Nelaimė – paskutinę atostogų dieną

Poilsiavietė, kurioje įvyko nelaimė, garsi ir dėl svečių pavardžių, ir dėl prieš porą metų įvykusios kruvinos tragedijos. Ši poilsiavietė veikia Šventojoje, Ošupio take 7.

Žiniasklaidoje buvo rašyta, jog šią atokią vietą dėl ramybės anksčiau labai mėgdavo ir profesorius Vytautas Landsbergis su žmona Gražina. Jie anksčiau vasaromis čia taip pat nuomodavosi namelį.

Šią poilsiavietę šios vasaros atostogoms pasirinko ir jauna šeima. Tačiau paskutinė atostogų diena vos nevirto tragedija. Mama pakavo daiktus, nes šeima jau ketino važiuoti namo, o dvejų metukų jos sūnus bėgiojo po namelį.

Staiga nuo sienos atplyšo akmeninės masės didelių gabaritų plytelė. Ji krisdama dar pataikė į duris, suskilo, viena masyvi skeveldra nukrito ant tuo metu netinkamu laiku netinkamoje vietoje atsidūrusio vaiko.

Smūgio būta tokio stipraus, jog berniukui diagnozuotas atviras kaukolės lūžis. Jis buvo išvežtas į Klaipėdos vaikų ligoninę, skubiai operuotas.

Ligoninėje vaikas praleido kiek ilgiau nei savaitę ir šiuo metu jau yra išleistas namo.

„Man nepaskambino, todėl neatsiprašiau“

Po šios nelaimės, apie kurią informavo ir Policijos departamentas, visuomenėje kilo diskusija, ar tuos Šventosios namelius kas nors tikrina, ar juose yra saugu ilsėtis.

Teigiama, jog masyvios akmens masės plytelės tame namelyje buvo priklijuotos prie sienos beveik palubyje. Esą jos buvo priklijuotos prie medžio plokščių, todėl tai esą gali būti viena priežasčių, kodėl jos nestabiliai laikėsi ir viena jų nukrito.

Klaipėdos vyriausiame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko sunkaus sveikatos sutrikdymo. Asmeniui, kuris dėl neatsargumo sunkiai sužalojo vaiką, gresia laisvės atėmimas iki 7 metų.

„Plytelės buvo priklijuotos prie sienos ir viena nukrito. Netiesa, kad ta plytelė buvo priklijuota prie medžio plokštės, ji buvo priklijuota kaip visos. Esmė ta, jog prieš įvykį poilsiautojai smarkiai durimis trinktelėjo į tą sieną, todėl plytelė galėjo atsiklijuoti ir nuskristi“, – teigė poilsiavietės savininkė Ausma Skarienė.

Paklausta, ar ji bent jau atsiprašė šoką patyrusios šeimos, pašnekovė teigė, kad poilsiautojai į ją nesikreipė. „Jie išvažiavo ir viskas, neskambino man, todėl negalėjau atsiprašyti. Žmogiškai aš suprantu, jog tokia nelaimė tikrai baisi, kad mama išgyveno siaubą, tačiau savo kaltės neįžvelgiu. Atsakomybę jaučiu tik iš žmogiškumo“, – tvirtino A. Skarienė.

Paklausta, ar prieš sezoną kas nors tikrino, ar jos nuomojami nameliai yra saugūs poilsiautojams, pašnekovė, regis, net pyktelėjo dėl tokio klausimo. „Koks reikalas mane tikrinti. Aš užsiimu ne apgyvendinimo paslaugomis, o patalpų nuoma“, – teigė verslininkė.

Šiemet netikrino

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė patvirtino A. Skarienės žodžius. Teisės aktai įpareigoja tikrinti tik apgyvendinimo paslaugas teikiančias įstaigas, pavyzdžiui, viešbučius, svečių, poilsio, jaunimo namus, vilas, kempingus.

„Labai dažnai būna, kad žmonės tiesiog pasiima verslo liudijimą patalpų nuomai ir vykdo veiklą. Patalpų nuoma į mūsų kontrolę nepatenka. Viena vertus, tai logiška. Nes juk netikrinsi buto, kurį žmogus nuomojasi trejus metus, bet jei nuoma yra trumpalaikė, ji išties prilygsta apgyvendinimo paslaugoms, todėl būtų galima tikrinti, tačiau teisės aktuose tai nenumatyta“, – aiškino A. Šlepetienė.

Ji tikino, kad jei nukentėjusieji raštu kreiptųsi į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentą, jo specialistai vyktų į vietą patikrinti faktų. „Tada bent galėtume paprašyti žmogaus parodyti verslo liudijimą, pažiūrėti, kokia veikla jame įrašyti. Be raštiško skundo nieko negalime padaryti“, – teigė A. Šlepetienė.

Paklausta, ar visi Šventojoje esantys nameliai nėra tikrinami, pašnekovė pripažino, kada šią vasarą tikrintojai kurorte nesilankė.

„Tačiau ankstesniais metais esame tikrinę Šventosios namelius, kurie teikia apgyvendinimo paslaugas. Tada nustatėme pažeidimų, tarp kurių dažniausia – netinkama vidaus apdaila, baldai, naudojamos nekokybiškos dezinfekavimo priemonės“, – kalbėjo A. Šlepetienė.

Ji pabrėžė, jog būtų labai smagu, jei patalpų nuomotojai suprastų, jog turėtų pasirūpinti, kad viskas, kuo naudojasi žmonės, įėję į numojamą patalpą, būtų saugu.

Našlė – iš žmona, ir dukra

Ošupio take 7 esanti poilsiavietė pažymėta ne tik šia nelaime, kai buvo sužalotas dvejų metukų berniukas, bet ir kur kas labiau kruvina tragedija.

Prieš dvejus metus per Velykas šioje sodyboje jos savininkas Pranas Skara garaže dviem šūviais iš medžioklinio šautuvu sužalojo pasisvečiuoti atvažiavusį žentą. Jis nuo sužalojimų ligoninėje mirė.

Tame pačiame garaže buvo rastas ir P. Skaros lavonas, vyras nusižudė.

Šventojiškiai iki šiol svarsto, kodėl ramus pensininkas, kuris su žmona Ausma nuomojo namelius poilsiautojams, jau buvo pradėjęs ruoštis ir naujam vasaros sezonui, taip pasielgė. Į šiuos klausimus taip ir nebuvo atsakyta.