – prieš kiekvieną reisą vairuotojai yra tikrinami su alkotesteriu ir, jeigu jie pripučia daugiau nei 0 promilių, prie vairo sėsti jiems griežtai draudžiama. Taip pat visuomet sudaromi išankstiniai kelionių grafikai, kurie vairuotojams žinomi iš anksto ir jiems niekada netenka sėsti už vairo skubos tvarka, per labai trumpą laiko tarpą ar be įspėjimo.

Šiuo atveju incidentas įvyko su Latvijos vežėjo vairuotoju. Jis, važiuodamas maršrutu Ryga-Talinas, prieš reisą taip pat buvo tikrinamas alkotesteriu ir įpūtė 0 promilių, todėl jam buvo suteikta teisė vairuoti. Tačiau reiso metu, dėl kol kas neaiškių aplinkybių, kurias mes aiškinamės, vairuotojas pasielgė neatsakingai ir pasikeitė vietomis su savo draugu, taip pat vairuotoju, kuris prieš reisą nebuvo tikrinamas alkotesteriu.

Šis neplanuotas pasikeitimas – vairuotojų asmeninė iniciatyva, iš anksto nesuderinta nei su bendrove, nei su autobuso ekipažu. Abu vairuotojai jau yra nušalinti nuo pareigų ir šiuo metu vykdomas didelis vidinis tyrimas tam, kad būtų nustatytos visos aplinkybės.

Mes labai apgailestaujame tiek dėl viso incidento, tiek dėl keleivių patirto diskomforto. Visiems keleiviams, kurie kreipsis nustatyta tvarka, bus atlyginta žala bei suteikiamos nuolaidos kitoms kelionėms.

Kadangi bendrovė labai griežtai laikosi savo vidaus reikalavimų, nuo šiol jie bus dar kartą peržiūrėti ir imamasi visų priemonių, kad ateityje tokie bei panašūs incidentai nebepasikartotų.