Vilniaus apygardos teismas antradienį atvertė vieną didžiausių pastarojo meto rezonansinių bylų – A. Dailidė apkaltintas dėl šešių žmonių nužudymo, didelės vertės svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu ir kitų nusikaltimų.

Šioje byloje prokurorai dešimtis daugiabučio gyventojų pripažino nukentėjusiaisiais, jie vos tilpo didžiojoje teismo salėje. Tuo metu jau daugiau kaip metus už grotų esantis A. Dailidė į teismą buvo atvežtas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TIK) – į stiklinį narvą uždarytą kaltinamąjį saugojo ginkluoti konvojaus pareigūnai.

Gegužės mėnesį 40 metų jubiliejų švęsiančio A. Dailidės baudžiamąją bylą nagrinėja trijų teisėjų kolegija – teisėjai Regina Pocienė, Laureta Ulbienė ir Gintaras Dzedulionis.

Prisistatydamas teismui A. Dailidė nurodė, kad yra anksčiau neteistas, išsiskyręs, bet su sugyventine augina dviejų metų vaiką.

Nors į bylos nagrinėjimą neatvyko keletas nukentėjusiųjų, teismas nutarė pradėti bylą nagrinėti iš esmės, todėl byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Tomas Uldukis pagarsino A. Dailidei surašytą kaltinamąjį aktą.

Labai sunkiais nusikaltimais kaltinamas A. Dailidė pareiškė, kad nepripažįsta kaltinimų, nes esą nieko nepadarė, tačiau savo poziciją jis panoro išsakyti tik tada, kai bus apklausti visi nukentėjusieji ir liudytojai.

A.Dailidė kaltinamas dar 2007 m. kovo 11 d. Vilniaus Žirmūnų gatvėje esančiame daugiabutyje sukėlęs tragišką gaisrą – jame žuvo net šeši žmonės, dar dešimtims buvo sutrikdyta sveikata. Šio gaisro metu žuvo ir buvęs Seimo narys Petras Šakalinis, ir žinomi menininkai – nuo gimimo aklas Remigijus Audiejaitis ir Mantas Gimžauskas.

Apie patirtus išgyvenimus prabilo nukentėjusieji

Daugiabučio gyventojams teisme teko prisiminti tragiškus įvykius, dėl kurių A. Dailidį atsidūrė kaltinamųjų suole.

Pirmajame daugiabučio aukšte gyvenanti Vida Andriuškaitienė sakė, kad per gaisrą nenukentėjo – paryčiais pabudo nuo didelio katės klyksmo, o kai pažvelgė pro langą, pamatė, kaip nukrito žmogus. Moteris neslėpė, kad gaisrai daugiabutyje praisdėjo 2007 m. – buvo daug labai smulkių gaisrų, todėl ji, kaip ir kiti kaimynai, nuolat jautė įtampą, net svarstė butą parduoti.

Tuo metu kita namo gyventoja Zenona Elena Žilvytė sakė, kad kovo 11-osios rytą atsibudo apie 5 val. – per langą pamatė ugnies liepsnas, per sienas tekėjo vanduo. Moteris susirinko pagrindinius daiktus ir išėjo į lauką – čia sužinojo, kad yra žuvusiųjų.

„Mano gyvenimas pasikeitė, aš iki šiol jaučiu dūmų kvapą“, – teisme kalbėjo moteris, savo patirtą neturtinę žalą įvertinusi 50 tūkst. eurų.

„Aš ilgai galvojau, kas taip galėjo padaryti, juk tai buvo šventės, kovo 11-oji, man dabar žinoma, jog šeštame aukšte, kur vienas mūsų kaimynas kaupė šiukšles, buvo užpilta degaus skysčio ir prokuratūra tai pripažino“, – sakė ji.

Kad daugiabutį, įtariama, padegė A. Dailidė, paaiškėjo prieš metus, kai kilo dar vienas nedidelis gaisras – norėdami išsiaiškinti, kas padeginėja turtą, namo gyventojai įsirengė vaizdo kamerą, tačiau po gaisro manyta, kad ji sudegė, bet po kelių parų paaškėjo, jog įrašą pavyko išsaugoti. Peržiūrėję šį įrašą pareigūnai pamatė A. Dailidę, kuris padegė šiukšles pirmajame aukšte.

Moteris taip pat nurodė, kad daugiabutis nuo 2007 iki 2014 m. degdavo du ar tris kartus per metus, tačiau kai buvo sulaikytas A. Dailidė, nekilo nė vienas gaisras.

Panašiai teisme kalbėjo ir kitu nukentėjusieji. Dauguma jų net nepareiškė ieškinių dėl žalos atlyginimo.

A. Dailidė daugiabutyje gyveno

Padegtame daugiabutyje A. Dailidė gyveno – jis į sostinę atsikraustė iš Šakių rajono, kur, anot vietos gyventojų, esą taip pat galėjo padeginėti gyventojų namus, tačiau dėl to oficialiai nebuvo apkaltinas nusikaltimais.

A. Dailidė taip pat įtariamas sukėlęs gaisrą tame pačiame Žirmūnų g. daugiabutyje ir lygiai prieš metus – gruodžio 4 d. vakarą jis, įtariama, padegė pirmajame aukšte prie vieno buto sudėtus daiktus. Šį gaisrą spėta laiku užgesinti.

Tyčiniu nužudymu visuotinai pavojingu būdu bei padegimais įtariamas A. Dailidė buvo sulaikytas praėjus penkioms dienoms po gruodžio 4-ąją kilusio gaisro.

Ekspertai nenustatė, jog A. Dailidė yra linkęs į piromaniją. Be to, A. Dailidė neigia, kad padegė daugiabutį Žirmūnuose. Tiesa, dar tyrimo pradžioje jis prisipažino, kad būtent jo sąžinę turėtų slėgti šešių žmonių mirtis. Šiandien jis šių savo žodžių išsižada ir bando įrodyti, kad pareigūnai esą prisipažinimą išgavo neteisėtu būdu, panaudoję psichologinę prievartą.

Ikiteisminiame tyrime pareigūnai nukentėjusiaisiais pripažino daugiau kaip 60 asmenų.

Kaltinamajam yra pateikti civiliniai ieškiniai, kurie kol kas siekia tik apie 80 tūkst. eurų.

Įtariama, kad didžiulį gaisrą A. Dailidė daugiabutyje galėjo sukelti būdamas apsvaigęs nuo alkoholio. Kol A. Dailidės kaltės neįrodė teismas, jis laikomas nekaltu, tačiau jeigu teisėjai pripažins, jog įtariamasis galėjo padaryti jam inkriminuojamus nusikaltimus, už tai jam grės laisvės atėmimas iki 20 metų arba net įkalinimas iki gyvos galvos.

Gaisras Žirmūnų daugiabutyje kilo 2007 m. kovo 11-osios naktį – viena namo avarinė laiptinė buvo užgriozdinta senais rakandais ir degė nuo trečio iki devinto aukšto. Kita avarinė laiptinė taip pat buvo užblokuota. Tik ją atblokavus buvo evakuoti gyventojai.

Šeštajame ir septintajame aukštuose avarinė laiptinė buvo visiškai užblokuota ir jos atlaisvinti nesugebėta – negalėdami išsigelbėti du namo gyventojai – 30 ir 25 metų vyrai iššoko iš šešto namo aukšto, abu jie mirė. Dar kiti trys namo gyventojai užduso dūmuose, o vienas vyras, apdegęs 90 proc. kūno, mirė ligoninėje.

Per šį gaisrą apdegė 6-9 aukštai ir juose esantys butai, o 54 butai lokalizuojant gaisrą buvo aplieti vandeniu, dėl to gyventojai ilgą laiką negalėjo grįžti į gyvenamąsias vietas.

Po šio gaisro įtariamojo ilgą laiką nepavyko sulaikyti, tačiau Šakių rajono Gelgaudiškio gyventojai jau seniai įtarė, kad būtent A. Dailidė gali būti susijęs su šia tragedija. Kodėl, skaitykite DELFI susijusiuose straipsniuose.